Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban: Η Ουγγαρία δεν έχει καμία ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ουκρανία

Orban: Η Ουγγαρία δεν έχει καμία ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ουκρανία
Η επιδείνωση των σχέσεων μπορεί να καταγραφεί από τη στιγμή που το 2015 οι Ουκρανοί αφαίρεσαν τις εγγυήσεις για τη διατήρηση της ουγγρικής μειονότητας ως εθνικής δήλωσε ο Viktor Orban
Η Ουγγαρία δεν ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ουκρανία.
Το γεγονός ότι είναι κακές επιβαρύνει το Κίεβο, που καταστρατηγεί τα δικαιώματα της ουγγρικής εθνικής μειονότητας, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Magyar Nemzet το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023.
«Η σταθερή μου θέση είναι ότι η Ουγγαρία δεν ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων.
Η επιδείνωση των σχέσεων μπορεί να καταγραφεί από τη στιγμή που το 2015 οι Ουκρανοί αφαίρεσαν τις εγγυήσεις για τη διατήρηση της ουγγρικής μειονότητας ως εθνικής», είπε ο Orban.
Η Ουγγαρία ενδέχεται να στερηθεί των δικαιωμάτων ψήφου στην ΕΕ λόγω της Ουκρανίας, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης
Υπενθύμισε ότι οι Ούγγροι ζουν στην Υπερκαρπάθια για περισσότερα από 1.000 χρόνια και τα τελευταία χρόνια, οι ουκρανικές αρχές αφαίρεσαν το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν τα παιδιά με τη μητρική τους γλώσσα και περιόρισαν το πεδίο πιθανής χρήσης της ουγγρικής γλώσσας.
«Η Ουκρανία πρέπει να το διορθώσει, ο νόμος που καταργήθηκε πρέπει να αποκατασταθεί, τα δικαιώματα που αφαιρέθηκαν πρέπει να επιστραφούν, εάν γίνει αυτό, τότε μπορεί να ξεκινήσει μια βελτίωση στις σχέσεις», είπε ο Orban.
Νωρίτερα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε νόμο για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.
Eιδικότερα, επεστράφη η ευκαιρία να λάβουν βασική και ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα στα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, εάν αυτή είναι μία από τις γλώσσες της ΕΕ.
Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα αξιολογήσει προσεκτικά τον νέο ουκρανικό νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την εφαρμογή του, αλλά είναι ήδη σαφές ότι δεν πληροί τις απαιτήσεις της Βουδαπέστης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας, Peter Szijjártó, δήλωσε προηγουμένως ότι, με πρωτοβουλία της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή της Βενετίας σχετικά με την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία ενώ η Βουδαπέστη ελπίζει ότι tο Κίεβο θα αναγκαστεί να εφαρμόσει την απόφασή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει καμία σημαντική προσέγγιση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας.
Νωρίτερα, ο Szijjártó δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία, προφανώς, «με κυνικό τρόπο» δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιλύσει το ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Υπερκαρπάθια, το οποίο είναι σημαντικό για τη Βουδαπέστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης