Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα υπερόπλα του Ιράν: Οι πύραυλοι cruise Talayieh και Nasir και ο ηλεκτρονικός πόλεμος - Πάνοπλο για σύγκρουση με ΗΠΑ

Τα υπερόπλα του Ιράν: Οι πύραυλοι cruise Talayieh και Nasir και ο ηλεκτρονικός πόλεμος - Πάνοπλο για σύγκρουση με ΗΠΑ
Αστακός το Ιράν, αναπτύσσει το οπλοστάσιό του
Μετά τις επιτυχίες στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και την ένταξη στην ομάδα των BRICS, η Τεχεράνη προσπάθησε να αποφύγει να παγιδευτεί σε μια άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη Γάζα.
Ωστόσο, η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ των Houthi της Υεμένης και ενός νέου «συνασπισμού των πρόθυμων» των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει στη Δύση μια νέα δικαιολογία για να στοχοποιήσει το Ιράν.
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν παρέλαβε μια σειρά νέου εξοπλισμού την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023 που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις δυνατότητές του έναντι πιθανής ξένης επιθετικότητας.
Οι παραδόσεις περιελάμβαναν τον πύραυλο Talayieh – έναν στρατηγικό έξυπνο πύραυλο cruise με βεληνεκές 1.000+ χλμ και δυνατότητα αλλαγής στόχων κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε επίσης τον Nasir – έναν πύραυλο cruise μικρού βεληνεκούς με βεληνεκές άνω των 100 χλμ και κεφαλή 130 kg που διαθέτει ενεργό σύστημα καθοδήγησης ραντάρ.
Το αντιτορπιλικό Jamaran του Ιράν ήταν εξοπλισμένο με «έξυπνα» πυρομαχικά Sanjar.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-24_174119.png
Εικόνα
Iran Unveils New Air Defense Missile

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου


Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε επίσης ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου βασισμένο σε drone πολλαπλών χρήσεων (πιθανώς αναφορά στο drone Kaman-19 EW που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο), ένα σύστημα ανίχνευσης δυτών, ένα νέο σύστημα πυραύλων εδάφους-εδάφους και το Sirvan - ένα νέο ρυμουλκό .
Ο στρατιωτικός κλάδος παρέλαβε επίσης μια νέα παρτίδα ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι εξοπλισμένα με οπτικά συστήματα και συστήματα συλλογής πληροφοριών και μια ολοκαίνουργια εγχώρια πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου με σύστημα αναγνώρισης (IFF) και δυνατότητα εξαπάτησης για τους εχθρικούς πυραύλους.
Το Ιράν έχει κάνει δραστικά βήματα στις προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες που κυμαίνονται από ραντάρ έως ηλεκτρονικό πόλεμο και drones χάρη στην έντονη έμφαση σε μια εγχώρια αμυντική βάση στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Ισλαμική Δημοκρατία να αντιπαρατεθεί με πολύ μεγαλύτερους και ισχυρότερους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το Ιράν είχε αποκτήσει την ικανότητα να ανιχνεύει την ''υπογραφή'' ραντάρ μεμονωμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να ανιχνεύει αμερικανικά υποβρύχια πυρηνοκίνητων βαλλιστικών πυραύλων που προσπαθούν να πλεύσουν κρυφά κοντά στις ακτές του κράτους της Μέσης Ανατολής. Τον Ιούνιο, το Ιράν εντάχθηκε στην υπερηχητική λέσχη μετά την αποκάλυψη του ευέλικτου πυραύλου Fattah. Τον Αύγουστο, Ιρανοί επιστήμονες φέρεται να απέκτησαν την τεχνική τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν έναν εξαιρετικά προηγμένο πύραυλο cruise με κινητήρα ramjet.
Iran's New Drone 'Kaman-19' Successfully Completes First Combat Flight -  BNN Breaking
Σε ετοιμότητα  

Η Τεχεράνη θα χρειαστεί κάθε πόρο για την ενίσχυση της εγχώριας αποτρεπτικής ικανότητας που μπορεί να συγκεντρώσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα απειλεί τώρα να εξελιχθεί σε μια μεγάλης κλίμακας περιφερειακή σύγκρουση.
Η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να σύρουν την Ισλαμική Δημοκρατία σε μια κρίση στη Γάζα άμεσα, αλλά τα σύννεφα μιας πιθανής σύγκρουσης έχουν συγκεντρωθεί τον τελευταίο καιρό εν μέσω της ανελέητης εκστρατείας των ανταρτών Houhti για αεροπειρατείες, επιθέσεις με πυραύλους κdrone εναντίον Ισραηλινής ιδιοκτησίας ή συνδεδεμένα με το Ισραήλ φορτηγά πλοία που προσπαθούν να διασχίσουν τα γειτονικά ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη.
Οι ΗΠΑ απάντησαν στο χάος της Ερυθράς Θάλασσας ανακοινώνοντας έναν νέο «συνασπισμό της πρόθυμης» συμμαχίας για την εγκατάσταση της Επιχείρησης Prosperity Guardian, με μια χούφτα συμμάχων των ΗΠΑ να δεσμεύουν πολεμικά πλοία στην αποστολή, αλλά άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, να αρνούνται να συμμετάσχουν για λόγους που παραμένουν ασαφείς.
Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, οι Houthi κλιμάκωσαν την εμβέλεια των επιχειρήσεών τους, στοχεύοντας με drone ένα δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας.
Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ισχυριστεί πρόσφατα ότι το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στον σχεδιασμό των επιθέσεων των Houthi, κατηγόρησαν αμέσως την Τεχεράνη για το χτύπημα στον Ινδικό Ωκεανό, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται ότι το UAV εκτοξεύτηκε από ιρανικό έδαφος.
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν απέφευγαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Χούτι στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και το Ισραήλ
. Ωστόσο, έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική υποστήριξη για τους αντάρτες της Υεμένης, με τον υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian να αποκαλεί αυτούς τους ισχυρισμούς «αβάσιμους» το Σάββατο.
Ο Amir-Abdollahian συνέχισε να κατακεραυνώνει τον εκκολαπτόμενο ναυτικό συνασπισμό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. «Δεν υπάρχει ανάγκη για συνασπισμό.
Σταματούν να υποστηρίζουν το δολοφονικό ισραηλινό καθεστώς και θα δουν μια ασφαλέστερη περιοχή και μια καλύτερη κατάσταση ακόμη και για τη μεταφορά ενέργειας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης