Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ για θάνατο Prigozhin (Wagner) - WSJ: Ο Patrushev πίσω από την δολοφονία - Pulp fiction λέει η Ρωσία

Θρίλερ για θάνατο Prigozhin (Wagner) - WSJ: Ο Patrushev πίσω από την δολοφονία - Pulp fiction λέει η Ρωσία
Πληροφορίες αναφέρουν πως μια μικρή βόμβα τοποθετήθηκε στο φτερό του αεροπλάνου του Prigozhin που κατέπεσε λίγο μετά την απογείωση του στις 23 Αυγούστου του 2023
Ο Nikolai Patrushev, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και «δεξί χέρι» του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, είναι αυτός που κρύβεται πίσω από την δολοφονία του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει ότι ερεύνησε τις συνθήκες του θανάτου του Prigozhin, ο οποίος πριν μερικούς μήνες ήταν από τις πιο ισχυρές και αγαπητές προσωπικότητες στη Ρωσία που έχαιρε μάλιστα και της εμπιστοσύνης του Putin χάρη στις στρατιωτικές του επιτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η μόνιμη αντιπαράθεση του με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και με την ηγεσία του ρωσικού στρατού, αλλά πρωτίστως η απόφαση του να προχωρήσει σε ανταρσία και ακόμα και σε... πορεία προς τη Μόσχα ήταν αυτή που έφερε την πλήρη ρήξη με το Κρεμλίνο.

Η προειδοποίηση στον Putin

Βάσει του δημοσιεύματος, ο Patrushev φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον Putin πως το να στοιχηματίζει τόσο πολύ στην Wagner όσον αφορά στον πόλεμο με την Ουκρανία, θα δώσει στον Prigozhin μια μεγάλη πολιτική και στρατιωτική επιρροή, η οποία κάποια στιγμή θα απειλήσει το Κρεμλίνο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Putin δεν άκουσε τότε τις προειδοποιήσεις του Patrushev, καθώς η Wagner είχε καθημερινά μεγάλες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Η ανταρσία

Όπως λέει η Wall Street Journal, όταν η σύγκρουση μεταξύ του Prigozhin και της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας έλαβε δημόσιες διαστάσεις και εξελίχθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2023 σε μια ανοιχτή ανταρσία, ο Patrushev παρενέβη εκ νέου για να αποτρέψει την πιο σοβαρή πρόκληση και απειλή για την 20ετή διακυβέρνηση του Ρώσου προέδρου, Putin.
Επισημαίνεται μάλιστα, πως τότε είδε και την ιδανική ευκαιρία για να απαλλαγεί μια και καλή από τον Prigozhin.

Οι κινήσεις Patrushev

Ο Patrushev φέρεται, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανταρσία της Wagner, να ζήτησε από αξιωματικούς που συμπαθούσαν τον Prigozhin να τον πείσουν να παραιτηθεί από την ηγεσία της Wagner.
Επιπλέον, αναφέρεται πως έγιναν 5 κλήσεις από το Κρεμλίνο στον Prigozhin, οι οποίες δεν έλαβαν ποτέ απάντηση ενώ ο Patrushev επιχείρησε να εντοπίσει και διάφορους μεσάζοντες, όπως οι πρόεδροι του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Καζακστάν, Kasym-Jomart Tokayev αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα, θέλοντας να διατηρήσει αποστάσεις από την ουκρανική κρίση, σε αντίθεση με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Alexander Lukashenko, ο οποίος δέχθηκε και ο οποίος φέρεται πως είχε σημαντικό ρόλο στο να μεταπείσει τον Prigozhin να … ματαιώσει την πορεία του προς τη Μόσχα και το Κρεμλίνο, να παραδώσει τα όπλα και να αναζητήσει τελικά καταφύγιο για τον ίδιο και τους άντρες του στη Λευκορωσία.

Υπό διαρκή παρακολούθηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατόπιν της «αμνηστίας» που έδωσε το Κρεμλίνο στον Prigozhin, στην ηγετική ομάδα και στους μαχητές της Wagner, φαίνεται πως είχε ελευθερία επιλογών και κινήσεων, καθώς του επετράπη να κυκλοφορεί ελεύθερα και να επιστρέψει στην Αφρική.
Ωστόσο, η WSJ επισημαίνει πως στην πραγματικότητα ο Prigozhin ήταν υπό μόνιμη παρακολούθηση από τους Ρώσους.

Η εντολή… εξάλειψης

Βάσει των πληροφοριών αυτών, στις αρχές Αυγούστου ο Patrushev έδωσε εντολή στους βοηθούς του να αρχίσουν μια επιχείρηση που τελικός της στόχος ήταν η εξάλειψη του Prigozhin.
Επισημαίνεται μάλιστα, πως για την επιχείρηση αυτή είχε γνώση και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος – όπως αναφέρεται – δεν έφερε αντιρρήσεις.

Βόμβα στο φτερό

Λίγες εβδομάδες αργότερα και αφού είχε ολοκληρώσει την επίσκεψη του στην Αφρική ο Prigozhin περίμενε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ενώ οι τεχνικοί ασφαλείας εξέταζαν το αεροσκάφος του.
Ήταν αυτή … η καθυστέρηση, κατά την οποία σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, τοποθετήθηκε μια μικρή βόμβα κάτω από το φτερό του αεροπλάνου.
Το βράδυ της 23ης Αυγούστου, το αεροπλάνο, ένα Embraer Legacy απογειώθηκε με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη, πήρε ύψος και στη συνέχεια συνετρίβη κοντά στο χωριό Kuzhenkino στην περιοχή Bologovsky στα βορειοδυτικά της περιοχής Tver.
Βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν ότι το αεροπλάνο έπεσε, έχοντας κομμένο το φτερό του.
Και οι δέκα επιβάτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσα τους και ο Prigozhin, ανασύρθηκαν νεκροί.

Κρεμλίνο: Pulp fiction

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, επισημαίνοντας ότι η Wall Street Journal έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σε tabloid.
«Είδαμε αυτό το υλικό, αλλά δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε.
Γιατί δεν μπορούν να σχολιαστούν τέτοιου είδους πληροφορίες.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η Wall Street Journal αρέσκεται πολύ να ασχολείται με παραγωγές Pulp Fiction» υπογράμμισε ο Peskov χωρίς να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης