Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος - Η ΕΕ αμφιβάλλει για το μέλλον της Ουκρανίας - Orban: Ευτυχώς η Ρωσία δεν κάνει πόλεμο - ΝΑΤΟ: Να τους επιτεθούμε

Χάος - Η ΕΕ αμφιβάλλει για το μέλλον της Ουκρανίας - Orban: Ευτυχώς η Ρωσία δεν κάνει πόλεμο - ΝΑΤΟ: Να τους επιτεθούμε
Emmanuel Macron (Γάλλος Πρόεδρος): Η ΕΕ έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για το μέλλον της Ουκρανίας - H Ρωσία κέρδισε στο Ανατολικό μέτωπο - Eugene Vindman (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Στρατιώτες του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν τους ρώσους
(upd 33) Ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει… (ήδη κέρδισε) εντούτοις ο Γάλλος Πρόεδρος Macron προειδοποιεί… η ΕΕ αμφιβάλλει για το μέλλον της Ουκρανίας….
Η Ουκρανία δίνει μάχη με τον χρόνο, επιβίωσης και νέας κινητοποίησης, θέλουν 500.000 νέους στρατιώτες αλλά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, ήδη οι νεκροί και τραυματίες ανέρχονται σε 390.000 Ουκρανοί…
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban δήλωσε… ότι η Ρωσία δεν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία αλλά ειδική στρατιωτική επιχείρηση και πρέπει η Δύση είναι ευγνωμονούσα…
Ωστόσο υπάρχουν και οι σκληροπυρηνικοί…
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πολεμήσει μια ακόμη πιο ισχυρή Ρωσία μετά την τελική ήττα της Ουκρανίας, δήλωσε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Eugene Vindman στο MSNBC
Σε στρατιωτικό επίπεδο από βορρά έως νότο, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλο το μέτωπο με σχετική ευκολία, πρόβλημα είναι οι λάσπες και όχι η αντίσταση των Ουκρανών στρατιωτών…
Ο ουκρανικός στρατός είναι αιμόφυρτος, αποδεκατισμένος. 
H Ρωσία βομβάρδισε ξανά το Κίεβο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Ουκρανών να χτυπήσουν την Γέφυρα της Κριμαίας.
Ο ρωσικός στρατός προελαύνει παντού, από Kupyansk, Kremmina, Bakhmut, Avdiivka έως το Robotyne στην Zaporizhia.
Το τίμημα είναι βαρύ για τους Ουκρανούς. Χάνουν χιλιάδες στρατιώτες και εξοπλισμό μέσα σε λίγες μέρες.

Σφαγείο: Οι Ουκρανοί σε 6 μέρες έχασαν 2.000 στρατιώτες, 2 Leopard, 7 αεροσκάφη και 259 drones

Πραγματικό σφαγείο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AFU) από τις 16 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023.
Έχασαν συνολικά περίπου 1.925 επιπλέον στρατιωτικούς, τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και 259 drones.
Με τη σειρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 39 επιτυχημένα πλήγματα υψηλής ακρίβειας σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κέντρα εκπαίδευσης UAV, θέσεις διοίκησης και σημεία ανάπτυξης μισθοφόρων σε όλη τη χώρα.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν δύο άρματα μάχης Leopard στην κατεύθυνση Kupyansk μέσα σε μια εβδομάδα.

Η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό πέντε ουκρανικών ταξιαρχιών.
Ο ουκρανικός στρατός έχασε πάνω από 355 στρατιώτες στην περιοχή.
13 ακόμη ουκρανικές επιθέσεις αποκρούστηκαν στην περιοχή Krasny Liman, όπου οι Ουκρανοί έχασαν έως και 1.155 στρατιώτες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο ουκρανικός στρατός στην κατεύθυνση του Donetsk όπου οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 43 επιθέσεις τους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας 1.610 Ουκρανούς στρατιώτες.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός αναγνώρισε την πρόοδο σε διάφορους τομείς προς αυτή την κατεύθυνση.
Δέκα ακόμη ουκρανικές επιθέσεις αποκρούστηκαν στο Νότιο Donetsk όπου χάθηκαν περισσότεροι από 670 στρατιώτες.
Οι πρώτες γραμμές στην περιοχή Zaporizhia παρέμειναν σχετικά ήρεμες.
Εκεί απωθήθηκαν έξι ουκρανικές επιθέσεις.
Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, οι AFU έχασαν περίπου 390 στρατιώτες.
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να σώσει τον έλεγχο του προγεφυρώματος στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson κόστισαν στον ουκρανικό στρατό 510 περισσότερους στρατιώτες.
Την περασμένη εβδομάδα, 24 σκάφη και 20 συστήματα πυροβολικού καταστράφηκαν στην περιοχή.

Emmanuel Macron (Γάλλος Πρόεδρος): Η ΕΕ έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για το μέλλον της Ουκρανίας - H Ρωσία κέρδισε στο Ανατολικό μέτωπο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αμφιβολίες για το μέλλον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 5 .
«Αισθανόμαστε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ αρχίζουν να αμφιβάλλουν, οι Αμερικανοί εταίροι μας μπορεί να έχουν αμφιβολίες».
Ο Emmanuel Macron χαρακτήρισε την υποστήριξη στην Ουκρανία «ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα του 2024».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο και έχει την «επιθυμία και τα μέσα» να το κάνει, ακόμη κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να υποστηρίξουν το καθεστώς του Zelensky.
«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια διακυβεύεται.
Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να αλλάξουν τη θέση τους, αυτό είναι θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας και της ικανότητας να επιλέξουν το μέλλον τους».
Παράλληλα, ο Emmanuel Macron τόνισε ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και προσπαθεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, ιδίως των πυρηνικών.
Κατά τη γνώμη του Emmanuel Macron, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς της όρους.
Όμως ο Emmanuel Macron παραδέχτηκε ότι η ΕΕ «δεν ήταν πολύ επιτυχημένη» στον περιορισμό της Ρωσίας, καθώς μπόρεσε να παρακάμψει αποτελεσματικά τις δυτικές κυρώσεις, κέρδισε «στο ανατολικό μέτωπο» χωρίς να καταρρεύσει η ρωσική οικονομία.
Ο Emmanuel Macron τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους Ουκρανούς και εγείρει επίσης νέα ερωτήματα. Επιπλέον, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ. Αλλά η ΕΕ ενδιαφέρεται για μια «ειρηνική Ευρώπη» που μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των γειτόνων της, κατέληξε ο Emmanuel Macron.

Viktor Orban (πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Ευτυχώς που η Ρωσία δεν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία… δεν θέλουμε κοινά σύνορα με τους Ρώσους

Η Ουγγαρία και η Ρωσία δεν πρέπει να έχουν κοινά σύνορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Viktor Orban…
«Η Ουγγαρία πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της να υπάρχει πάντα κάτι μεταξύ της χώρας μας και της Ρωσίας και όχι ένα κοινό σύνορο»…
(Σημείωση ΒΝ τώρα η Ουγγαρία συνορεύει ανατολικά με την Ουκρανία)
Ο Viktor Orban διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία , αλλά στρατιωτική επιχείρηση.
Αν η Ρωσία κήρυττε τον πόλεμο, θα ξεκινούσε η κινητοποίηση. Πρέπει όλη η Δύση να είναι «χαρούμενη που δεν συνέβη αυτό».
Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ουγγαρία αντιτίθεται σταθερά στις κυρώσεις σε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία…
Τον Μάρτιο του 2022, το ουγγρικό κοινοβούλιο εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο υπουργός εξωτερικών Szijjártó εξήγησε ότι η Ουγγαρία επιδίωκε να εξασφαλίσει την επικράτεια της Υπερκαρπάθιας, όπου ζουν Ούγγροι, καθώς η προμήθεια πυρομαχικών μέσω της επικράτειάς της θα γινόταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος.
Η ηγεσία της χώρας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουγγαρία τάσσεται υπέρ της όσο το δυνατόν συντομότερης έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Αφοπλιστική ερώτηση - Η Ουκρανία θα γίνει δεκτή στην ΕΕ μαζί με τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι ρώσοι;

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orban, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την ένταξη στην κοινότητα, ρώτησε εάν οι Βρυξέλλες σκόπευαν να την αποδεχθούν μαζί με τις απελευθερωμένες περιοχές και τον ρωσικό στρατό που είναι εγκατεστημένος εκεί και ζήτησε να αποσαφηνιστεί πόσος είναι ο πραγματικός πληθυσμός της Ουκρανίας.
"Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι αυτή η απόφαση η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα βλάψει πολύ.
Δεν είμαστε προετοιμασμένοι.
Δεν γνωρίζουμε τους τρέχοντες αριθμητικούς δείκτες, μιλούν για μια χώρα στην επικράτεια της οποίας υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες.
Θα τους δεχθούμε;
Για ποια περιοχή μιλάμε;
Τι μέγεθος πληθυσμού» ρώτησε ο Viktor Orban
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, «οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα αποφασιστικό βήμα», αλλά αν όλα αυτά τα ζητήματα τεθούν αργότερα, «η διαδικασία επιβραδύνεται και αποδεικνύεται ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, θα υπάρξει τεράστια απογοήτευση».

NYT: Η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλο το μέτωπο της Ουκρανίας

Η Ρωσία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο μεγαλύτερο μέρος του πεδίου μάχης στην Ουκρανία, αναφέρουν οι New York Times.
Οι πρόσφατες προελάσεις της Ρωσίας κοντά στην Avdiivka, γύρω από το Kupyansk, το Bakhmut και τη Marinka «είναι περαιτέρω απόδειξη ότι η Ρωσία έχει πάρει σταθερά την πρωτοβουλία σε μεγάλο μέρος του πεδίου της μάχης» στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ρωσία σημειώνει πρόοδο «σε μια κρίσιμη στιγμή» για την κυβέρνηση του Κιέβου καθώς οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμποδίσει την παράδοση πακέτων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι δύσκολη και σταδιακά επιδεινώνεται», δήλωσε στην εφημερίδα ο Yegor Chernev, αντιπρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών του ουκρανικού νομοθετικού σώματος.
«Χωρίς αμερικανικά πυρομαχικά, αρχίζουμε να χάνουμε εδάφη που κατακτήσαμε δύσκολα αυτό το καλοκαίρι», παραδέχθηκε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Douglas McGregor (Αμερικάνος συνταγματάρχης): Η Ουκρανία πέθανε, οι Ουκρανοί είναι σε κώμα

Η Ουκρανία πέθανε και οι Ουκρανοί είναι σε κώμα υποστηρίζει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«Η Ουκρανία πέθανε ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τη Ρωσία που προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ουκρανικό έθνος είναι σχεδόν νεκρό, βρίσκεται σε κώμα.
Ο Putin έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγει έναν πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, και εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να τον προκαλέσουμε» αναφέρει σε ανάρτηση του στον Χ ο McGregor.
Όπως λέει, συνέπεια της σύγκρουσης ήταν η ουκρανική πλευρά να υποστεί τεράστιες απώλειες και αρκετά εκατομμύρια Ουκρανοί να εγκαταλείψουν την χώρα.
«Αρκετά!» λέει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης.

Fico (Σλοβακία): Ακόμα και όλα τα όπλα του κόσμου να στείλουμε στην Ουκρανία, δεν θα νικήσει τη Ρωσία

Στην παραδοχή ότι ακόμα και αν σταλούν όλα τα όπλα του κόσμου στην Ουκρανία, αυτή δεν πρόκειται να νικήσει τη Ρωσία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico.
«Πρέπει να παραδεχτούμε και να πούμε: η Ουκρανία δεν έχει αρκετές δυνάμεις για να ανατρέψει την κατάσταση στρατιωτικά.
Δεν είναι ικανή για οποιαδήποτε αντεπίθεση.
Μπορούμε να ρίξουμε όλα τα όπλα που υπάρχουν στον κόσμο, όλα τα χρήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά η Ρωσία δεν θα ανεχτεί ποτέ τη στρατιωτική της ήττα», είπε σε δηλώσεις του στην Pravda.sk o Fico.
Όπως υποστήριξε, δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση της κατάστασης στην Ουκρανία και εκτίμησε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, «η Ρωσία θα αρχίσει να υπαγορεύει τους όρους για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης».
Μάλιστα, τόνισε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εμμονή με το μίσος για τη Μόσχα και προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, είναι έτοιμα να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη.

Maloof (Πεντάγωνο ΗΠΑ): Ο Zelensky είναι παγιδευμένος, επειδή ξέρει ότι αν υποχωρήσει και διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα τον εξοντώσουν

Η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στην Ασία-Ειρηνικό ταυτόχρονα, είπε στο Sputnik ο Michael Maloof, πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Η ομάδα Biden και οι νεοσυντηρητικοί σύμμαχοί της έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα καθώς το καθεστώς του Κιέβου έχει χάσει στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas ξεφεύγει από τον έλεγχο ενώ το Πεκίνο έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι θα επανενωθεί με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Michael Maloof.
«Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε», είπε ο Maloof.
«Έτσι θα είναι σε άμυνα και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν θέσεις.
Τόσο απλό, η Ουκρανία αυτή τη στιγμή ουσιαστικά έχει χάσει τον πόλεμο.
Ο Zelensky είναι παγιδευμένος, επειδή ξέρει ότι αν υποχωρήσει και θελήσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα τον εξοντώσουν.
O Βiden προσπαθεί σκληρά να κρατήσει ζωντανό το ζήτημα της Ουκρανίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα εισβάλει σε μέλη του ΝΑΤΟ εάν ηττηθεί το καθεστώς του Κιέβου

Podolyak: Να κοπούν τα επιδόματα των Ουκρανών στο εξωτερικό

Απειλές κατά των Ουκρανών που βρίσκονται στο εξωτερικό και που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση και την αποστολή στο μέτωπο εκτοξεύει ο Michail Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
Σε δηλώσεις του στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 24, o Podolyak υποστήριξε πως όλοι εκείνοι οι Ουκρανοί που είναι στο εξωτερικό και θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση, θα πρέπει να στερηθούν τα επιδόματα και τις άδειες παραμονής που τους έχουν χορηγηθεί προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αναγκαστούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Όπως είπε, θα πρέπει κατόπιν διαβουλεύσεων με τις κυβερνήσεις των κρατών, στις οποίες έχουν καταφύγει Ουκρανοί, να εξεταστεί κατά πόσο θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα και να τους ανανεώνεται η προσωρινή άδεια διαμονής.
«Είναι αναγκαίο να είναι όλοι ίσοι, καθώς είναι περίεργο κάποιος να μένει στην πατρίδα του και κάποιος άλλος να έρχεται και να τα βρίσκει όλα έτοιμα» επισήμανε ο Podolyak.
Ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με τεράστιες ελλείψεις λόγω των απωλειών που έχει υποστεί από τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο στρατός να ενισχυθεί με 450.000 με 500.000 στρατιώτες, κάτι που προφανώς σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει μια νέα κινητοποίηση.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Rustem Umerov ανέφερε πως οι πολίτες που έφυγαν από την Ουκρανία πρέπει και αυτοί να συμμετάσχουν στην επιστράτευση.

Η Εσθονία δεν θα στείλει πίσω στην Ουκρανία τους Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι σε ηλικία στράτευσης

Η Εσθονία δεν σκοπεύει να στείλει Ουκρανούς υπόχρεους για στρατιωτική θητεία πίσω στην πατρίδα τους, αναφέρει η εφημερίδα Postimees, επικαλούμενη τον Janek Magi, επικεφαλής του Τμήματος Συνόρων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας αυτής της Βαλτικής.
«Συζητήσαμε το θέμα με τον πρέσβη της Ουκρανίας και η Ουκρανία δεν μας ζήτησε να το κάνουμε αυτό.
Η Ουκρανία δεν έχει νομικούς λόγους να μας ζητήσει να απελάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και εμείς, με τη σειρά μας, δεν έχουμε νομικούς λόγους να το κάνουμε» είπε ο Magi, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Postimees επισημαίνει ότι στις 21 Δεκεμβρίου, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν συνέντευξη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Rustem Umerov, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το Κίεβο θα ζητούσε την επιστροφή Ουκρανών ηλικίας 25 έως 60 ετών από τη Γερμανία και άλλες χώρες.
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε αυτές τις αναφορές το ίδιο βράδυ.

Bloomberg: Το 2024 θα είναι μια κακή χρονιά για την Ουκρανία, αιμόφυρτος ο Ουκρανικός στρατός

Για την Ουκρανία, το 2024 θα είναι μια κακή χρονιά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εξαντληθεί στο πλαίσιο μιας αποτυχημένης αντεπίθεσης και τίθεται το ερώτημα εάν το Κίεβο θα μπορέσει να αντέξει, αναφέρει το Bloomberg.
Το 2024 θα είναι κακό για την Ουκρανία.
Η αντεπίθεση έληξε, και απέτυχε επικρατεί απογοήτευση.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις είναι αιμόφυρτες και εξαντλημένες.
Στον αμερικανικό Τύπο, όπως αναμενόταν, υπάρχουν επικρίσεις για το εάν η ουκρανική δειλία ή η δυτική απληστία ευθύνονται για αυτή την αποτυχία».
Ακόμη και αν η Ουκρανία λάβει σημαντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024, πιθανότατα θα πρέπει να διατηρήσει την ενέργειά της και «να προετοιμαστεί για την επόμενη μεγάλη αντεπίθεση—ίσως την τελευταία μεγάλη αντεπίθεση—το 2025».
«Το 2023, το ερώτημα ήταν πόση γη θα μπορούσε να απελευθερώσει η Ουκρανία;
Το ερώτημα για το 2024: μπορεί η Ουκρανία να αντέξει».

Hakkanen (υπ. Άμυνας Φινλανδίας): Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η Ρωσία είναι σε θέση να συνεχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι δυτικές χώρες και το Κίεβο έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις τους στη σύγκρουση, δήλωσε στο Politico ο Φιλανδός υπουργός Άμυνας Antti Hakkanen.
«Η Ρωσία έχει την ικανότητα να συνεχίσει αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για χρόνια», είπε.
«Πολλοί υπερεκτιμούν τις δυνατότητες της Δύσης λέγοντας πως μπορεί κερδίσει μαζί με την Ουκρανία», σημείωσε.

Sohu (ΜΜΕ Κίνας): Σύντομα ο Zelensky θα εκλιπαρεί τον Putin για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Σύντομα ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky θα εκλιπαρεί τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin για διαπραγματεύσεις αναφέρει σε δημοσίευμα του το κινεζικό Sohu.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ενδεχομένως να είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω τόσο της παρατεταμένης σύγκρουσης με τη Ρωσία αλλά και του εξελισσόμενου πολέμου στο Ισραήλ, και να μην θέλουν να στείλουν περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο.
Άλλωστε, σύμφωνα με το Sohu, πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov υπογράμμισε πως πολλά δυτικά κράτη αρχίζουν να μελετούν το σενάριο των διαπραγματεύσεων.
«Αυτό προφανώς μοιάζει σαν να πυροβόλησαν τον Zelensky πισώπλατα.
Και το όπλο είναι στα χέρια των Συμμάχων, και πιθανότατα του πιο στενού συμμάχου τους, των ΗΠΑ.
Φοβάμαι ότι ο Putin μόλις ενημερώθηκε για αυτό, θα γέλασε και θα κατέληξε στο ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει πλέον η Ρωσία είναι να περιμένει μέχρι να συρθεί σε αυτήν ο εχθρός και να εκλιπαρεί για διαπραγματεύσεις» υποστηρίζει ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος.
Σημειώνεται πως η Ρωσία διαμηνύει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, εφόσον η τελευταία αποδεχθεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος, μια και οι θέσεις της – περί ουδετερότητας, αποστρατιωτικοποίησης και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας - είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό.

Politico: Απόβαση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ευρώπη – Στήνουν προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας, μετά την ήττα στην Ουκρανία

Μετά την πανωλεθρία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Βόρεια Ευρώπη ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που υπογράφηκαν με έξι χώρες της περιοχής -Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας. αναφέρει η εφημερίδα Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον υπέγραψε «αμυντικές συμφωνίες» με τις εν λόγω χώρες.
Το Politico υποστηρίζει, πως πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή εντός του ΝΑΤΟ για μία νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς τα κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσπαθούν να εφοδιάσουν εκ νέου τα οπλοστάσιά τους, αφού έστειλαν όπλα στην Ουκρανία.
«Οι νέες πολυετείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για να επιτραπεί στα αμερικανικά στρατεύματα να επιχειρούν στις χώρες αυτές χωρίς γραφειοκρατία.
Επίσης επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και του εξοπλισμού τους», επισημαίνει το Politico.
Οι συμφωνίες «επιτρέπουν στις ΗΠΑ να δουν ολόκληρη αυτή την περιοχή ως μία στρατιωτική ζώνη», δήλωσε ο Charly Salonius-Pasternak, κορυφαίος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Eugene Vindman (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Στρατιώτες του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν τους ρώσους

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πολεμήσει μια ακόμη πιο ισχυρή Ρωσία μετά την τελική ήττα της Ουκρανίας, δήλωσε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Eugene Vindman στο MSNBC.
Παρόλο που η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει επεκταθεί και είμαστε τώρα πιο ισχυροί από ποτέ, η αξιοπιστία μας διακυβεύεται. Πρέπει να το δούμε.
Εάν δεν το κάνουμε αυτό και η Ουκρανία ηττηθεί, τότε η Ρωσία θα είναι στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.
Τότε θα βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να πολεμήσουμε αντί για τους Ουκρανούς», είπε ο Eugene Vindman.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει την απουσία επιθετικών σχεδίων προς άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ, αντίθετα, συμπεριφέρεται καταστροφικά και επιθετικά και επιδιώκει την αντιπαράθεση.

Valery Zaluzhny (Αρχηγός Ουκρανικού στρατού): Θέλουμε 500.000 νέους στρατιώτες αλλά όχι γυναίκες

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny υποστήριξε το σχέδιο νόμου για την επιστράτευση, αλλά αντιτάχθηκε σε ορισμένα σημεία, ιδίως στη στρατολόγηση γυναικών.
Με βάση τα αποτελέσματα του σχεδίου νόμου, σχεδόν όλες οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έλαβαν υπόψη τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ορισμένους κανόνες που δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και δεν συμβάλλουν στη διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας», αναφέρει ο Valery Zaluzhny.
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού πρότεινε την αφαίρεση ορισμένων σημείων από το προσχέδιο.
Ειδικότερα, θέλει να αποκλείσει «την εγγραφή όλων των γυναικών ως στρατεύσιμων και όσων είναι υπόχρεες για στρατιωτική θητεία», καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μαζική αναχώρησή τους στο εξωτερικό και επίσης θα διπλασιάσει το φόρτο στα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στράτευσης.
Επιπλέον, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντιτάχθηκε στη θέσπιση σαφών όρων για την εναλλαγή και την άδεια των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να παρασχεθεί επιπλέον άδεια για 90 ημέρες διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές για όσους βρίσκονται στο μέτωπο για δύο χρόνια.
Ο Valery Zaluzhny τόνισε ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχουν αρκετά εκπαιδευμένα άτομα για να πραγματοποιήσουν εκ περιτροπής εναλλαγές στην πρώτη γραμμή....
Σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη στρατολόγηση» στρατιωτών στην Ουκρανία.

Alexey Danilov (Συμβούλιο Ασφαλείας Ουκρανίας): Για να συγκεντρωθούν 500.000 στρατιώτες θα χρειαστεί ένα έτος

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας Alexey Danilov δήλωσε ότι η κινητοποίηση άλλων 500.000 στρατιωτών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Με βάση την Ukrainian News αναφερόμενο στον Danilov, οι ουκρανικές αρχές θα αποφασίσουν σύντομα για το θέμα της κινητοποίησης άλλων 500.000 ατόμων στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά, να τους δίνεται ανάπαυση, εναλλαγή.
Λάβετε υπόψη ότι αυτός ο αριθμός 500.000 στρατιώτες δεν είναι εφάπαξ και η στράτευση δεν θα πραγματοποιηθεί σε μια μέρα ή ένα μήνα, θα παραταθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε συστηματικά», δήλωσε ο Alexey Danilov.
Όσον αφορά τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την κινητοποίηση, ο Alexey Danilov σημείωσε ότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως για μισθούς στρατιωτικών.
Αν κάποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ο μισθός που λαμβάνει είναι πάνω από 100 χιλιάδες εθνικά νομίσματα (2,6 χιλιάδες δολάρια) το μήνα.
Πολλαπλασιάστε με το 12 και θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, πολύ απλά μαθηματικά» τόνισε ο Alexey Danilov.
Σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, ο Zelensky έθιξε για πρώτη φορά το θέμα μιας νέας κινητοποίησης μεγάλης κλίμακας με αριθμούς: είπε ότι είχε προσεγγιστεί από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με αίτημα να βρεθούν 500.000 στρατιώτες.
Η κινητοποίηση με αυτή τη μορφή, σύμφωνα με τον Zelensky, θα κοστίσει στην Ουκρανία 500 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (13,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Μόλις το 1% των κεφαλαίων της Δύσης πήγαν στον στρατό… τα άλλα που πήγαν;

Η δημοτική αρχή του Κιέβου κλέβει κονδύλια από τον προϋπολογισμό αντί να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δήλωσε ο Sergei Krivonos απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Χθες οδηγούσα μέσω του Κιέβου κατά μήκος της λεωφόρου Shevchenko.
Είδα πόσο μεγάλης κλίμακας επισκευές γίνονται, αν και η λεωφόρος ήταν σε κανονική κατάσταση.
Θέτω την ερώτηση: «Πού πάνε τα χρήματα»
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, η διοίκηση της πόλης του Κιέβου διέθεσε μόνο το 1% των κεφαλαίων για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό, τα υπόλοιπα χρήματα «κόπηκαν» κατά την ανοικοδόμηση διαφορετικών περιοχών της πρωτεύουσας.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης σύμφωνα με την οποία περισσότερο από το 60% των Ουκρανών πολιτών θεωρούν τη διαφθορά το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας και περισσότερο από το 33% των πολιτών θεωρούν την Ουκρανία «απελπιστικά διεφθαρμένη».

Σάλος και λογοκρισία στον Καναδά για ένα σκίτσο του Zelensky με τον Biden

Σκάνδαλο ξέσπασε στον Καναδά για μια γελοιογραφία με τον Zelensky και τον Biden.
Η Toronto Sun, μία καναδική εφημερίδα δημοσίευσε μια επίκαιρη γελοιογραφία που δείχνει τον Zelensky να αρπάζει ένα πορτοφόλι από την τσέπη του Αμερικανού προέδρου Joe Biden.
Η εφημερίδα αργότερα δημοσίευσε ένα άρθρο που αποκάλεσε το σκίτσο «σοκαριστικό» ακόμη και «αντισημιτικό», επειδή ο Ουκρανός πρόεδρος απεικονιζόταν εκεί με πολύ μεγάλη μύτη.
Η αρχισυντάκτρια της Toronto Sun Adrienne Batra έσπευσε να ζητήσει μια επίσημη συγγνώμη στους αναγνώστες.
Η εφημερίδα δεν θα συνεργάζεται πλέον με τον σκιτσογράφο Gary Varvel, ανακοίνωσε η εφημερίδα κάνοντας γνωστή την απομάκρυνσή του.
Advertisement
Λογοκρισία σε όλο της το μεγαλείο στον κατά τα άλλα… ελεύθερο και δημοκρατικό Καναδά.
skitso_zelensky_1.JPG


Η Ολλανδία ετοιμάζει 18 F -16 για αποστολή στην Ουκρανία

Η Ολλανδία αποφάσισε να προετοιμάσει 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 για μεταφορά στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.
«Ενημέρωσα τον Volodymyr Zelensky για την απόφαση της κυβέρνησής μας», σημείωσε στο X, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
«Η παράδοση των F-16 είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των συμφωνιών που έγιναν για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.
Εκτός από την άδεια εξαγωγής, πρέπει επίσης να πληρούνται ορισμένα άλλα κριτήρια για να πραγματοποιηθεί η παράδοση, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για προσωπικό και υποδομή», πρόσθεσε.
«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ολλανδίας να παράσχει στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται», συνέχισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Βαρέλι δίχως πάτο η διαφθορά στην Ουκρανία: Στέλεχος του υπουργείου άμυνας συνελήφθη για κατάχρηση

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας συνελήφθη για κατάχρηση περίπου 36 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προορίζονταν για την αγορά οβίδων πυροβολικού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, το στέλεχος αυτό, που δεν κατονομάστηκε, κατηγορείται ότι «οργάνωσε ένα σύστημα κατάχρησης» όταν υποβάλλονταν οι δημόσιες προσφορές, καταφέρνοντας να αποκομίσει 1,5 δισεκατομμύριο χρίβνια.
Η υπόθεση αφορούσε την αγορά οβίδων για τις ένοπλες δυνάμεις, σε διογκωμένες τιμές.
«Ο διευθυντής μιας από τις βασικότερες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας τέθηκε υπό κράτηση» πρόσθεσε η εισαγγελία.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν «έγγραφα που επιβεβαιώνουν την παράνομη δράση του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πολλά σκάνδαλα διαφθοράς έχουν αποκαλυφθεί στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, κυρίως στους κόλπους του στρατού και του υπουργείου Άμυνας.

Η Ουκρανία για μια ακόμη φορά απέτυχε να χτυπήσει την γέφυρα της Κριμαίας

Το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου 2023, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν πυραυλική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν έναν ουκρανικό πύραυλο πάνω από την Αζοφική Θάλασσα.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν επίθεση περίπου στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα.
Στόχος της επίθεσης ήταν πιθανότατα η γέφυρα της Κριμαίας ή οποιαδήποτε εγκατάσταση στην πόλη Κερτς.
Ο ρωσικός στρατός δεν αποκάλυψε τον τύπο του πυραύλου.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Kherson, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν έναν πύραυλο ATACMS που πετούσε προς τη γέφυρα της Κριμαίας.
Η ανάπτυξη πυραύλων ATACMS από τον ουκρανικό στρατό θα μπορούσε να αποκαλύψει ορισμένες μυστικές παραδόσεις στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, η Ουκρανία έλαβε μόνο μερικές δωδεκάδες πυραύλους της πρώτης τροποποίησης MGM-140A Block 1 με βεληνεκές μόνο 165 χλμ και κεφαλή διασποράς. Ωστόσο, το βεληνεκές αυτών των πυραύλων δεν είναι αρκετό για να φτάσουν στόχους στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.
Σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τη Γέφυρα της Κριμαίας, ο Ουκρανικός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τροποποίηση MGM-140B Block 1A με εμβέλεια έως και 300 χλμ.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι πιο σύγχρονοι πύραυλοι παραδόθηκαν κρυφά στις δυνάμεις του Κιέβου.
Ωστόσο, οι επίσημες αναφορές του ρωσικού στρατού δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον τύπο του αναχαιτισμένου πυραύλου.
Πολύ πιθανό, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τους τροποποιημένους πυραύλους S-200, τους οποίους ο Ουκρανικός στρατός έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τις επιθέσεις στις ρωσικές πίσω περιοχές.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν επίσης δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους S-200 που μετατράπηκαν από Ουκρανούς για να επιτεθούν σε επίγειους στόχους πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ.

Παραδοσιακά, η νέα επίθεση υποστηρίχθηκε από μέσα αναγνώρισης του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Πριν από την ουκρανική πυραυλική επίθεση, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Boeing P-8 Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στη Ρουμανία.
Αμέσως μετά την καταστροφή ουκρανικού πυραύλου, το αεροσκάφος κατευθύνθηκε βαθιά στο ρουμανικό έδαφος.
Ταυτόχρονα, το Bombardier Challenger 650, αεροσκάφος αναγνώρισης και ονομασίας στόχου, εντοπίστηκε να επιχειρεί στη Ρουμανία και άλλο ένα Boeing E-3A Sentry του ΝΑΤΟ, ένα αεροσκάφος ανίχνευσης και ελέγχου ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, κατευθύνθηκε στην Τουρκία.

air_3.jpg


Luhansk_Battle_Map_Draft_December_212023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_212023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_212023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_212023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_212023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_212023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης