Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, «παράθυρο» συμφωνίας από το Ισραήλ

Πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, «παράθυρο» συμφωνίας από το Ισραήλ
τρία στάδια της διαδικασίας που περιλαμβάνει η πρόταση της Αιγύπου
Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν σε πολλά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023 ότι η Αίγυπτος έχει θέσει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για εκεχειρία και περαιτέρω απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, με ορισμένους εξ αυτών να αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ιερουσαλήμ δεν την απορρίπτει κατηγορηματικά και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Σύμφωνα με τον σαουδαραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Asharq, ο οποίος επικαλείται πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Hamas στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι ένα σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων το οποίο αναπτύσσεται σε τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο θα ήταν μια διακοπή των μαχών για δύο εβδομάδες, με δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων — γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών, ιδιαίτερα άρρωστων.
Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 120 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας των ίδιων κατηγοριών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εχθροπραξίες θα σταματούσαν, τα ισραηλινά τεωθρακισμένα θα αποσύρονταν και η ανθρωπιστική βοήθεια θα έμπαινε στη Γάζα.
Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί μια «εθνική συνομιλία για την Παλαιστίνη» που θα υποστηριχθεί από την Αίγυπτο, με στόχο τον τερματισμό της διαίρεσης μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων -κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής και της Hamas- και θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που θα να επιβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας και να ανοίξει το δρόμο για παλαιστινιακές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν μελλοντικό αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Hamas και την Ισλαμική  Jihaf — συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνελήφθησα μετά τις 7 Οκτωβρίου και ορισμένοι καταδικάστηκαν για σοβαρά αδικήματα.

Η στάση της Hamas 

Σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας και θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους πολίτες της Γάζας από το βόρειο τμήμα του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Ηamas,Ismail Haniyeh  επέστρεψε το Σάββατο (23/12) στο Κατάρ μετά από τετραήμερη επίσκεψη στο Κάιρο για να συζητήσει την αιγυπτιακή πρόταση με το πολιτικό γραφείο.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Jihad έφτασε την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Πιστεύεται ότι 129 όμηροι που απήχθησαν από το Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα - όχι όλοι ζωντανοί - μετά την απελευθέρωση 105 αμάχων από την αιχμαλωσία της Hamas κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.
Τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από αυτό, και ένας διασώθηκε από στρατεύματα.
Τα πτώματα οκτώ ομήρων έχουν επίσης ανασυρθεί και τρεις όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν τους θανάτους 22 από αυτούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Hamas, επικαλούμενες νέες πληροφορίες και ευρήματα που αποκτήθηκαν από στρατεύματα που δρουν στη Γάζα.
Israeli Military Strikes House of Hamas Leader Haniyeh in Gaza
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης