Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή: Εσθονία και Δανία θα στείλουν πίσω στο Κίεβο και στην κρεατομηχανή τους Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι υπόχρεοι θητείας

Ανατροπή: Εσθονία και Δανία θα στείλουν πίσω στο Κίεβο και στην κρεατομηχανή τους Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι υπόχρεοι θητείας
Εσθονία και Δανία ετοιμάζονται να στείλουν πίσω τους Ουκρανούς πρόσφυγες - Τροφή για τα κανόνια έχει ζητήσει το καθεστώς Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Η Εσθονία είναι έτοιμη να στείλει Ουκρανούς που είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία στην πατρίδα τους με βάση τα αιτήματα του Κιέβου, μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ERR, επικαλούμενος τον υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας Lauri Laanemets.
«Αν αυτό χρειάζεται η Ουκρανία, η Εσθονία μπορεί να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο άτομο και να τον παραδώσει στην Ουκρανία», είπε.
«Γενικά, γνωρίζουμε πού ζουν και τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα μέρος να ζήσουν και μια δουλειά στην Εσθονία», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αν και το Ταλίν δεν έχει λάβει ακόμη επίσημα αιτήματα από το Κίεβο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Ουκρανό πρεσβευτή και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να το ειδοποιήσουν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα της Βαλτικής εάν χρειαστεί, πρόσθεσε το ERR.
Ο Laanemets σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλία για διμερή συμφωνία για το θέμα.
Επί του παρόντος, η Εσθονία μπορεί να εκδώσει ξένους υπηκόους στις χώρες καταγωγής τους μόνο εάν αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Ανατροπή, αλλάζει η αρχική απόφαση


Η εφημερίδα Postimees της Εσθονίας ανέφερε στις 22 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη τον Janek Magi, επικεφαλής του Τμήματος Συνόρων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών, ότι το Ταλίν δεν σχεδιάζει να στείλει Ουκρανούς υπόχρεους για στρατιωτική θητεία στην πατρίδα τους.
Η Postimees επεσήμανε ότι στις 21 Δεκεμβρίου, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης είχαν επικαλεστεί συνέντευξη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Rustem Umerov, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το Κίεβο θα ζητούσε την επιστροφή Ουκρανών ηλικίας 25 έως 60 ετών από τη Γερμανία και άλλες χώρες.
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε αυτές τις αναφορές το ίδιο βράδυ.

Υπέρ της έκδοσης των Ουκρανών οι Εσθονοί

Τον Φεβρουάριο, η Postimees δημοσίευσε μια δημοσκόπηση όπου πάνω από το 60% των Εσθονών ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της παροχής προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς που είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία και είχαν φτάσει στη χώρα ως πρόσφυγες.
H Εσθονία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία, που ανέρχεται σε περισσότερο από το 3% του πληθυσμού της Εσθονίας, δηλαδή πάνω από 40.000.

Έτοιμη και η Δανία να απελάσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Δανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι πλέον στην ευχάριστη θέση να φιλοξενεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες επ' αόριστον.
Μόλις τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους – αυτό ήταν το μήνυμα της υπουργού Μετανάστευσης και Ένταξης Kaare Dybvad Bek.
«Δεν έχουμε τίποτα να ντρεπόμαστε.
Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί ενδιαφέρονται να ανοικοδομήσουν τη δική τους χώρα, η οποία το χρειάζεται», δήλωσε η Dybvad στην εφημερίδα Berlingske.
Συνολικά 30.278 Ουκρανοί είναι εγγεγραμμένοι ως προσωρινοί κάτοικοι στη Δανία σύμφωνα με τον Ειδικό Νόμο της Δανίας — αλλά εκπνέει τον Μάρτιο του 2025.
Ο νόμος τους χορηγεί άδεια παραμονής, κοινωνικές παροχές, πρόσβαση στο σχολείο, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, εθνικό πρόγραμμα ένταξης και προσωρινή στέγαση σε δήμο της Δανίας — σε πλήρη αντίθεση με τους πρόσφυγες από άλλες χώρες.
«Δεν θα αλλάξουμε αυτή την άποψη.
Παρέχουμε προσωρινή στέγαση στο πλαίσιο των προσφύγων, και αυτό είναι ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται οι άνθρωποι», δήλωσε η Dybvad.
Υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι «πολιτιστικά πιο κοντά σε εμάς από τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή», που όπως τόνισε ότι συμπεριφέρονται με «εντελώς διαφορετικούς τρόπους» από τους Δανούς.
Σημείωσε επίσης ότι το καθεστώς του Κιέβου είχε πει ότι θέλει οι πολίτες του να επιστρέψουν — για στράτευση, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.
Η Δανία «θα πρέπει να το σεβαστεί», είπε.
«Αν προχωρήσουμε μόνοι μας και φτιάξουμε τη δική μας νομοθεσία, η οποία δεν συμβαδίζει με την ΕΕ, τότε κινδυνεύουμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη εισροή ανθρώπων που έχουν ήδη ένα ασφαλές μέρος για να βρίσκονται», προειδοποίησε η Dybvad.
Ορισμένοι Ουκρανοί μπορεί να είναι σε θέση να παραμείνουν πέρα από την προθεσμία του Μαρτίου 2025, πρόσθεσε η Kaare Dybvad, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όποιος μπορεί να κερδίζει πάνω από 375.000 κορώνες Δανίας (55.400 δολάρια) ετησίως θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για επαγγελματική άδεια.
«Νομίζω ότι έχουν την ευκαιρία να μείνουν σε εύλογο βαθμό, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ένα ανεξάρτητο άνοιγμα όπου λέμε ότι όλοι όσοι έρχονται από την Ουκρανία μπορούν να μείνουν στη Δανία», είπε η υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης