Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισε από τη δημόσια τηλεόραση τις... μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία ο Tusk - Καρατόμησε τους «αντιφρονούντες»

Άρχισε από τη δημόσια τηλεόραση τις... μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία ο Tusk - Καρατόμησε τους «αντιφρονούντες»
Υπήρξε ψήφισμα του πολωνικού κοινοβουλίου, το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση να «αποκαταστήσει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης»
Για στρατιωτικό νόμο και μαζική αστυνομική καταστολή κάνουν λόγο οι μέχρι πρότινος επικεφαλής των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Donald Tusk καρατόμησε τους αξιωματούχους της κρατικής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Στο μεταξύ, η αστυνομία διεξήγαγε μαζικές επιδρομές για να καταλάβει τον δημόσιο ειδησεογραφικό σταθμό TVP.
Μια ομάδα ανώτερων πολιτικών του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Jarosław Kaczyński και του πρώην πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki, προσπάθησε να αντισταθεί σε αυτές τις επιδρομές, καταγγέλοντας τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση ότι θέλει να καταλάβει τον έλεγχο του κρατικού τύπος με δραματικό αυταρχικό τρόπο.
Τόσο ο Morawiecki όσο και ο Kaczyński είπαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τους επικεφαλής των δημόσιων μέσων ενημέρωσης έμοιαζε με «πραξικόπημα» και μια παράνομη «εξαγορά με τη βία».
Ο Kaczyński είπε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και τα «πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης».
Οι πολιτικοί του PiS συνέκριναν τη δράση με την εισαγωγή του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία το 1981, με την έννοια ότι η κυβέρνηση έκλεισε επίσης τηλεοπτικά προγράμματα και απέλυσε δεκάδες δημοσιογράφους.

Αρχίζοντας από τα ΜΜΕ

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας απάλλαξε τους Διευθύνοντες Συμβούλους του TVP, του Πολωνικού Ραδιοφώνου και του Πολωνικού Πρακτορείου Τύπου (PAP) από τα καθήκοντά τους και επίσης απέλυσε τα διοικητικά συμβούλια αυτών.
Ο Sienkiewicz διόρισε νέα διοικητικά συμβούλια για το TVP, το Πολωνικό Ραδιόφωνο και το PAP, τα οποία με τη σειρά τους διόρισαν νέα εκτελεστικά συμβούλια, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ανέφερε επίσης ότι η «αναγκαιότητα και η αιτιολόγηση» για την κίνηση προέκυψε από το ψήφισμα της Τρίτης του πολωνικού κοινοβουλίου, το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση να «αποκαταστήσει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης