Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Ρωσίας: Καθυστερημένη η αύξηση του βασικού επιτοκίου, ανοδικός κύκλος έως το τέλος του έτους

Τράπεζα της Ρωσίας: Καθυστερημένη η αύξηση του βασικού επιτοκίου, ανοδικός κύκλος έως το τέλος του έτους
Σύμφωνα με τη Διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina, για να συνεχίσει να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική, η ρυθμιστική αρχή πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά και με μόνιμο τρόπο

Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina παραδέχτηκε ότι το βασικό επιτόκιο θα έπρεπε να είχε αυξηθεί νωρίτερα από ό,τι έκανε η ρυθμιστική αρχή, δήλωσε σε συνέντευξή της στο RBC την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023.
«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να εντείνονται.
Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι τώρα αρκετά γρήγορος, πολύ πάνω από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό.
Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να δούμε ότι η νομισματική πολιτική ήταν ήπια και θα έπρεπε να είχαμε αυξήσει το βασικό επιτόκιο νωρίτερα», είπε.
Είπε επίσης ότι για να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική, η ρυθμιστική αρχή πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά και ότι αυτοί δεν είναι μεμονωμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε κάθε δεδομένο μήνα.'
«Αυτό θα διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες ή περισσότερο - εξαρτάται από το πόσο ευρύ είναι το φάσμα των δεικτών που χαρακτηρίζουν μια σταθερή πτώση του πληθωρισμού», είπε.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιο από 7,5% σε 16% ετησίως.
Η Nabiullina είπε στο τέλος του έτους ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων θα πλησιάσει στο τέλος του.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης