Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε bull market τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα - Krugman: Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία

Σε bull market τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα - Krugman: Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία
Επίσημα σε bull market τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Tο μεγάλο ράλι στα αμερικανικά ομόλογα που σημειώθηκε το Δεκέμβριο αποτελεί πολύ καλό νέο για την αγορά κατοικιών και το τεράστιο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, δήλωσε ο βραβευμένος με Nobel οικονομολόγος Paul Krugman.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος επεσήμανε ότι τις τελευταίες μέρες, οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί ενώ έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις τους, για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει περισσότερο από 1% συγκριτικά με την κορύφωσή του τον περασμένο Οκτώβριο, κλείνοντας στο 3,9% την Παρασκευή 22/12.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του αμοιβαίου ομολογιακού κεφαλαίου iShares 20-Year Treasury Bond έχει εκτιναχθεί πάνω από 20% από τα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου, γεγονός που δείχνει ότι τα μακροχρόνια ομόλογα του Δημοσίου εισέρχονται και επίσημα σε bull market.
«Μη νοιάζεστε για τις μετοχές. Η άνοδος στην αγορά ομολόγων μας εκανε ένα δώρο, εν όψει Χριστουγέννων και έχουν σοβαρούς λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά», έγραψε ο Krugman σε άρθρο του στους New York Times.
Η μείωση των επιτοκίων σημαίνει καλά νέα για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, είπε, λόγω της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν τα υψηλά επιτόκια στην οικονομία.

Έρχονται καλύτερες μέρες για την αγορά κατοικιών

Ο επιφανής οικονομολόγος επισήμανε τους τομείς που είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του κόστους δανεισμού, όπως η αγορά οικιστικών ακινήτων.
Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων οδήγησαν την αγορά οικιστικών ακινήτων σε στασιμότητα φέτος καθώς αγοραστές και πωλητές προτίμησαν να απέχουν.
Ωστόσο, με την έναρξη της υποχώρησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολογων, το σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για τα 30 χρόνια βρέθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες κάτω από το 7%, έναντι του 8% όπου είχε βρεθεί τον Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών - ένα πιθανό σημάδι ανάκαμψης θα μπορούσε να σχηματιστεί στον τομέα της στέγασης.

Θετικές οι συνέπειες για τις δημοσιονομικές προοπτικές

Η μείωση των επιτοκίων είναι επίσης θετικό νέο για το τεράστιο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά φέτος, επειδή το βάρος των πληρωμών τόκων μειώνεται όσο μειώνονται τα επιτόκια.
«Το κόστος δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησηςέχει μεγάλο αντίκτυπο στις δημοσιονομικές προοπτικές, οι οποίες δεν είναι υγιείς αλλά φαίνεται λιγότερο επικίνδυνες από ό,τι πριν από δύο μήνες», είπε ο Krugman.
Το ράλι της αγοράς ομολόγων συνέπεσε με την αύξηση της αισιοδοξίας στη Wall Street ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αρκετές φορές μέσα στο 2024, καθώς ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%.

Οι κίνδυνοι για τις μετοχές

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να είναι αρκετά μπροστά από την αγορά, έχοντας τιμολογήσει ήδη τις μειώσεις επιτοκίων σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, προειδοποιούν ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές.
Η εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων μπορεί να έχει τελειώσει, προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock, προβλέποντας ότι τα επιτόκια μπορεί να μείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης