Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Ο Patrushev του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας εκτέλεσε την εντολή δολοφονίας του Prigozhin των Wagner - Φαντασιώσεις απαντάει η Ρωσία

Wall Street Journal: Ο Patrushev του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας εκτέλεσε την εντολή δολοφονίας του Prigozhin των Wagner - Φαντασιώσεις απαντάει η Ρωσία
Ο Patrushev φέρεται να άρχισε να προειδοποιεί τον Putin για τις προθέσεις του Prigozhin το καλοκαίρι του 2022
Σχετικά Άρθρα
H Wall Street Journal (WSJ) όρισε τον στενό σύμμαχο του Ρώσου Προέδρου Putin και Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Patrushev, ως το άτομο που ευθύνεται για τη δολοφονία του χρηματοδότη του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin.
H Wall Street Journal επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών και πρώην ρωσικές πηγές πληροφοριών, ανέφερε ότι ο Patrushev, με την άδεια του Putin, έδωσε εντολή να «απορρίψει» τον Prigozhin στις αρχές Αυγούστου 2023, τοποθετώντας ένα εκρηκτικό στο φτερό του τζετ του Prigozhin.
H Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Patrushev και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προειδοποίησαν τον Putin να μην χρησιμοποιήσει παράλληλους στρατούς, αλλά ότι ο Putin δέσμευσε τις δυνάμεις Wagner λίγο αφότου οι ρωσικές τακτικές δυνάμεις απέτυχαν να ολοκληρώσουν το σχέδιο εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Patrushev φέρεται να άρχισε να προειδοποιεί τον Putin για τις προθέσεις του Prigozhin το καλοκαίρι του 2022 , αλλά ο Putin φέρεται να αγνόησε αυτές τις ανησυχίες καθώς οι δυνάμεις Wagner πέτυχαν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.
Ο Prigozhin έγινε πιο τολμηρός το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2022 και άρχισε να επικρίνει ανοιχτά το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) και το Γενικό Επιτελείο με την ελπίδα να εγκαταστήσει διοικητές και αξιωματούχους υπέρ των Wagner στο κατεστημένο του Κρεμλίνου
Ένας πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε ότι η σχέση του Putin με τον Prigozhin άλλαξε αφού επέπληξε τον Putin για την έλλειψη προμηθειών του Ομίλου Wagner σε ένα τηλεφώνημα, το οποίο άκουσαν ο Patrushev και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου τον Οκτώβριο του 2022.
Ο Patrushev φέρεται να εκματτελεύτηκε το τηλεφώνημα για να πείσει τον Putin να αποστασιοποιηθεί από τον Prigozhin καθώς ο Prigozhin έδειξε ασέβεια προς την εξουσία του Πούτιν – και ο Patrushev πέτυχε τελικά να επηρεάσει τον Putin να διακόψει την επικοινωνία με τον Prigozhin μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Το τελικό σχέδιο

Οι πηγές της Wall Street Journal αποκάλυψαν ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε στη συνέχεια τα σχέδια να διαλύσει τις δυνάμεις Wagner αναγκάζοντας όλους τους μαχητές να εγγραφούν στο ρωσικό Υπουργείο έως την 1η Ιουλίου – οδηγώντας στην ένοπλη εξέγερση του Prigozhin στις 23 Ιουνίου και στις 24 Ιουνίου.
Ο Prigozhin φέρεται να ήθελε να αντιμετωπίσει τον Αρχηγό το ρωσικού γενικού επιτελείου Valery Gerasimov και τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu στο Rostov-on-Don. Και οι δύο βρίσκονταν στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) την ημέρα της ανταρσίας προτού διαφύγουν καθώς οι δυνάμεις Wagner περικύκλωσαν και κατέλαβαν το κτίριο του αρχηγείου.
Ο Patrushev φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη της κρίσης και άρχισε να κανονίζει τηλεφωνήματα με τον Prigozhin, τον Λευκορώσο Πρόεδρο Alexander Lukashenko και τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev – οι οποίοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Putin στην καταστολή της εξέγερσης του Prigozhin.
Ο Alexander Lukashenko φέρεται να παρουσίασε στον Prigozhin την πρόταση του Patrushev να επιτρέψει στις δυνάμεις Wagner να μετακομίσουν στη Λευκορωσία και να αφήσουν τον Prigozhin να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
Μετά την ανταρσία, το Κρεμλίνο άφησε τον Prigozhin να συνεχίσει μια φαινομενικά κανονική ζωή χωρίς τιμωρία και ένας Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου πιθανότατα συγκέντρωσαν πληροφορίες για τον Prigozhin και τους συμμάχους του πριν από το σχέδιο δολοφονίας του Patrushev τον Αύγουστο του 2023.
Το ρωσικό κράτος πάντως απάντησε γραπτώς στην Wall Street Journal ότι το δημοσίευμα είναι φαντασίωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης