Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα για 78η μέρα, σφαγές στους δρόμους της Jabalya, διαδηλώσεις κατά Netanayahu για τους ομήρους

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα για 78η μέρα, σφαγές στους δρόμους της Jabalya, διαδηλώσεις κατά Netanayahu για τους ομήρους
Eκτελέσεις αμάχων στους δρόμους και μέσα σε ανοικτούς λάκους καταγγέλει η Hamas
Σχετικά Άρθρα
(upd 2). Στην 79η ημέρα εισέρχεται ο πόλεμος του ισραηλινού στρατού κατά της Hamas στη Γάζα, με βομβαρδισμούς που συνεχίζονται μέρα νύχτα και που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20.424 αμάχους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 54.036, κατά την πλειοψηφία τους παιδιών και γυναικών.
Τις τελευταίες ώρες ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ανηλεώς τη Jabaliya στη βόρεια Γάζα, την έχει σχεδόν ισοπεδώσει και έχει διαπράξει, σύμφωνα με καταγγελία της Hamas, πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου.
Για το λόγο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά από την κυβέρνηση Netanayahu να ανοίξει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τον ισραηλινό στρατό - αλλά εκείνος το αρνείται.

Τουλάχιστον 166 νεκροί και 384 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του τελευταίου 24ώρου
 
Τουλάχιστον 166 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 384 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς από αέρος και στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα πτώματα δεκάδων αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους «εκτελέστηκαν», κατά τη διάρκεια ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην Jabalya.

gaza5_2.JPG
Ο ισραηλινός στρατός  ανακοίνωσε από την πλευρά του τον θάνατο 13 στρατιωτικών του στις μάχες με τη Hamas που έγιναν τις τελευταίες 48 ώρες, εξέλιξη που αυξάνει σε 154 τον αριθμό των νεκρών ισραηλινών στρατιωτικών αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις την 27η Οκτωβρίου.
Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20.422 άνθρωποι και άλλοι 54.036 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Ανάμεσά τους είναι 166 άνθρωποι που σκοτώθηκαν μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες σε διάφορες θέσεις του υπερπληθυσμένου παλαιστινιακού θύλακα που πολιορκεί ο ισραηλινός στρατός.
Αεροπορικός βομβαρδισμός στον καταυλισμό προσφύγων Nuseirat, στο κεντρικό τμήμα π.χ. σύμφωνα με το Al Jazzera στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους.
gaza2_3.JPG

Εκτελέσεις αμάχων σε Khan Younes, Jabalya, Tal Al Zatar

Στη Khan Younes όπου ο ισραηλινός είχε ανακοινώσει ότι θα κλιμάκωσε τις επιθέσεις εντός της εβδομάδας, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να μεταφέρονται πτώματα και τραυματίες στο νοσοκομείο Nasser
Το Σάββατο 23/12  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Asraf al Quintra κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως διέπραξαν «φρικτές σφαγές» στην Jabalya και στην Tal al Jaatar, ότι «εκτέλεσαν δεκάδες πολίτες στους δρόμους».
Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα στις κατηγορίες για εκτελέσεις αμάχων και υποστήριξε πως τα πλήγματά του «εναντίον στρατιωτικών στόχων» συμμορφώνονται προς «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως σκότωσε «οπλισμένους τρομοκράτες» στην πόλη της Γάζας και κατέστρεψε «κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις».
Για τον βομβαρδισμό στη Rafah που σκότωσε τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους μικρό κορίτσι, σύμφωνα με τη Hamas, είπε ότι είχε στόχο αξιωματούχο του παλαιστινιακού κινήματος αρμόδιο για τον εφοδιασμό με όπλα.
gaza3_3.JPG

Η Hamas ζητά διεθνή έρευνα για τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες που κάνει ο ισραηλινός στρατός

Η Hamas ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τις «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίeς» που κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι κατέγραψε τουλάχιστον 137 τέτοιες υποθέσεις από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση της Hamas, στην εξουσία στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακs από το 2007, ανέφερε πως συγκέντρωσε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες «ο ισραηλινός στρατός κατοχής προχώρησε σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες 137 παλαιστινίων αμάχων στην πόλη της Γάζας και σε τομείς του βορρά».
Η Hamas  κατηγόρησε συγκεκριμένα  τον ισραηλινό στρατό πως «άνοιξε μεγάλο λάκκο στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας κι έβαλε μέσα δεκάδες πολίτες που αιχμαλώτισε, προτού τους εκτελέσει τουφεκίζοντάς τους και παραχώσει τον λάκκο με μπουλντόζες», χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε αυτό και ζήτησε να δημιουργηθούν «διεθνείς ομάδες για ερευνήσουν τα εγκλήματα της κατοχής και τις εκτελέσεις της με συνοπτικές διαδικασίες».
Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε με τον ισραηλινό στρατό, εκπρόσωπός του ανέφερε πως «δεν είναι ενήμερος» για το συμβάν.
Στην Beit Lahia, στα βόρεια, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Hamas ανέφερε ότι εντόπισε «δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση».
Τα περισσότερα από τα θύματα «εκτελέστηκαν στον δρόμο και μετά τα κατασπάραξαν σκύλοι», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά έρευνα για εγκλήματα πολέμου 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα για την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό, αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τον θάνατο «11 άοπλων Παλαιστίνιων» στην πόλη της Γάζας.
Το Ισραήλ απάντησε ότι η κατηγορία αυτή είναι «αβάσιμη και αναληθής».


Χωρίς γιορτές η Βηθλεέμ - Τα παιδιά ξυπνούν από την πείνα

Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι θρησκευτικές αρχές στη Βηθλεέμ, την πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου κατά τη χριστιανική παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς, ξεκαθάρισαν χθες πως δεν θα υπάρξει καμιά εορταστική εκδήλωση, σε ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
gaza4_5.JPG

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, θάλασσα και γη έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας κι έχουν αναγκάσει 1,9 εκατ. αμάχους —ή αλλιώς το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λογαριάζει ο ΟΗΕ.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Tedros Adanom Gebreghesus, προειδοποιεί ότι «η πείνα, ο λιμός και η εξάπλωση ασθενειών» απειλούν τον παλαιστινιακό θύλακο.
Στη Rafah, που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων, ο πληθυσμός περιμένει τις μερίδες τροφίμων που διανέμονται με δελτίο καθημερινά.
Δεν φθάνουν όμως για να καλυφθούν οι ανάγκες.
«Τα παιδιά μου έχουν χάσει πολύ βάρος, τα ξυπνάει η πείνα τη νύχτα. Έβαλα τα κλάματα όταν μου ζήτησαν κάτι να φάνε το βράδυ», λέει ταραγμένη μια γυναίκα, εκτοπισμένη από τη Khan Younes.
Μετά από διαπραγματεύσεις πέντε ημερών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε στις 22/12 απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό του θυλάκου, που απειλείται με λιμό, σύμφωνα με υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού.
Η απόφαση δεν απαίτησε όμως να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», κάτι που απέρριπταν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ.
Το πρόβλημα με τη βοήθεια, η είσοδος της οποίας στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από το Ισραήλ, φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω Αιγύπτου και του ισραηλινού φυλακίου Kerem Shalom.
Συνς τοις άλλοις, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, η διανομή της αντιμετωπίζει «τεράστια εμπόδια», λόγων των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

Hamas: Πέντε όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό - Διαδηλώσεις για τους ομήρους σε πολλές ισραηλινές πόλεις

Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas Abu Ubeida, ανέφερε τη νύχτα πως «χάθηκε η επαφή» με μαχητές που είχαν αναλάβει την κράτηση πέντε ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων τριών ηλικιωμένων που εμφανίστηκαν σε βίντεο που κυκλοφόρησε τη 18η Δεκεμβρίου.
Πιθανόν «οι όμηροι να σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό», πρόσθεσε.
Ο αρχές του Ισραήλ δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν την πληροφορία.
Αψηφώντας τη βροχή, χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους γονείς και συγγενείς ομήρων, συγκεντρώθηκαν ξανά το βράδυ του Σαββάτου 23/12 στο Τελ Αβίβ, στη Χάιφα και στην Καισαρεία, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που δρα ο πρωθυπουργός Netanyahu και να απαιτήσουν να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων.
israhl1.JPG

Επικοινωνία Biden - Netanayahu

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε τηλεφωνικό επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu το βράδυ του Σαββάτου 23/12.
Ο Πρόεδρος Biden και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησαν τους «στόχους και τη φάση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, την ανάγκη προστασίας της ζωής των αμάχων και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων από την παλαιστινιακή ομάδα μαχητών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός «ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του», ανακοίνωσε το γραφείο του μέσω X (του πρώην Twitter).
Η αμερικανική κυβέρνηση, εξακολοπυθεί να υποστηρίζει το Ισραήλ ενώ εκφράζει ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένου πως το Ισραήλ να περάσει σύντομα σε μια φάση χαμηλότερης έντασης, με επιχειρήσεις που στοχεύουν την ηγεσία της Hamas και τις υποδομές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης