Διεθνή

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 4% στη σκιά της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 4% στη σκιά της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα
Oι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες Maersk και CMA CGM δήλωσαν ότι θα επιβάλουν πρόσθετες χρεώσεις
Σχετικά Άρθρα
Άνοδο σημειιώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εντάσεις συνεχίστηκαν στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Houthi σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει από τον OPEC, έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομάδας όσον αφορά τη στήριξη των τιμών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρέλαιου τύπου Brent σημείωναν άνοδο 92 σεντς ή 1,2% στα 80,31 δολάρια το βαρέλι.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο 1,02 δολάρια ή 1,4% στα 74,91 δολάρια το βαρέλι.
Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του WTI βρίσκονται σε τροχιά αύξησης άνω του 4% σε εβδομαδιαία βάση, ενισχυμένα από την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και των πιθανών διαταραχών στις ναυτιλιακές εργασίες.
Περισσότεροι ναυτιλιακοί μεταφορείς αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων σε πλοία που πραγματοποιεί η ομάδα Houthi, η οποία υποστηρίζει ότι απαντά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Και την Παρασκευή, οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες Maersk και CMA CGM δήλωσαν ότι θα επιβάλουν πρόσθετες χρεώσεις που συνδέονται με την επαναδρομολόγηση των πλοίων.
"Οι άμεσες παύσεις της προσφοράς δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου θα μετακινηθούν από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα- οι τιμές των ναύλων και το κόστος ασφάλισης αυξάνονται και όχι μόνο λόγω των ψευδοπολεμικών ασφαλίστρων", δήλωσε ο αναλυτής της PVM John Evans σχετικά με τις επιπτώσεις της διακοπής.

Εγκαταλείπει τον OPEC η Αγκόλα

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις που στηρίζουν το πετρέλαιο, οι τιμές κατέγραψαν ημερήσια πτώση την Πέμπτη, καθώς η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον OPEC.
Η αφρικανική χώρα - η οποία παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα - δήλωσε ότι η συμμετοχή της στον οργανισμό δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της, αφού διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της ευρύτερης ομάδας OPEC+ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής της Αγκόλας για το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης