Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal : Ο Biden πίεσε τον Netanyahu να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Βορρά με τη Hezbollah στο Λίβανο

Wall Street Journal : Ο Biden πίεσε τον Netanyahu  να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Βορρά με τη Hezbollah στο Λίβανο
Διαψεύδει το Ισραήλ την είδηση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έπεισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να μην εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα κατά του σιιτικού κινήματος της Hezbollah στον Λίβανο, λίγες μέρες μετά την επίθεση από μαχητές της Hamas, γράφει η Wall Street Journal το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ διέθετε πληροφορίες ότι οι δυνάμεις της Hezbollah ετοιμάζονταν να περάσουν τα σύνορα με το Ισραήλ για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.
Τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη τέθηκαν σε ετοιμότητα και περίμεναν εντολές να εξαπολύσουν πλήγματα, αλλά η τηλεφωνική κλήση του Biden προς τον Netanyahu στις 11 Οκτωβρίου  2023 άλλαξε τα πράγματα.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν αναξιόπιστες τις πληροφορίες πληροφοριών από την ισραηλινή πλευρά.
Σε μια συνομιλία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου πρότεινε στον Netanyahu «να σκεφτεί τις συνέπειες» ενός χτυπήματος στον Λίβανο, μετά το οποίο «υπάρχει ο κίνδυνος κλιμακωθεί η κατάσταση σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο».
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, το Ισραήλ κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο βήμα μόνο του και ζήτησε υποστήριξη από την Ουάσιγκτον .
Το υπουργικό συμβούλιο του Netanyahu πίστευε ότι ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή ήταν αναπόφευκτος και το ορθό ήταν να πραγμαοποιήσει προληπτικό πλήγμα.
Αυτή η άποψη προωθήθηκε πιο ενεργά από τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.
Ο Biden έπρεπε να πείσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για το αντίθετο, επιμένοντας ότι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας «μπορεί να αποτραπεί».
Μετά από μακρές εσωτερικές συζητήσεις μετά το τηλεφώνημα του Biden, το υπουργικό συμβούλιο του Netanyahu εγκατέλειψε την ιδέα να χτυπήσει τις δυνάμεις της Hezbollah.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, το γραφείο του πρωθυπουργού Netanyahu χαρακτήρισε το άρθρο της WSJ «λανθασμένο».
«Ήδη την πρώτη μέρα του πολέμου, ο Netanyahu αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εργαστεί για να επιτύχει μια αποφασιστική νίκη στο νότο (στη Λωρίδα της Γάζας), ενώ απέκρουσε την επίθεση στο βορρά.
Αυτή η πολιτική εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-23_215055.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης