Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέμεσις: Οι ΗΠΑ έπεσαν στην παγίδα που οι ίδιες έστησαν και καίγονται στις φλόγες του πολέμου σε Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα

Νέμεσις: Οι ΗΠΑ έπεσαν στην παγίδα που οι ίδιες έστησαν και καίγονται στις φλόγες του πολέμου σε Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες ως αποτέλεσμα της απόφασής τους να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υποστηρίξουν τις βάναυσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την υιοθέτηση του δόγματος Truman για επεμβάσεις ανά τον κόσμο και τη δημιουργία μίας νέας αυτοκρατορίας, εκείνης των ΗΠΑ φαίνεται ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μία νέα ιστορική περίοδο κατά την οποία ο κυριαρχικός ρόλος των Αμερικανών αμφισβητείται έντονα.
Η Pax Americana και η μονοκρατορία των τελευταίων 35 ετών οδεύει προς οριστικό τέλος και όπως όλα δείχνουν είναι κοντά η δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.
Παλαιότερα οι ΗΠΑ πυροδοτούσαν πολέμους σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους αποκόμιζε τεράστια κέρδη η στρατιωτική βιομηχανία – και όχι μόνο – των Αμερικανών.
Τώρα όμως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες ως αποτέλεσμα της απόφασής τους να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υποστηρίξουν τις βάναυσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σοβαρές οι συνέπειες της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης


Στην Ουκρανία, η αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης της άνοιξης προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για τον πόλεμο στις ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου και δεν έλαβαν τίποτα σε αντάλλαγμα.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu αποκάλυψε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 ότι η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από 125.000 στρατιώτες από την έναρξη της αντεπίθεσής της τον Ιούνιο, καθώς και 16.000 μονάδες «διάφορων όπλων».
Επί του παρόντος, ο ρωσικός στρατός προχωρά σε πολλές κατευθύνσεις σε όλο το μέτωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους.
Αλλά μετά από αυτό, η χρηματοδότηση θα εξαντληθεί λόγω των αντιρρήσεων στο Κογκρέσο που έχουν θέσει φραγμό στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Joe Biden για περισσότερη βοήθεια.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε ότι το επόμενο πακέτο βοήθειας θα μπορούσε να είναι το τελευταίο εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει πρόσθετη υποστήριξη.
ukraine_war_5.JPG

Οι ΗΠΑ πληρώνουν την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ - Σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα

Εν τω μεταξύ, η άνευ όρων πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης του Biden στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα πρόκειται να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Μετά από μια σειρά επιθέσεων από τους Houthi στην Υεμένη εναντίον πλοίων που ανήκουν στο Ισραήλ ή κατευθύνονται προς τη χώρα τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την επιχείρηση Prosperity Guardian για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πληροφορίες αποκαλύπτουν επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιδρομών κατά της Υεμένης.
Οι βαριά οπλισμένοι Houthi έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή σύγκρουση σε μία κρίσιμη θαλάσσια οδό.

gaza_4.jpg
Πολεμικές φλόγες και στον Λίβανο


Μια άλλη σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ απειλεί τη Hezbollah με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την οργάνωση να αποσυρθεί περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, απειλώντας με χερσαία εισβολή.
Η ηγεσία της Hezbollah πιθανότατα θα απορρίψει την εν λόγω απαίτηση.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ήδη συνέπειες για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.
Περισσότερες από 115 επιθέσεις έχουν στοχεύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά ο πόλεμος τον Οκτώβριο.
Η στρατηγική αποτυχία των ΗΠΑ στην Ουκρανία και η προκλητική υποστήριξή τους στο Ισραήλ έχουν ήδη αντίκτυπο στην προεδρική εκστρατεία του Biden.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαρροές ψηφοφόρων προς άλλους δημοκρατικούς υποψήφιους ενώ ο Donald Trump προηγείται με εντυπωσιακό τρόπο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ακόμη και μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων.
Ωστόσο, αντί να διορθώσει την πορεία, ο Biden φαίνεται να εντείνει τις ίδιες ακραίες πολιτικές, που έπληξαν καίρια την οικονομία των ΗΠΑ καθώς και την ειρήνη σε όλο τον κόσμo.
usa_carrier.JPG
Maloof (Πεντάγωνο ΗΠΑ): Οι νεοσυντηρητικοί του Biden μας φέρνουν σε δεινή θέση – Η Αμερική άνοιξε πολλά μέτωπα στον κόσμο

Η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στην Ασία-Ειρηνικό ταυτόχρονα, είπε στο Sputnik ο Michael Maloof, πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Η ομάδα Biden και οι νεοσυντηρητικοί σύμμαχοί της έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα καθώς το καθεστώς του Κιέβου έχει χάσει στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas ξεφεύγει από τον έλεγχο ενώ το Πεκίνο έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι θα επανενωθεί με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Michael Maloof.
«Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε», είπε ο Maloof.
«Έτσι θα είναι σε άμυνα και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν θέσεις.
Ο Zelensky είναι παγιδευμένος, επειδή ξέρει ότι αν υποχωρήσει και θελήσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα τον εξοντώσουν.
Τόσο απλό, η Ουκρανία αυτή τη στιγμή ουσιαστικά έχει χάσει τον πόλεμο.
O Βiden προσπαθεί σκληρά να κρατήσει ζωντανό το ζήτημα της Ουκρανίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα εισβάλει σε μέλη του ΝΑΤΟ εάν ηττηθεί το καθεστώς του Κιέβου.
Ωστόσο, φαίνεται ότι κανείς δεν συμφωνεί με αυτό το αφήγημα, καθώς η δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μειώνεται και οι βετεράνοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ γελοιοποιούν ανοιχτά τα περί «ρωσικής απειλής».
Σε ένα άλλο μέτωπο, στη Μέση Ανατολή, οι μαχητές Houthi σνομπάρουν την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για το σχηματισμό μιας ισχυρής συμμαχίας 20 κρατών για τη διαφύλαξη του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα και προχώρησαν στις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.
Οι αντάρτες Houthi ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και μεγάλο μέρος βόρεια της χώρας, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Βρίσκονται σε πόλεμο με έναν υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που πολεμά για λογαριασμό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Οι Houthi ενίσχυσαν πρόσφατα τις επιθέσεις τους με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη θάλασσα, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 20.000 Παλαιστίνιους.
Ο Maloof επισημαίνει ότι παρόλο που η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και άλλα βασίλεια του Κόλπου, μόνο το Μπαχρέιν συμμετέχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian των ΗΠΑ.
«Αυτό δείχνει πραγματικά την πολιτική ευθραυστότητα που περιβάλλει όλα αυτά», επεσήμανε ο πρώην αμυντικός αναλυτής.

Η προειδοποίηση Κίνας

Επιπλέον, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής APEC στο Σαν Φρανσίσκο ότι το Πεκίνο θα επανενωθεί με το νησί της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Λαϊκής Δημοκρατίας, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την κυβέρνηση της νήσου, ενισχύοντας το αποσχιστικό αίσθημα και πρόσφατα ενέτεινε τη στρατιωτικοποίηση.
«Ο Xi Jinping είπε στον Biden στο Σαν Φρανσίσκο πρόσφατα ότι επρόκειτο να κατακτήσει την Ταϊβάν με κάθε μέσο.
Αυτό είναι προειδοποιητικό.
Αυτό επιταχύνεται, επιδεινώνεται.
Και πρέπει να επανεκτιμήσουμε ποια θα είναι η στρατηγική μας.
Και δεν το κάνουμε αυτό.
Εμείς σκάβουμε μόνο σε μια βαθύτερη τρύπα, χάρη στους νεοσυντηρητικούς των οποίων η πολιτική κατεύθυνση με τον καιρό μας έφερε σε αυτές τις θέσεις», επέμεινε ο Maloof.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης