Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidan (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η ανταγωνιστική στάση της ΕΕ επιβάλλει στην Τουρκία να αναπτύξει εναλλακτικές στρατηγικές

Fidan (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η ανταγωνιστική στάση της ΕΕ επιβάλλει στην Τουρκία να αναπτύξει εναλλακτικές στρατηγικές
Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η τουρκική Εθνοσυνέλευση
Η ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων και εναλλακτικών στρατηγικών δεν είναι επιλογή για την Τουρκία, αλλά αναγκαιότητα για την επιβίωσή της, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, ασκώντας κριτική σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2024, ο Hakan Fidan δήλωσε: «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφαλείας, οδηγεί τη χώρα μας στην ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων και εναλλακτικών στρατηγικών. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς- έχει καταστεί αναγκαιότητα για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας».
Προηγουμένως ανέφερε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ» και υποστήριξε ότι υπάρχει μία αντίφαση «όταν βλέπουμε τις πολιτικές που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη που παρέχουν στο PKK/YPG (σ.σ. στους Κούρδους) στη Συρία και οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα δεν έχει εγκρίνει ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Hakan Fidan, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο για τις Βρυξέλλες «να ξεπεράσουν την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που απορρέει από τους στενούς υπολογισμούς ιδιοτέλειας ορισμένων μελών της».
«Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει για την Τουρκία τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης