Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη πολιτική «κόντρα» στην Πολωνία με επίκεντρο δαπάνες, μμε - Tusk: «Παράλογη, εκτός αρμοδιοτήτων» η παρέμβαση Duda

Μεγάλη πολιτική «κόντρα» στην Πολωνία με επίκεντρο δαπάνες, μμε - Tusk: «Παράλογη, εκτός αρμοδιοτήτων» η παρέμβαση Duda
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δεσμεύεται να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο δαπανών σε μαζική σύγκρουση με τη νέα κυβέρνηση του Donald Tusk - Η κίνηση αυτή είναι η πιο έντονη σύγκρουση μέχρι στιγμής, μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε πως θα ασκήσει βέτο στον τροποποιημένο νομοσχέδιο για τις δαπάνες του 2024 της κυβέρνησης και θα προτείνει το δικό του, σε μια νέα πρόκληση προς τον νέο Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk που εντείνει προς τα άκρα την μεγάλη πολιτική κόντρα μεταξύ τους, όπως μεταφέρει το Politico.
Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Duda αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των δημοσίων μέσων ενημέρωσης από το νομοσχέδιο και είπε ότι ο αποκλεισμός τους ήταν σκόπιμος «εν όψει της κατάφωρης παραβίασης του συντάγματος».

Έλεγχος των δημόσιων ΜΜΕ

Την Τετάρτη, η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας κινήθηκε για να πάρει τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του πρακτορείου ειδήσεων της χώρας από πιστούς στο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο έχασε την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.
Ο Duda ήταν μέλος του PiS που εξακολουθεί να είναι πιστός στο κόμμα.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας Bartłomiej Sienkiewicz απέλυσε τους επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης TVP, του πολωνικού ραδιοφώνου και του Πολωνικού Πρακτορείου Τύπου (PAP).
«Ταυτόχρονα», έγραψε ο Duda σε δεύτερη ανάρτησή του στο Χ.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά τα Χριστούγεννα θα καταθέσω αμέσως την δική μου πρόταση στη βουλή, μεταξύ άλλων, για τις αυξήσεις για τους δασκάλους και άλλα έξοδα. προγραμματίζεται στη σχετική με τον προϋπολογισμό πράξη».

Παράλογη και εκτός αρμοδιοτήτων παρέμβαση

Ο Jan Grabiec, επικεφαλής της καγκελαρίας του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Duda «παράλογη».
«Ο πρόεδρος λέει ότι θα υποβάλει κάποιου είδους νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό και αυτό είναι εντελώς έξω από την αρμοδιότητα του προέδρου», είπε.
Ο Duda είχε δεχθεί πυρά από πολιτικούς του PiS επειδή δεν έκανε περισσότερα για να εμποδίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης - τα οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια είχαν λειτουργήσει ως προπαγανδιστικός βραχίονας του κόμματος PiS.
Η κυβέρνηση του Tusk ανέβηκε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, βάζοντας τέλος σε οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του PiS, στα οποία η Βαρσοβία συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Στα άκρα οι σχέσεις προέδρου - πρωθυπουργού

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του προέδρου, ο οποίος διατηρεί την ικανότητα να ασκεί βέτο στη νομοθεσία, ήταν δύσκολη, με τον Duda να ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση.
Η σύγκρουση για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τον προϋπολογισμό είναι μέρος μιας ευρύτερης μάχης, καθώς η κυβέρνηση Tusk προσπαθεί να αποκόψει το PiS από τις πηγές της πολιτικής εξουσίας και μετρητών.
Τις τελευταίες ημέρες, το κοινοβούλιο δημιούργησε ειδικές επιτροπές που θα διερευνήσουν τις αδικοπραγίες του παρελθόντος, όπως τα ανούσια συμβόλαια της εποχής του COVID και οι δαπάνες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2020 με ταχυδρομική ψηφοφορία που δεν είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Την Τρίτη, ο Tusk διόρισε νέους επικεφαλής για τις κύριες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί για υποστήριξη του PiS και για κατασκοπεία των αντιπάλων του κόμματος.
«Δέστε τις ζώνες σας», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Tusk.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης