Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση Ρωσίας για βαριές συνέπειες σε όσους προσπαθήσουν να καπηλευτούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Αυστηρή προειδοποίηση Ρωσίας για βαριές συνέπειες σε όσους προσπαθήσουν να καπηλευτούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
Την Πέμπτη, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της είχαν ανανεώσει τις συζητήσεις για την κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Οποιεσδήποτε πιθανές κινήσεις δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να βοηθήσουν την Ουκρανία θα έχει αναμφίβολα συνέπειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov σύμφωνα με το Sputnik.
Την Πέμπτη, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της είχαν ανανεώσει τις συζητήσεις για την κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
"Όσοι προσπαθούν να το ξεκινήσουν αυτό, και όσοι θα το εφαρμόσουν, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία δεν θα τους αφήσει ποτέ ήσυχους.
Και θα ασκεί συνεχώς το δικαίωμά της σε μια δικαστική μάχη, διεθνώς, σε εθνικό ή άλλο επίπεδο.
Φυσικά, θα έχει και νομικές συνέπειες για όσους το ξεκίνησαν και το εφάρμοσαν και αυτό το κατανοούν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν πολύ καλά», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.

Το θέμα των παράνομα κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι απαράδεκτο και δυνητικά επικίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο αξιωματούχος.
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Bideb είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινωθεί ακόμη σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τις προσπάθειες κατάσχεσης ρωσικών κρατικών πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία να καταλήξουν σε μια στρατηγική για τον τρόπο κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έως τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι New York Times.

Η αμερικανική χρηματοδότηση για την Ουκρανία πρόκειται να εξαντληθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου, αφού το Κογκρέσο απέτυχε να εγκρίνει νέα κεφάλαια.

Τα περισσότερα από τα ακινητοποιημένα ρωσικά κεφάλαια - περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ (232 δισεκατομμύρια δολάρια) - διατηρούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων μετρητών και κρατικών ομολόγων σε ευρώ, δολάριο και άλλα νομίσματα.
Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παγώσει μόνο ένα κλάσμα των ρωσικών κεφαλαίων — περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εντός της ΕΕ, περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ διατηρούνται στο διεθνές αποθετήριο τίτλων με έδρα το Βέλγιο, Euroclear, δημιουργώντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα επανεπένδυσης μόνο πέρυσι.

Η Γερμανία και η κατάσχεση

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γραφείο του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας, Peter Frank έχει υποβάλει αίτηση κατάσχεσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ρωσικών κεφαλαίων στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης για να καλύψει δικά της προβλήματα.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδίαζε να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.
Αυτά βρίσκονταν σε μια θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στη γερμανική θυγατρική της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.

Προσπάθειες να αποφευχθεί η κρίση στη Γερμανία

Εάν η Γερμανία μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματα, τα οποία αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε μια περίοδο δαπανών άνευ προηγουμένου.
Η πρόσβαση αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στην επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει μόνο τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα και οι εταιρείες δεν επιτρέπεται πλέον να διαθέτουν τα χρήματά τους, τα περιουσιακά στοιχεία και την ακίνητη περιουσία τους — αλλά παραμένουν ιδιοκτήτες.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι γερμανικές αρχές δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν ρωσικά χρήματα.
Πρώτον, στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ρώσων διέρρευσαν από την ΕΕ ακόμη και πριν επιβληθούν οι πρώτες κυρώσεις, όπως ανακάλυψε το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.
Τότε προφανώς δεν υπήρχαν επαρκείς νόμοι που να εμποδίζουν τη ροή των χρημάτων των Ρώσων, αν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) είχε ισχυριστεί δημόσια ότι όλα είχαν «ετοιμαστεί κατά γράμμα» για την κατάσχεση.

Ομάδα για την κατάσχεση

Μια «task force» με επικεφαλής τον πρώην συντονιστή πληροφοριών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Johannes Geismann, συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή για να επιλύσει τις δυσκολίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων, σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές έχει αποδειχθεί πρόβλημα μέχρι σήμερα, καθώς καθιστά δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής ιδιοκτησίας.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα απαντήσει η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Silwanov κατηγόρησε τη Δύση ότι περιορίζει παράνομα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας Ρώσων πολιτών και νομικών προσώπων.

Όπως είπε, οι δυτικές κυβερνήσεις θέτουν τις θυγατρικές ρωσικών εταιρειών υπό εξωτερική εποπτεία και εργάζονται σε ένα νομικό πλαίσιο που θα τους επέτρεπε να πάρουν τον έλεγχο των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, η επίδοξη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπονόμευε ολόκληρο το εσωτερικό σύστημα του μπλοκ και θα κατέρρεε, προειδοποίησε ο Peskov.
Σχολιάζοντας την απόφαση των Βρυξελλών να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban κάλεσε την Πέμπτη τα μέλη της ΕΕ να διευκρινίσουν πρώτα το σημερινό μέγεθος και τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ρωτώντας εάν οι Βρυξέλλες σκόπευαν να το δεχτούν μαζί με τις απελευθερωμένες περιοχές και τον ρωσικό στρατό σταθμεύουν εκεί.
«Το να καλωσορίσουμε μια χώρα όπως η Ουκρανία στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τα εδαφικά της προβλήματα...
Αυτό απλώς θα υπονομεύσει ολόκληρο το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ θα καταρρεύσει», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρατήρηση του Orban, ο αξιωματούχος είπε ότι οι νέες περιοχές είναι αδιαχώριστες από τη Ρωσία και οι αξιώσεις σε αυτές θα έχουν συνέπειες.

Ο Peskov αρνήθηκε την Παρασκευή να σχολιάσει μια πρόσφατη αναφορά της Wall Street Journal σχετικά με τον θάνατο του ιδρυτή του ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, χαρακτηρίζοντάς την "πολυ μυθοπλασία".
"Είδαμε την έκθεση, αλλά δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε.
Δεν μπορεί να σχολιαστεί, εννοώ, αυτό το υλικό
Πρόσφατα, η Wall Street Journal δυστυχώς επιθυμούσε να δημιουργήσει pulp fiction", είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι ο Ρώσος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev είχε εμπλακεί στον θάνατο του Prigozhin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης