Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από το παραμύθι της «ήπιας προσγείωσης» των Bidenomics στη σφοδρή πρόσκρουση με τον όλεθρο η οικονομία των ΗΠΑ το 2024 – Γιατί κανείς δεν ανησυχεί;

Από το παραμύθι της «ήπιας προσγείωσης» των Bidenomics στη σφοδρή πρόσκρουση με τον όλεθρο η οικονομία των ΗΠΑ το 2024 – Γιατί κανείς δεν ανησυχεί;
Οι προβλέψεις των ειδικών μέσε από τις.. γραμμές και γιατί ο οικονομικός τύπος λέει ευπώλητα… ψευδή - Τι θα συμβεί στις αγορές 
Η παραποίηση και η τεχνητή βελτίωση της εικόνας της οικονομίας των ΗΠΑ βρίσκεται στο απόγειό της καθώς εισερχόμαστε στο τέλος του εκλογικού κύκλου το 2024.
Το σενάριο της ήπιας προσγείωσης έχει γίνει το saga για τον «σοβαρό» αγγλοσαξονικό τύπο παρά τα γεγονότα που – δυστυχώς - παραμένουν ξεροκέφαλα.
(α) Η πρόσκαιρη χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας κυρίως της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης παγκοσμίως και τις αναιμικής ανάπτυξης μόνο σίγουρη δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η ομαλή προσγείωση είναι, άλλωστε, ένα πολύ σπάνιο γεγονός.
Από το 1975 στις ΗΠΑ, υπήρξαν εννέα κύκλοι αύξησης των επιτοκίων και επτά από αυτούς κατέληξαν σε ύφεση.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η έννοια της «προσγείωσης» που επαναλαμβάνει συνεχώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι ακριβώς αυτό: Υφεση.
Μια ήπια προσγείωση είναι μια σημαντική μείωση της συνολικής προσφοράς χρήματος, η οποία συνεπάγεται χαμηλότερη πίστωση και πρόσβαση σε κεφάλαια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός των τιμών, που προκάλεσε η έκτακτη και αχρείαστη αύξηση της προσφοράς χρήματος το 2020.
Επίσης εμπλοκές στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι πάντα στο παιχνίδι – σκεφτείτε το ζήτημα της Ερυθράς θάλασσας αυτές τις ημέρες– αναδεικνύοντας την πραγματικότητα ότι ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού είναι εξωγενής όσον αγορά την οικονομική πραγματικότητα και δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντιμετωπιστεί με νομισματικά μέσα, αλλά με νομισματική - δηλαδή λιτότητα.
Αφορά από τους γεωπολιτικούς παράγοντες έως την επίδραση στις κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες και τον πληθωρισμό των τροφίμων.
(β) Η πολιτικά χειραγωγούμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed (και παγκοσμίως…) προσκρούει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του χρέους η εξυπηρέτηση του οποίου αναμένεται να προκαλέσει νέο τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες ενώ το βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει σε νέα εκτίναξη των τιμών την οποία η θα καταστεί ανεξέλεγκτη στη διαχείρισή τους από τη Fed και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.
Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε με βάση τη μείωση της προσφοράς χρήματος που προστέθηκε στην αύξηση των επιτοκίων.
Ο κύριος λόγος είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Και αυτό είναι πιθανό στο μέλλον να ναρκοθετήσει την οικονομική ανάπτυξη.
(γ) Η υποστήριξη της αναιμικής ανάπτυξης δεν έγινε από την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης από το «κάψιμο» των αποταμιεύσεων και των «δώρων» από την ταχεία επέκταση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομίας (από τα επιδόματα της πανδημίας έως τις τεράστιες επιδοτήσεις στην αμερικανική βιομηχανία για να αντιμετωπίσει τον κινεζικό ανταγωνισμό με πρόσχημα την περίφημη «αποσύνδεση»).

Τι λένε οι προβλέψεις – Μία ψευδής εικόνα


Στις αρχές του 2023, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ηγέτες της Wall Street ήταν πεπεισμένοι – και σωστά - ότι η ύφεση των ΗΠΑ ήταν επικείμενη.
Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε με ταχύτητα τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οι οικονομικές προβλέψεις και οι προβλέψεις της αγοράς ήταν δυσοίωνες.
Ο μέσος στόχος τιμών των επενδυτικών τραπεζών στο τέλος του έτους για τον S&P 500 προσγειώθηκε σε μόλις 4.000 μονάδες καθώς οι πτωτικές προβλέψεις ήταν ο κανόνας στα τέλη του περασμένου έτους, υποδηλώνοντας ότι ο δείκτης των blue chip θα αυξηθεί μόλις 4% φέτος (σε σύγκριση με το μέσο ετήσιο κέρδος περίπου 10% από το 1957).
Όμως, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, οι μετοχές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη - και η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική, μας λέει η συμβατική σοφία των οικονομολόγων.
Η αύξηση των επιτοκίων κατάφερε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό χωρίς να αναταράξει την αγορά εργασίας, οδηγώντας σε σταθερές καταναλωτικές δαπάνες και αύξηση του ΑΕΠ, επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το Fortune.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία, αντί να προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη σίγουρη ύφεση, πολλοί οικονομολόγοι ασχολούνται περισσότερο με το χρονοδιάγραμμα των περικοπών των επιτοκίων της Fed.
«Είναι πιο πιθανό ότι η οικονομία θα μπορέσει να προχωρήσει με επιτυχία σε μια ήπια προσγείωση», δήλωσε στο Fortune η Sinead Colton Grant, νέα διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων της BNY Mellon Wealth Management.
Ωστόσο, η νέα οικονομική αισιοδοξία και οι προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων δεν έχουν μεταφραστεί σε υψηλό στόχο τιμών για τις μετοχές.
Μετά από ένα άλμα άνω του μέσου όρου στον S&P 500 το 2023, η προοπτική της αγοράς μετοχών της Wall Street είναι, για άλλη μια φορά, λίγο ήπια.
Ο μέσος στόχος τιμής του S&P 500 των επενδυτικών τραπεζών για το 2024 είναι 4.850 μονάδες, υποδηλώνοντας δυνητικό κέρδος 2% μέχρι το τέλος του έτους.
Όταν το Fortune συγκέντρωσε προβλέψεις από μια ευρύτερη γκάμα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των wealth managers, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 4.910 μονάδες, για δυνητικό κέρδος 3% το 2024 — αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο των αποδόσεων που έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι επενδυτές.
Goldman's Kostin Lifts S&P 500 Forecast a Month After Setting It - Bloomberg

Οι οικονομικές προοπτικές - Αργά και… σταθερά

Οι προβλέψεις για ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένες το 2024, αλλά πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί μετά από έτη πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
«Είμαι σίγουρος ότι θα το ακούσετε πολύ - αλλά νομίζω ότι θα είναι ένα υποτονικό περιβάλλον ανάπτυξης το 2024», δήλωσε στο Fortune ο Nicholas Brooks, επικεφαλής οικονομικής και επενδυτικής έρευνας στο ICG.
Ο Brooks πιστεύει ότι θα υπάρξει «περισσότερη πίεση στα επιχειρηματικά περιθώρια κέρδους» το επόμενο έτος, καθώς η ικανότητα των εταιρειών να μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές και να αυξάνουν τα κέρδη τους εξασθενεί.
Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν μειωθεί ενώ οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν τον καιρό της δημοσιονομικής επέκτασης έχουν στερέψει…
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει η αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις να είναι «κάπως αδύναμη», εξήγησε, προειδοποιώντας για «ένα πιο δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον» το 2024.
Η Colton Grant της BNY Mellon Wealth Management επισήμανε ότι αναμένει επίσης ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024.
Προειδοποίησε ότι «έχει πολύ μεγάλη επίγνωση ότι αυτό το τελευταίο μίλι του πληθωρισμού είναι πιο δύσκολο να διανυθεί από το σύστημα».

Η προσγείωση… και η πρόσκρουση

Ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές το 2024, γεγονός που θα συγκρατήσει τις αγορές.
Η Colton Grant προβλέπει μειώσεις επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, ενώ η αγορά έχει τιμολογηθεί επί του παρόντος σε περίπου 150 μονάδες βάσης.
Αναμένει επίσης αύξηση του ΑΕΠ μόλις 2% και πληθωρισμό μεταξύ 2,5% και 3,5% μέχρι το τέλος του 2024.
Είναι ένα αργό και σταθερό οικονομικό περιβάλλον που πολλές επενδυτικές τράπεζες περιμένουν επίσης το επόμενο έτος, αφού εγκατέλειψαν τις προβλέψεις τους για ύφεση.
Αλλά δυστυχώς, το «αργό και σταθερό» δεν κερδίζει το momentum στο χρηματιστήριο.

Συγχρονισμός των μειώσεων των επιτοκίων της Fed

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί είναι πιο αισιόδοξοι από ό,τι πριν από ένα χρόνο.. χωρίς προφανή λόγο, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών προοπτικών και των προοπτικών της αγοράς στη Wall Street αυτή την εορταστική περίοδο - με μεγάλο μέρος της διαφωνίας να περιστρέφεται γύρω από το χρονοδιάγραμμα και το βάθος των μειώσεων των επιτοκίων της Fed.
Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα ακολουθήσουν πτωτικό κύκλο το 2024.
Αλλά αυτά είναι απλώς προβλέψεις και η Wall Street δεν φαίνεται να συμφωνεί για το τι θα συμβεί…
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Jan Hatzius, ο οποίος ήταν πιο αισιόδοξος από τους ομολόγους του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι και πέντε συνολικά το 2024.
Σύμφωνα με τον Hatzius, ο «μεγάλος αποπληθωρισμός» έχει ξεκινήσει και το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed θα μειωθεί μεταξύ 3,25% και 3,5% έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025, κάτι που θα είναι όφελος για τις αγορές και την οικονομία μετά από χρόνια αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πρόσφατο θετικό κλίμα στην οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Δεν νομίζω ότι θα δούμε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων να αντιστρέφεται τόσο επιθετικά», είπε στο Fortune ο Jeffery Kleintop, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην PNC Wealth Management.
«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε μόνο λίγες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.
Τα ποσοστά θα εξακολουθούν να είναι ‘’σφιχτά’’ και υψηλά σε πραγματική βάση».
Ο Kleintop πιστεύει ότι, με τα επιτόκια να μην πέφτουν τόσο όσο προβλέπουν πολλοί στη Wall Street, η οικονομία οδεύει προς μια πολύ πιο αργή ανάκαμψη σε σχήμα U, αντί για την ταχύτερη εξέλιξη σε σχήμα V.
«Έχουμε ποσοστά που πέφτουν, ένα μικρός ούριος άνεμος, αλλά ίσως όχι τόσο όσο η αγορά χρειάζεται για να ενθουσιαστεί», υποστήριξε.
Ο Colton Grant της BNY Mellon Wealth Management πιστεύει επίσης ότι οι επενδυτές που αναμένουν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μάλλον θα χάσουν το στοίχημα.
«Ο λόγος που είμαστε πιο προσεκτικοί είναι επειδή η Fed θα θέλει πραγματικά να δει ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο προτού αρχίσουν να μειώνονται», είπε.

Επιστροφή στην παλαιά κανονικότητα; Σε καμία περίπτωση…

Το 2024 είναι πιθανό να κυριαρχηθεί από τα στοιχήματα της Wall Street για το πότε η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, οι περισσότεροι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι μέρες των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων έχουν τελειώσει.
«Το καθεστώς των μηδενικών επιτοκίων (0% ) - ονομαστείτε ίσως από το 2008 έως το 2021 ή έτσι - δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή», δήλωσε στο Fortune ο George Mateyo, επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει στην «παλαιά κανονικότητα» που προηγήθηκε της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008 και όχι στο καθεστώς μηδενικών επιτοκίων στην «εποχή του δωρεάν χρήματος».
Ο πληθωρισμός μπορεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, σύμφωνα με τον Mateyo, αφήνοντας τα επιτόκια γύρω στο 3,5% ή 4% μέχρι το τέλος του έτους 2024.
«Αυτό, για μένα, είναι πιο φυσιολογικό από αυτό που είδαμε το διάστημα 2010 έως το 2021», είπε.
Ο Brooks του ICG αμφιβάλλει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αγγίξουν τον στόχο για πληθωρισμό 2% το 2024.
«Και νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να δούμε τα επιτόκια να επιστρέφουν οπουδήποτε κοντά στο σημείο που ήταν το 2020-2021», πρόσθεσε.
This Indicator Has Predicted Every Bear Market for 40 Years and Could Hint  Where the S&P 500 Goes in 2024 | The Motley Fool
Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι 

Οι προβλέψεις για τις αγορές είναι, με βάση το παραμύθι στης «ήπιας προσγείωσης», συγκρατημένα αισιόδοξες.
Μετά τη βουτιά περίπου 20% το 2022, ο εξασθενημένος πληθωρισμός, η προοπτική πτώσης των επιτοκίων και το ισχυρό ενδιαφέρον για τις μετοχές AI βοήθησαν την έκρηξη του S&P 500 φέτος.
Και με πολλά από τα κέρδη του δείκτη blue chip να έρχονται από τον Οκτώβριο, η Wall Street προσπαθεί να προσαρμόσει τους στόχους τιμών για το 2024. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες αυξανόμενες, αλλά εκτεταμένες προβλέψεις από επενδυτικές τράπεζες, διαχειριστές πλούτου και ερευνητικές εταιρείες.
Η Capital Economics και η Infrastructure Capital Management έχουν και οι δύο στόχους τιμών 5.500 μον. για τον S&P 500.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο τιμών και συνεπάγεται δυνητικό κέρδος 15% το επόμενο έτος.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Management, Jay Hatfield, δήλωσε ότι πιστεύει ότι, με τον πληθωρισμό να εξασθενεί παγκοσμίως, το 2024 θα είναι η «έτος παγκόσμιων περικοπών επιτοκίων» - και η μείωση του κόστους δανεισμού και η αύξηση της ρευστότητας θα ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Ο συνιδρυτής της Fundstrat Global Advisors, Tom Lee, είναι επίσης ανοδικός, υποστηρίζοντας ότι ο S&P 500 θα εκτιναχθεί σχεδόν 10% στις 5.200 έως το τέλος του 2024.
Ο Lee δήλωσε στο Fortune σε πρόσφατη συνέντευξη ότι πιστεύει ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, κυρίως επειδή οι καταναλωτές μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα επιτόκια καλύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους προς το εισόδημα και τα βελτιωμένα πρότυπα δανεισμού, ιδιαίτερα για τα στεγαστικά δάνεια, έχουν οδηγήσει σε λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Lee. «Συνολικά οι καταναλωτές θα αντέξουν πραγματικά καλά [το 2024]», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι επειδή «η Fed θα είναι λίγο πιο φιλική από ό,τι ήταν», θα πρέπει να είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές.

Οι μυαλωμένοι πτωτικοί…

Ωστόσο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street ανησυχούν για το 2024 και εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan, Marko Kolanovic, πιστεύει ότι ο S&P 500 θα πέσει 12% στις μόλις 4.200 μονάδες το επόμενο έτος καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μειώνονται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντείνονται σε πολλά μέτωπα.
Η πλειονότητα των ειδικών με τους οποίους μίλησε το Fortune ήταν επίσης επιφυλακτικοί για το 2024, αν και λίγο πιο αισιόδοξοι από τον Kolanovic.
Η εξασθένηση του πληθωρισμού, οι μειώσεις των επιτοκίων και τα νέα τεχνολογικά assets όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμβάλουν στην άνοδο των μετοχών, αλλά δεν θα είναι μια χρονιά κερδών, σύμφωνα με αυτούς τους κορυφαίους επενδυτές.
Ο Rich Steinberg, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο Colony, δήλωσε ότι αναμένει «σιωπηρές αποδόσεις» και «αστάθεια» το 2024 εν μέσω σχετικά ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και αβεβαιότητας γύρω από τις προεδρικές εκλογές.
Ο στόχος τιμής του Steinberg για τον S&P 500: «Αν μου έβαζες το πιστόλι στον κρόταφο, θα έλεγα 4.800. Και ίσως αν είμαι πραγματικά αισιόδοξος, οι 5.000 θα ήταν το υψηλό».
Ο Crit Thomas, υπεύθυνος στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της Touchstone Investments, δήλωσε ότι είναι επίσης «κάπως προσεκτικός» για την επόμενη χρονιά. «Βλέπουμε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και βλέπουμε τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να μην παίζει τόσο καλά όσο αναμενόταν αυτή τη στιγμή στην αγορά», είπε στο Fortune.
Ο ίδιος εξήγησε ότι θα «προσθέσει ρίσκο» -που σημαίνει ότι αγοράζει περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως αναπτυξιακές μετοχές, μόνο εάν μπορεί να βρει αξιόπιστες αποτιμήσεις λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της πρόσφατης αύξησης της αγοράς.
«Διαφορετικά, θα επιλέξουμε τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος όπου θα έχουμε κάποιο αξιοπρεπές κέρδος με μικρότερη αστάθεια», είπε.
Συνολικά, ο μέσος στόχος S&P 500 για τις επενδυτικές τράπεζες, τις ερευνητικές εταιρείες και τους διαχειριστές πλούτου από τους οποίους συνέλεξε δεδομένα το Fortune ήταν 4.910 μονάδες, υποδηλώνοντας πενιχρές αποδόσεις μόλις 3% για τους επενδυτές το 2024 μετά τη φετινή άνοδο άνω του 24%.
Το θέμα είναι ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, ο μέσος στόχος του S&P 500 των ειδικών θα ήταν αρκετά αισιόδοξος.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο δείκτης e blue chip έκλεισε μόλις στις 4.200 μονάδες, που σημαίνει ότι ο στόχος των 4.910 αντιπροσώπευε ένα πιθανό κέρδος 17% για το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος των μετοχών μπορεί να «τράβηξε προς τα εμπρός» κάποια κέρδη που αναμενόταν προηγουμένως για το 2024.
Ουσιαστικά, οι επενδυτές λήστεψαν τον… Peter για να πληρώσουν τον Paul.
Η αναλογία τιμής προς κέρδη του S&P 500 αυξήθηκε σταθερά από περίπου 18 τον περασμένο Δεκέμβριο σε πάνω από 21 σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι η ανατίμηση των μετοχών το επόμενο έτος αναγκαστικά πρέπει να προέλθει από την αύξηση των κερδών - όχι από την αύξηση των αποτιμήσεων λόγω της προοπτικής πτώσης των επιτοκίων όπως φάνηκε το 2023.
«Μην περιμένετε να προκύψουν αποδόσεις από την άνοδο της αποτίμησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε στο Fortune ο Dylan Kremer, επικεφαλής επενδύσεων της Certuity.
«Αυτό που κάναμε είναι ότι ποντάραμε ότι η άνοδος της αποτίμησης θα είναι σταθερή και οι μετοχές πρέπει τώρα να τη ακολουθήσουν.
Επομένως, αναμένουμε ένα πολύ πιο μέτριο περιβάλλον επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.»
Όπως πολλοί από τους συνομηλίκους του, ο Kremer αναμένει επίσης μεγαλύτερη αστάθεια το 2024 καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια και ο εκλογικός κύκλος αυξάνει την αβεβαιότητα.
Ολοκλήρωσε με μια προειδοποίηση για τους επενδυτές και τους οιονεί.... μετεωρολόγους για την οικονομία:
«Υπάρχει απλώς μεγάλη αβεβαιότητα», είπε.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πρόβλεψη σε ένα μήνα από τώρα με την οικονομία σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον».

Συμπέρασμα: Το 2024 θα είναι έτος μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας καθώς θα υπάρξει πλήρης ανατροπή του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού περιβάλλοντος – πληθωριστικές πιέσεις, χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση και σφιχτές πιστωτικές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης