Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (γ.γ. ΟΗΕ): Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στέκονται εμπόδιο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Guterres (γ.γ. ΟΗΕ): Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στέκονται εμπόδιο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
«Οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» επαναλαμβάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι θα ήταν λάθος να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με βάση τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στον θύλακα.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», εξήγησε για το ζήτημα ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια, προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, υλικοτεχνική ικανότητα και επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν υπάρχουν», συνέχισε, προτρέποντας το Ισραήλ να λάβει μέτρα που θα άρουν τα εμπόδια στη διανομή της βοήθειας.
Παράλληλα, ο Guterres καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού και δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του ότι το ψήφισμα που μόλις εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει να βελτιώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης