Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν την Ουκρανία με περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, βάζουν ταφόπλακα στο δολάριο

Αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν την Ουκρανία με περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, βάζουν ταφόπλακα στο δολάριο
H κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προκαλέσει πτώση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο δολάριο, το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, και θα τις ενθαρρύνει να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους.
Αντιμέτωποι με ένα Κογκρέσο που αρνήθηκε να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Joe Biden, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα εκτιμώμενα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει σε δυτικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση του Κιέβου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να θυσιάσουν το δολάριο ΗΠΑ για να μην φανούν ότι χάνουν από τη Ρωσία στην Ουκρανία, παρά τις καταστροφικές συνέπειες, είπε ο Mark Sleboda, αναλυτής για την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις, στο Sputnik.
«Νομίζω ότι η απειλή [να δοθούν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία] είναι πραγματική», είπε ο Sleboda στους οικοδεσπότες Angie Wong Ted Rall.
«Πιστεύω ότι αντί να παραδεχτούν την ήττα από τη Ρωσία στην Ουκρανία, σίγουρα θα κάνουν κάτι τέτοιο.
Δεν νομίζω ότι αυτό είναι στάση.
Νομίζω ότι το σκέφτονται σοβαρά, παρά τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία στη συνέχεια, γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό για αυτούς.
Πιστεύουν ότι η ηγεμονία τους είναι στη γραμμή εδώ».
Ο Sleboda υποστηρίζει ότι αν οι ΗΠΑ πάρουν νόμιμα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και τα δώσουν στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προκαλέσει πτώση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο δολάριο, το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, και θα τις ενθαρρύνει να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους.

Αξιοπιστία τέλος

«Άλλες χώρες θα πουν, «καλά, το δολάριο δεν είναι πλέον ένα αξιόπιστο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα» εάν οι ΗΠΑ μπορούν απλώς να αρπάξουν τα χρήματα κάποιου, όποτε [έχουν] γεωπολιτικά προβλήματα μαζί τους.
Αυτό σπάει τους όρους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος που ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ και τη Δύση, ξεκινώντας από το Bretton Woods τη δεκαετία του 1960», είπε ο Sleboda, σημειώνοντας ότι με το απλό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, οι ΗΠΑ ήδη το ενθάρρυναν. διαδικασία για να ξεκινήσει, δείχνοντας τη Σαουδική Αραβία που αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το πετροδολάριο.
«Όταν συμβεί αυτό, τότε 30 τρισεκατομμύρια δολάρια πλέον του εθνικού χρέους των ΗΠΑ γίνεται ξαφνικά πραγματικό και αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», υποστήριξε ο Σλέμποντα.
Μεγάλο μέρος του πληθωρισμού που θα έπρεπε να προέλθει από τα τρισεκατομμύρια του χρέους των ΗΠΑ αντισταθμίζεται, λένε πολλοί οικονομολόγοι, λόγω της ιδιότητάς του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Όταν οι ΗΠΑ δανείζονται χρήματα από ξένες χώρες, διατηρούν αυτό το χρέος για μελλοντικές διεθνείς συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ.
Αυτή η διαδικασία εμποδίζει τα μετρητά να βγουν στο δρόμο και να αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να διακινδυνεύσουν την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία τους εάν πιστεύουν ότι μπορεί να σώσουν την παγκόσμια στρατιωτική τους ηγεμονία, σημειώνοντας ότι τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν αρκετά για να χρηματοδοτήσουν το καθεστώς του Κιέβου για χρόνια.

Ανταπόδοση

«Μιλούν για 61 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ για ένα χρόνο.
Ακόμα κι αν δεν είναι όλα κλεμμένα, παραμένει κλοπή και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την οικονομία του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Δύση σε ένα ποσό περίπου 50 έως 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, συν τα στρατιωτικά τους έξοδα επιπλέον.
Άρα είναι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό».
Ωστόσο, ο Sleboda σημειώνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, θέτοντας τέλος στους παγκόσμιους οικονομικούς κανόνες που κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες, ακόμη και να εξαφανίσει τα δυτικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία.
Η Ρωσία το έχει ήδη ξεκαθαρίσει.
Εάν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες το κάνουν αυτό, θα αρπάξουν κάθε δυτικό περιουσιακό στοιχείο από εταιρείες, από ιδιώτες. Οτιδήποτε μπορούν να καταλάβουν στη Ρωσία, θα το αδράξουν», εξήγησε ο Sleboda.
«Και τότε βρισκόμαστε σε έναν εντελώς νέο, εννοώ, τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας που υπάρχουν σίγουρα τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά πραγματικά, τα τελευταία 70 χρόνια θα μπορούσαν όλα να καταρρεύσουν.
Και αυτό που ξεκινά με τη Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί, γιατί  μόλις ανοίξετε το μπουκάλι αυτού του τζίνι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλετε μέσα».
Ωστόσο, ο Sleboda λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση Biden είναι πιθανώς πρόθυμες να αναλάβουν αυτό το ρίσκο.
«Δεν μπορώ να σας τονίσω πόσο σημαντικό είναι να μην θεωρούνται ότι έχασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης