Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου από ΗΠΑ, Βρετανία στην Ερυθρά Θάλασσα - Ιράν: Έχουμε έξυπνους πυραύλους cruise - Houthi: Φλεγόμενη αρένα

Τύμπανα πολέμου από ΗΠΑ, Βρετανία στην Ερυθρά Θάλασσα - Ιράν: Έχουμε έξυπνους πυραύλους cruise - Houthi: Φλεγόμενη αρένα
Στόχος επιθέσεων με drones έγιναν τρία πετρελαιοφόρα κι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό σε Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Τρεις επιθέσεις με drones κατά δεξαμενοπλοιών εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων η μία πολύ μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να σπεύδει με ανακοίνωσή του να τη χρεώσει στο Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας David Cameron να απειλεί με πλήγμα την Τεχεράνη.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ότι το Σάββατο 23/12 «εκδηλώθηκε επίθεση σε βάρος δεξαμενόπλοιου σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ινδίας από drone εφόδου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν» ενώ δύο πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα επίσης έγιναν στόχος επιθέσεων με drones που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Houthi της Υεμένης.
Η επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου το οποίο μετέφερε χημικά προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, επεσήμανε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Το πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία, διευκρίνισε.
Why Houthi attack on MV Chem Pluto is a threat to global maritime security  | Latest News India - Hindustan Times
Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Ambrey, το πλοίο που κάνει πλόες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας «συνδέεται με το Ισραήλ», ενώ η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η ολλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται το Chem Pluto «συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών Idan Ofer».
Η επίθεση σημειώθηκε στη Αραβική Θάλασσα, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, επεσήμαναν η Ambrey και η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).
Το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος και ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το MV Chem Pluto.
Η επίθεση αυτή, αν και οι αντάρτες Houthi δεν έχουν ακόμη βγάλει ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης, είναι ταυτόσημη με τις άνω των 15 επιθέσεων με drones και πυραύλους που έχουν εξαπολύσει οι Houthi τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και εκδηλώθηκε πολύ μακριά στην νότια Αραβική Ερυθρά Θάλασσα.
Το Πεντάγωνο από την πλευρά του κατηγόρησε για την επίθεση το Ιράν, όπως είχε κάνει και τον Νοέμβριο όταν είχε γίνει ανάλογη επίθεση με drone στον Ινδικό Ωκεανό, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ισραηλινό εμπορικό πλοίο.
United States deploying Red Sea force to counter Iran-backed Houthi attacks  - NJTODAY.NET
INTERACTIVE_Israel-Palestine_Red Sea Patrol Force _19DEC2023
Επιθέσεις κατά δύο πετρελαιοφόρων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξουδετερώθηκαν άλλες τέσσερα drones

Παράλληλα το Σάββατο, 23/12, ένα πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, το MN Saibaba, εξέπεμψε σήμα κινδύνου όταν βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Houthi, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Οι Houthi αρνούνται τη κατηγορία ισχυριζόμενοί ότι ένα αμερικανικό ναυτικό αντιτορπιλικό που βρισκόταν πίσω από αυτή την επίθεση με πυραύλους στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας.
«Ενώ ένα αεροπλάνο που ανήκε στο ναυτικό μας εκτελούσε αναγνωριστικές εργασίες στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ με πολλαπλά όπλα», εξήγησε ο Abdulsalam, προσθέτοντας ότι ένας από τους πύραυλους εξερράγη κοντά στο MV Saibaba, το οποίο επλέε από ρωσικά λιμάνια. προς νότο.
Επίθεση με drone δέχθηκε και δεύτερο πετρελαιοφόρο, το MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, χωρίς ωστόσο να πληγεί.
Οι συγκεκριμένες επιοθέσεις ήταν η 14η και η 15η επίθεση κατά σειρά εναντίον εμπορικών πλοίων που εξαπέλυσαν οι αντάρτες της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, σημείωσε η CENTCOM.
Αμερικανικό αντιτορπιλικό που πραγματοποιούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα, το USS Laboon, κατέρριψε χθες τέσσερα άλλα επιθετικά drones των Χούθι που το στοχοθέτησαν, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Οι επιθέσεις αυτές με στόχο εμπορικά πλοία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, έχουν αναγκάσει τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους και να τα ανακατευθύνουν προς τη Νότια Αφρική, παρά το πολύ μεγάλο κόστος αυτού του πιο μεγάλου ταξιδιού.
Οι αντάρτες Houthi ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης και έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους για όσο καιρό το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο και τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων στον υπό πολιορκία θύλακα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ.
Την  ίδια ώρα οι Houthi κατήγγειλαν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο ότι εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια να καταρρίψει το αναγνωριστικό drone του, το οποίο οδήγησε σε έκρηξη πυραύλου κοντά στο πλοίο με σημαία Γκαμπόν, ένας αξιωματούχος είπε ο εκπρόσωπος τους Mohammed Abdessalam στο κανάλι του στο Telegram .
Επίσης ανανέωσαν την προειδοποίησή τους προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ, καλώντας τις να εγκαταλείψουν γρήγορα την Ερυθρά Θάλασσα προτού γίνει «μια φλεγόμενη αρένα».
«Η Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μια φλεγόμενη αρένα εάν η Αμερική και οι σύμμαχοί της συνεχίσουν τον εκφοβισμό τους», δήλωσε Abdulsalam, σε δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Masirah της ομάδας.
Ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τη «στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας» από τις ΗΠΑ και τους εταίρους του, λέγοντας ότι «αποτελούν απειλή για τη διεθνή θαλάσσια ναυσιπλοΐα» και τους ζήτησε να την εγκαταλείψουν.

Houthi: Λάθος εκτόξευση πυραύλου από αμερικανικό πολεμικό πλοίο – Βρίσκονται σε σύγχυση και πανικό

Ο κυβερνών κίνημα Ansar Allah (Houthi) στη βόρεια Υεμένη κατήγγειλε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο ότι εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια να καταρρίψει το αναγνωριστικό drone του, το οποίο οδήγησε σε έκρηξη πυραύλου κοντά σε πλοίο με σημαία Γκαμπόν, ένας αξιωματούχος είπε ο εκπρόσωπος Mohammed Abdessalam στο κανάλι του στο Telegram .
«Ενώ ένα μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος που ανήκε στο Ναυτικό της Υεμένης πραγματοποιούσε αναγνώριση πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ με πολλαπλά πυροβόλα όπλα, επιδεικνύοντας κατάσταση σύγχυσης και πανικού.
Ένας από τους πύραυλους εξερράγη κοντά στο πλοίο ιδιοκτησίας της Γκαμπόν στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο προερχόταν από ρωσικό λιμάνι», σημείωσε ο Abdessalam.
Ο εκπρόσωπος των Houthi επεσήμανε ότι η απειλή για τη διεθνή θαλάσσια κυκλοφορία προκύπτει ως αποτέλεσμα της στρατιωτικοποίησης της Ερυθράς Θάλασσας από της ΗΠΑ και τους εταίρους τους, οι οποίοι «εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πλοίων της εχθρικής ισραηλινής οντότητας».. 
All 25 Indian crew members safe, says Navy after Houthi drone hits MV Saibaba oil ship
USS Laboon - Wikipedia
Ιράν, ΗΠΑ και Βρετανία εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές

Παράλληλα, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο ταξίαρχος Mohammad Reza Naqdi, προειδοποίησε ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας, τόνισε. Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό και κατά συνέπεια την Ευρώπη με την Ασία.
Περίπου 2.000 πλοία διέρχονται κάθε χρόνο από τη διώρυγα του Σουέζ, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Την Παρασκευή 22/12 ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό αυτών των επιθέσεων παρέχοντας στους Houthi όπλα και πληροφορίες, αλλά η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι προσφέρει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, αν και παραδέχεται ότι στηρίζει πολιτικά το κίνημα των Houthi.
Πλέον όμως το Πεντάγωνο κατηγορεί ανοικτά το Ιράν για τις επιθέσεις που εκδηλώνονται πολύ μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα.
US 'plans missile strikes' on Iran-backed Houthis after Red Sea drone &  rocket attacks as Brit warship joins guard fleet | The Irish Sun
Τι ετοιμάζει κατά του Ιράν η νέα συμμαχία των προθύμων

Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν αρκετές χώρες στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Φύλακας της Ευημερίας» (Operation Prosperity Guardian).
Ωστόσο, υπήρξαν και πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που απέρριψαν το αίτημα των Αμερικανών να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.
Παρ' όλα αυτά, η ρητορική των Αμερικανών και βρετανών αξιωματούχων υποδεικνύει πως τουλάχιστον αυτές οι δύο χώρες σκέπτονται σοβαρά, αν δεν έχουν προετοιμάσει  ήδη ένα πλήγμα κατά του Ιράν, παρά τον κίνδυνο να ανοίξουν έτσι ένα νέο πολεμικό μέτωπο στη Μεση Ανατολή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε βρετανική εφημερίδα την Κυριακή 24/12 δήλωσε ότι το Ιράν ασκεί μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο.
«Το Ιράν ασκεί μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο – αυτό είναι αναμφίβολο», δήλωσε ο Cameron μιλώντας στην Sunday Telegraph.
«Υπάρχουν οι Houthi, η Hezbollah, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ που επιτίθενται σε βρετανικές και αμερικανικές βάσεις. Και φυσικά η Hamas», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ιράν να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή».
Houthis may scale back Red Sea attacks, if granted Riyadh's concessions -  L'Orient Today
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης