Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε «πετσοκομμένο» το ψήφισμα για τη Γάζα - Veto ΗΠΑ στη ρωσική πρόταση για κατάπαυση πυρός

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε «πετσοκομμένο» το ψήφισμα για τη Γάζα - Veto ΗΠΑ στη ρωσική πρόταση για κατάπαυση πυρός
Απείχαν από την ψήφιση του τελικού σχεδίου εκεχειρίας ΗΠΑ και Ρωσία
Μετά από πολυήμερη καθυστέρηση και σκληρές διαπραγματεύσεις, τελικώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητά επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί η ασφαλής, απρόσκοπτη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Γάζα.
Υπέρ του ψηφίσματος τοποθετήθηκαν 13 κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά κανένα, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία απείχαν αμφότερες.



Το ψήφισμα χαρακτηρίστηκε από πολλές πλευρές «δειλό» καθώς αρκέστηκε σε μία διατύπωση που καλεί σε «συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» αντί της «αναστολής των μαχών» που ζητούσε, μεταξύ άλλων, και η ρωσική πλευρά. 
Αυτή η εξέλιξη προήλθε, μάλιστα, μετά από άσκηση veto εκ μέρους των ΗΠΑ στις τροποποιήσεις που πρότεινε η Ρωσία για εκεχειρία στη Γάζα. 

Ρωσία: «Ξεδοντιασμένο» και «αποστειρωμένο» το σχέδιο ψηφίσματος

Αντιδρώντας στο αμερικανικό veto, ο Vassily Nebenzia, πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ τόνισε ότι η αντίθεση των ΗΠΑ στο αρχικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο προκάλεσε διαπραγματεύσεις ημερών, είχε ως αποτέλεσμα ένα «ξεδοντιασμένο» και «αποστειρωμένο» σχέδιο.
Επιπλέον, επέκρινε την αποδυναμωμένη διατύπωση που ζητούσε τη δημιουργία «συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», λέγοντας ότι δεν θα σταματήσει ουσιαστικά τις μάχες και θα δώσει στο Ισραήλ «ελεύθερο χέρι» για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία εισήγαγε μια τροπολογία που θα ζητούσε «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί περισσότερη πρόσβαση σε βοήθεια. 

Tι προβλέπει το ψήφισμα

Μετά από μια εβδομάδα σκληρής διαμάχης και διαπραγματεύσεων, αυτές είναι όλες οι προβλέψεις του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας:

-Απαιτεί από όλα τα μέρη να «διευκολύνουν και να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους αμάχους.
-Καλεί τα μέρη να «δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών»· μια αρχική εκδοχή απαιτούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο απορριφθέν σχέδιο -Ζητεί «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.
-Απαιτεί τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων διαδρομών προς τη Λωρίδα της Γάζας» για παραδόσεις βοήθειας.
-Ζητεί από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητεί από τον Guterres να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν άλλο συμβιβασμό, με ένα αρχικό προσχέδιο που καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για ταχεία βοήθεια.
-Απαιτεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Hamas.
-Απαιτεί να επιτραπεί αρκετό καύσιμο στη Γάζα για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης