Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άλλη διάσταση ο ηλεκτρονικός πόλεμος – Η Ρωσία με το… «μαγικό ράδιο» βάζει πανοπλία στα drones και τα κάνει άτρωτα

Σε άλλη διάσταση ο ηλεκτρονικός πόλεμος – Η Ρωσία με το… «μαγικό ράδιο» βάζει πανοπλία στα drones και τα κάνει άτρωτα
Η κυριαρχία στο ηλεκτρονικό φάσμα για να μπλοκάρει τα drones του αντιπάλου και το να γίνουν τα UAV αλάνθαστα έναντι διαταραχών έχει γίνει θέμα ζωτικής σημασίας στο πεδίο της μάχης
Σχετικά Άρθρα
Πεδίον δόξης λαμπρό για τα drones ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει το « μαγικό ράδιο με τη ραδιοσυχνότητα -πανοπλία» για drones FPV (First Person View) που θα τα καταστήσει εξαιρετικά ανθεκτικά στην εμπλοκή.
Πρόκειται για την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στα drones.
Η καινοτομία αυτή είναι μια άλλη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο προσαρμόζεται η καταναλωτική τεχνολογία στο στρατιωτικό περιβάλλον.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αυξάνουν τις ικανότητές τους στην κατασκευή FPV.
Η Sudoplatov, μια ρωσική ομάδα, ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει 1.000 από αυτά καθημερινά.

Μagic radio και ραδιοσυχνότητα - πανοπλία

Η κυριαρχία στο ηλεκτρονικό φάσμα για να μπλοκάρει τα drones του αντιπάλου και το να γίνουν τα UAV αλάνθαστα έναντι διαταραχών έχει γίνει, επομένως, ζωτικής σημασίας στο πεδίο της μάχης.
Μια κυριαρχία στον ηλεκτρονικό πόλεμο θα επιτρέψει σε κάποιον να επιφέρει πλήγματα στον εχθρό ενώ θα παραμείνει αλώβητος.
Η Ρωσία προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της υιοθέτησε αυτή την εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη.
Η είδηση του «magic radio», ενός μικρού εξοπλισμού, κοινοποιήθηκε σε ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram.
Τα FPV, ή με άλλα λόγια, τα τηλεκατευθυνόμενα drones, έχουν γίνει τα αντιπροσωπευτικά όπλα του πολέμου που μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Και οι δύο πλευρές έχουν αναδείξει τεχνολογίες όπως παρεμβολές στο πεδίο και όπλα drone που εκτοξεύουν μια δέσμη ραδιοκυμάτων για να καταρρίψουν τα drones.
Τα drones FPV λειτουργούν χειροκίνητα και δεν βασίζονται στη δορυφορική πλοήγηση GPS, γεγονός που μειώνει την ευπάθειά τους στις τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου.
magic.jpg


Hermes Anti-Interference Communication Kit

Ωστόσο, σε περίπτωση εμπλοκής του εχθρού σε οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιεί το drone, τα σήματα μετάδοσης video και οι εντολές πιλότου θα διακοπούν.
Τα drones Kamikaze έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ισχυρά και ανθεκτικά στο πεδίο της μάχης.
Είναι επίσης οικονομικά.
Η εμπλοκή τους είναι ο μόνος τρόπος για να αχρηστευθούν αλλά η συσκευή αυτή φαίνεται ότι αναιρεί τις προσπάθειες του εχθρού.
Η εξολοκλήρου ρωσική δημιουργία, που χαιρετίστηκε από τα ρωσικά κανάλια Telegram, ονομάζεται Hermes Anti-Interference Communication Kit και είναι κατασκευασμένη από εισαγόμενα κινεζικά ανταλλακτικά.
Ο φυσικός DanierR σημειώνει: Διαθέτει ασύρματη μονάδα RAK3172(H) που κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία RAKwireless. Είναι μια εύχρηστη, μικρού μεγέθους λύση για εφαρμογές ασύρματων δεδομένων μεγάλης εμβέλειας, διαθέσιμη σε διαφορετικές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων στο διαδίκτυο για 5,99 δολάρια.
Η συσκευή προορίζεται για επικοινωνίες μεγάλης εμβέλειας (LoRa).
Η LoRa είναι μια τεχνολογία ραδιοεπικοινωνιών που αναπτύχθηκε από τη Semtech, μια διάσημη εταιρεία ηλεκτρονικών, το 2014.
Χρησιμεύει ως συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για δίκτυα μεγάλης περιοχής χαμηλής κατανάλωσης.
Αυτό το εγγενές χαρακτηριστικό το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στους κατασκευαστές FPV, κυρίως λόγω της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας του.
«Τα ραδιόφωνα LoRa ήταν πάντα σε θέση να λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες και αυτή η ικανότητα χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου», λέει ο DanielR.
Τα UAV και άλλα μη επανδρωμένα συστήματα χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες και άλλες μορφές επικοινωνίας για διάφορους λόγους, όπως η άδεια για δημόσια ασφάλεια, η μετάδοση δεδομένων τηλεμετρίας, αισθητήρων, εικόνας και video, καθώς και επικοινωνία μεγάλης εμβέλειας για το Beyond Visual Line of Sight (BVLOS). Η μαγική κεραία

Η εμφάνιση της «μαγικής κεραίας με φίλτρο» του Hermes μοιάζει με μια διπολική κεραία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαστάσεις της κεραίας ευθυγραμμίζονται με τα ραδιοκύματα που λαμβάνει, υπολογίζει κατά προσέγγιση τη συχνότητα λειτουργίας της γύρω στα 930 MHz.
Η κεραία είναι εξοπλισμένη με ένα balun (συντομογραφία της «μονάδας εξισορρόπησης») και ένα επιφανειακό φίλτρο ακουστικών κυμάτων, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα εξαρτήματα για τη βελτίωση της απόδοσής της.
Ο DanielR αναφέρει ότι αυτά τα εξαρτήματα είναι φθηνά, με το balun να κοστίζει περίπου 0,50 σεντς και το επιφανειακό φίλτρο ακουστικών κυμάτων να κοστίζει περίπου 0,40.
Το τυπικό ραδιοχειριστήριο μπορεί να βελτιωθεί με έναν πομπό που συνδέεται άνετα στην πλάτη του.
Η θήκη αυτού του πομπού είναι κατασκευασμένη χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Αν και υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη δημιουργία μιας τέτοιας συσκευής, πιθανότατα ενσωματώνει έναν μικροελεγκτή STM32, λέει ο DanierR.
Ο μικροελεγκτής STM32 είναι ένα τυπικό εξάρτημα σε ηλεκτρονικές συσκευές που κατασκευάζεται από εταιρεία με έδρα την Ελβετία.
Το ένα μειονέκτημα του Magic Radio, παρατηρεί ο φυσικός, είναι ότι η συμπερίληψη ενός εξαιρετικά φωτεινού LED αποδεικνύεται πλεονεκτικό για τους Ουκρανούς ελεύθερους σκοπευτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης