Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ μπορεί να μεταφέρει έως και 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας την Ουγγαρία

Η ΕΕ μπορεί να μεταφέρει έως και 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας την Ουγγαρία
Ο Rehn εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη ενότητας της ΕΕ και το βέτο της Ουγγαρίας, καλώντας τις άλλες 26 χώρες του μπλοκ να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να προετοιμάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την υποστήριξη της Ουκρανίας
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Ilmari Rehn, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Το ταμείο περιέχει 80 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «σχέδιο Β» υπό το φως της μείωσης των ταμειακών ροών από τις δυτικές χώρες προς το Κίεβο. Η πρόταση του Rehn ήρθε με αφορμή τις εξελίξεις από την Ουγγαρία η οποία ζητά να μπλοκάρει τη διάθεση νέων κεφαλαίων στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Rehn εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη ενότητας της ΕΕ και το βέτο της Ουγγαρίας, καλώντας τις άλλες 26 χώρες του μπλοκ να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να προετοιμάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο ESM, που δημιουργήθηκε το 2012 για να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης, θεωρείται ως πιθανή πηγή κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Ρεν πρότεινε τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «ρεαλιστική και αξιόπιστη μακροπρόθεσμη στρατηγική» για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η Ουγγαρία, με τη σειρά της, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες εμπόδισε την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, μια νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη συζήτηση της χρηματοδότησης για την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου 2024.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης