Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολέθρια για τις ΗΠΑ η απώλεια της Ουκρανίας – Θριαμβευτής ο ρωσικός στρατός θα κλονίσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ολέθρια για τις ΗΠΑ η απώλεια της Ουκρανίας – Θριαμβευτής ο ρωσικός στρατός θα κλονίσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
Έντονη ανησυχία στις ελίτ των ΗΠΑ για τη ρωσική νίκη στην Ουκρανία - Αναπαράγεται το φαιδρό επιχείρημα Biden περί απειλής για το ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν ακριβό τίμημα με την πολύ πιθανή απώλεια της Ουκρανίας, καθώς έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στον πόλεμο αντιπροσώπων από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.
Η ρωσική κατάκτηση ολόκληρης της Ουκρανίας δεν είναι καθόλου αδύνατη εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν κάθε στρατιωτική βοήθεια και η Ευρώπη ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε θριαμβευτή τον ρωσικό στρατό μέχρι τα σύνορα του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Institute for the Study of War (ISW), που μόνο φιλορωσικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το ISW ισχυρίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός με τη δυτική υποστήριξη κατέστρεψε σχεδόν το 90% του ρωσικού στρατού που εισήλθε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ο ισχυρισμός αυτός σαφέστατα είναι λανθασμένος καθότι αστήρικτος αλλά το ISW σπεύδει να επισημάνει ότι οι Ρώσοι έχουν αντικαταστήσει αυτές τις απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και ενισχύουν τη βιομηχανική τους βάση για να καλύψουν τις υλικές τους απώλειες με ρυθμό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι επέτρεπε η προπολεμική τους ικανότητα.

Το ISW παραδέχεται ότι η Ρωσία δυναμώνει αλλά υιοθετεί τη ρητορική Biden


Ένας νικηφόρος ρωσικός στρατός στο τέλος αυτού του πολέμου θα είναι μαχητικός έμπειρος και πολύ μεγαλύτερος από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις πριν από το 2022.
Η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά καθώς οι κυρώσεις αναπόφευκτα καταρρέουν και η Μόσχα αναπτύσσει τρόπους για να παρακάμψει ή να μετριάσει αυτές που έχουν απομείνει.
«Με την πάροδο του χρόνου θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της και θα ξαναχτίσει τη συνοχή της, αντλώντας από μια πληθώρα εμπειριών σε έναν πόλεμο με κυρίαρχα στοιχεία τη δύναμη του πυροβολικού και των αρμάτων μάχης.
Θα έχει προηγμένα συστήματα αεράμυνας στα οποία μόνο τα αμερικανικά αεροσκάφη stealth -που είναι εξαιρετικά απαραίτητα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της Κίνας- μπορούν να διεισδύσουν», αναφέρει.
Αναπαράγοντας τη ρητορική Biden περί ρωσικής απειλής για το ΝΑΤΟ, μετά την πτώση της Ουκρανίας, το ISW ισχυρίζεται πως η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει σημαντική στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 σε ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσα επενδύει το Κρεμλίνο στον στρατό του.
Δεδομένου ότι η Μόσχα έχει ήδη δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο μεταπολεμικό πρόγραμμα στρατιωτικής επέκτασης, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι βέβαιες ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πολύ μεγάλο.

Τρομερό το κόστος για τις ΗΠΑ


Καθώς οι Αμερικανοί εξετάζουν το κόστος της συνέχισης της πολεμικής στήριξης της Ουκρανίας τα επόμενα χρόνια, το ISW υποστηρίζει πως το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο στην περίπτωση διακοπής της εν λόγω βοήθειας.
«Αυτά τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι.
Για να αποτρέψουν και να αμυνθούν έναντι μιας ανανεωμένης ρωσικής απειλής μετά την πλήρη ρωσική νίκη στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν στην Ανατολική Ευρώπη ένα σημαντικό τμήμα των χερσαίων δυνάμεών τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταθμεύσουν στην Ευρώπη μεγάλο αριθμό αεροσκαφών stealth.
Η κατασκευή και η συντήρηση αυτών των αεροσκαφών είναι εγγενώς δαπανηρή, αλλά οι προκλήσεις για την ταχεία δημιουργία τους πιθανότατα θα αναγκάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν μια τρομερή επιλογή μεταξύ της διατήρησης αρκετών stealth στην Ασία για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν και τους άλλους ασιατικούς συμμάχους τους ή την ήττα σε μία ρωσική επίθεση κατά χώρας του ΝΑΤΟ.
«Ολόκληρο το εγχείρημα θα κοστίσει μια περιουσία και το κόστος θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή — ενδεχομένως επ' αόριστον», αναφέρει το ISW αναμασώντας την agenda και την προπαγάνδα της ομάδας Biden στον Λευκό Οίκο και των γερακιών του Blinken στο State Department.
Σχεδόν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας είναι προτιμότερο από αυτό.

Χειρότερες οι άλλες επιλογές για την Ουκρανία


«Το να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει τις γραμμές όπου βρίσκεται μέσω της συνεχούς δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης είναι πολύ πιο συμφέρουσα και φθηνότερη για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να χάσει», συνεχίζει.
«Το πάγωμα της σύγκρουσης είναι χειρότερο από το να συνεχίσει να βοηθάει την Ουκρανία να πολεμήσει—αυτό απλώς θα έδινε στη Ρωσία χρόνο και χώρο να προετοιμαστεί για έναν νέο πόλεμο για την κατάκτηση της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ.
Η βοήθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειάς της θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα, καθώς θα οδηγούσε τις ρωσικές δυνάμεις ακόμη πιο ανατολικά.
Το καλύτερο από όλα, η υποστήριξη της Ουκρανίας στη νίκη της και στη συνέχεια η βοήθεια της ανοικοδόμησής της θα έθετε τον μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό φιλικό στρατό στην ευρωπαϊκή ήπειρο στην πρώτη γραμμή της άμυνας του ΝΑΤΟ – είτε η Ουκρανία ενταχθεί είτε όχι τελικά στη συμμαχία», αναφέρει χαρακτηριστικά απηχώντας τους μύχιους πόθους του αμερικανικού κατεστημένου.

Η Ουκρανία δεν είναι Αφγανιστάν


«Σε όλα αυτά τα σενάρια οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η Ουκρανία δεν είναι Αφγανιστάν.
Το Αφγανιστάν το 2001 ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, χωρίς βιομηχανία και πληθυσμό με κακή εκπαίδευση.
Η Ουκρανία είναι εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη με σύγχρονο, αστικό και υψηλά μορφωμένο πληθυσμό.
Αποκαταστάθηκε στα σύνορά της το 1991.
Η οικονομία της Ουκρανίας είναι αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει τον δικό της στρατό.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεσμεύτηκε πρόσφατα η χώρα του να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινοπραξιών με δυτικές εταιρείες προς όφελος της Ουκρανίας και των εταίρων της», ισχυρίζεται το ISW παρουσιάζοντας ως ειδυλλιακή μία χώρα, που ζει στην απόλυτη φτώχεια, τη χρεοκοπία, τη διαφθορά, την εγκατάλειψη, την ερήμωση και την αποβιομηχάνιση.
Μια νικηφόρα Ουκρανία δεν θα ήταν μόνιμη πτέρυγα της Δύσης.
Αντίθετα, μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και να συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και στην οικονομία της Δύσης.

nato_1.png


russia.png

2023.png

4_13.png


5_10.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης