Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Houthi απέδειξαν ότι μπορούν να κτυπήσουν πολύ μακρύτερα από την Ερυθρά Θάλασσα - Μάταιος κόπος η επιχείρηση Guardian Prosperity

Οι Houthi απέδειξαν ότι μπορούν να κτυπήσουν πολύ μακρύτερα από την Ερυθρά Θάλασσα - Μάταιος κόπος η επιχείρηση Guardian Prosperity
Έδειξαν πως η πολεμική αρμάδα που συγκρότησαν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν μπορεί να αποτρέψει τις επιθέσεις τους κατά πλοίων ισραηλινών συμφερόντων
Σχετικά Άρθρα
Ένα δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων που έπλεε στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ινδίας δέχθηκε επίθεση από drone.
Από το πλήγμα, προκλήθηκε φωτιά, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρία ναυτιλιακών ασφαλειών Ambrey.
Η φωτιά στο υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων αντιμετωπίστηκε χωρίς τραυματισμούς μεταξύ των μελών του πληρώματος, ενώ το περιστατικό συνέβη στην Αραβική Θάλασσα, σε  απόσταση 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βεραβάλ της Ινδίας, σύμφωνα με την Βρετανική εταιρία.
«Προκλήθηκε από την πυρκαγιά μερική δομική καταστροφή, ενώ έγινε και μερική εισροή υδάτων στο πλοίο».

εικονα_2.JPG

Σε κάθε περίπτωση το χτύπημα σημειώθηκε πολύ μακριά από τα στενά Al Madab της Υεμένης όπου μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το σύνολο των επιθέσεων με drone που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Houthi, εναντίον πλοίων που συνδέονται με ισραηλινά η αμερικανικά συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις των ανταρτών Houthi ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και προκάλεσαν ζημιές σε πολλά ξένα δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων των νορβηγικών Strinda και Swan Atlantic, που ανήκουν στην Inventor Chemical Tankers, αλλά και σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των γιγάντων του παγκόσμιου διακομεταμιστικού εμπορίου Maersk και MCS.
Μετά από αυτές τις επιθέσεις, οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BP, αποφάσισαν να σταματήσουν τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Houthi απέδειξαν ότι μπορούν να κτυπήσουν πολύ μακρύτερα από την Ερυθρά Θάλασσα, που φρουρείται από την διεθνή δύναμη των ΗΠΑ

Στις 19 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την έναρξη μιας πολυεθνικής επιχείρησης για την προστασία της Ερυθράς Θάλασσας, με τίτλο Guardian of Prosperity.
Στην επιχείρηση αυτή μετέχουν με πολεμικά σκάφη τους οι χώρες Μεγάλη Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες αλλά και η Ελλάδα με μια φρεγάτα. η πολεμική αρμάδα που συγκρότησαν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν μπορεί να αποτρέψει τις επιθέσεις τους κατά πλοίων ισραηλινών συμφερόντων
Ωστόσο με το χτύπημα κατά του ισραηλινού δεξαμενόπολοιου που σημειώθηκε πολύ μακριά  από την Ερυθρά Θάλασσα, στη νότια Αραβική Θάλασσα, στα ανοιχτά της Ινδίας, οι αντάρτες Houthi απέδειξαν πως δεν μπορεί η πολεμική αρμάδα που συγκρότησαν οι ΗΠΑ για την αποτροπή των επιθέσεων των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα, να αποτρέψει επιθέσεις τους κατά πλοίων ισραηλινών συμφερόντων, που μπορεί να γίνουν σε πολύ πιο μακρινά σημεία.

Wall Street Journal: Το Ιράν παρέχει όπλα και πληροφορίες στους Houthi

Επικαλούμενη δυτικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους ασφαλείας, η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν παρέχουν στους αντάρτες Houthi όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, και «πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο» για να στοχεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ένα ελεγχόμενο από το Ιράν σκάφος επιτήρησης της Ερυθράς Θάλασσας στέλνει πληροφορίες εντοπισμού στους Houthi για να τις χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στο στενό Bab el-Mandeb.
Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε αίτημα της WSJ για σχολιασμό.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των Houthi δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η βοήθεια του Ιράν δεν ήταν απαραίτητη.
«Είναι περίεργο να αποδίδονται τα πάντα στο Ιράν, σαν να είναι η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που έχουν αποδείξει την ικανότητά τους στα τόσα χρόνια της επιθετικότητας εναντίον μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης