Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική αποχώρηση από την Αφρική – Έφυγε και ο τελευταίος Γάλλος στρατιώτης από τον Νίγηρα

Ιστορική αποχώρηση από την Αφρική – Έφυγε και ο τελευταίος Γάλλος στρατιώτης από τον Νίγηρα
Χωρίς γαλλική στρατιωτική δύναμη η περιοχή του Sahel στη Βόρεια Αφρική
Οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες έφυγαν από τον Νίγηρα την Παρασκευή (22/12/2023), μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον νιγηριανό στρατό.
«Η σημερινή ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας απεμπλοκής των γαλλικών δυνάμεων στο Sahel» δήλωσε ο υπολοχαγός του στρατού του Νίγηρα Salim Ibrahim σε μια τελετή στην αεροπορική βάση της Niamey, η οποία παλαιότερα φιλοξενούσε μερικούς Γάλλους στρατιώτες.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού εγγράφου από τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού της Νιγηρίας, συνταγματάρχη Mamane Sani Kiaou, και τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων στο Sahel, στρατηγό Eric Ozanne, δήλωσε ο Ibrahim.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Τόγκο και του στρατιωτικού ακόλουθου των ΗΠΑ.
Η αεροπορική βάση παραδόθηκε στον στρατό του Νίγηρα.
Δεν καταγράφηκαν σημαντικά περιστατικά κατά την αποχώρηση, είπε ο Ibrahim.

Η εξέγερση

Στα τέλη Ιουλίου 2023, μια ομάδα εξεγερμένων στρατιωτικών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου Mohamed Bazoum.
Στη συνέχεια οι στρατιωτικοί συνέστησαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, προκειμένου να διοικήσει τη χώρα.
Οι νέοι ηγέτες της χώρας κατήγγειλαν τις συμφωνίες με το Παρίσι που επέτρεπαν την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στον Νίγηρα για την καταπολέμηση εξτρεμιστικών ομάδων.
Η Γαλλία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αφρικανική χώρα στις 10 Οκτωβρίου.
Εκείνη την εποχή υπήρχαν περίπου 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί στον Νίγηρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης