Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεφεύγει η Τουρκία: Το drone Bayraktar TB3 σπάει κάθε ρεκόρ αντοχής – Σε μία εντυπωσιακή πτήση 32 ωρών κάλυψε 5.700 χιλιόμετρα

Ξεφεύγει η Τουρκία: Το drone Bayraktar TB3 σπάει κάθε ρεκόρ αντοχής –  Σε μία εντυπωσιακή πτήση 32 ωρών κάλυψε 5.700 χιλιόμετρα
Εντυπωσιακές οι επιδόσεις του τουρκικού drone
Σχετικά Άρθρα
Η τουρκική εταιρεία κατασκευής drone Baykar ανακοίνωσε ότι το υπερσύγχρονο drone Bayraktar TB3 πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή πτήση 32 ωρών κατά τη διάρκεια πρόσφατων δοκιμών, καθιερώνοντας έτσι ένα νέο ρεκόρ αντοχής πτήσης στην οικογένεια UAV ή Bayraktar UCAV.
Το drone έχει κατασκευαστεί ειδικά για να εκπληρώσει τον κρίσιμο ρόλο του ως η κύρια πλατφόρμα χωρίς πλήρωμα για το καινοτόμο «φορέα drone» του Τουρκικού Ναυτικού, TCG Anadolu.
Επιπλέον, η εταιρεία αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια της δοκιμής πτήσης, το TB3 κάλυψε μια απόσταση 5700 χιλιομέτρων.
Με βάση τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, φαίνεται ότι η πτήση ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου στις 9:15 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου στις 5:15 μ.μ.
Το χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζει τη διαρκή λειτουργική απόδοση του drone TB3 για μια συνεχή περίοδο, ενισχύοντας περαιτέρω τις αξιέπαινες ικανότητές του αντοχής.

Πραγματικό επίτευγμα

Αυτό έδειξε επίσης ένα επίπεδο αντοχής που ξεπερνά το τυπικό εύρος που παρατηρείται στα περισσότερα drones μάχης (UCAV) κατηγορίας Μεσαίου Υψόμετρου Μεγάλης Αντοχής (ΜΑΛΕ), που συνήθως εκτείνεται από 24 έως 27 ώρες.
Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Πτήσεων Çorlu, το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία.
Παρόλα αυτά, το UCAV, εξοπλισμένο με κινητήρα PD-170 της TEI που αναπτύχθηκε τοπικά, σημείωσε νέο ρεκόρ στην οικογένεια UAV Defense Baykar.
Προηγουμένως, η αναμενόμενη αντοχή πτήσης για το TB-3 δηλώθηκε ως 24 ώρες, ενώ ο προκάτοχός του, το drone TB2 παρουσίασε αντοχή 27 ωρών και 3 λεπτών.
Έτσι, το πιο πρόσφατο επίτευγμα του TB-3 με την πτήση 32 ωρών κατά τη διάρκεια των δοκιμών σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη παράταση πέρα από την αρχικά δηλωμένη αντοχή του και δείχνει προόδους στις δυνατότητες του drone.

baykar_1.JPG
Drone Bayraktar TB3

Σε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για τις τουρκικές ναυτικές δυνατότητες, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) TB3 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί από το πλοίο του Τουρκικού Ναυτικού, TCG Anadolu.
Το drone, που σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο από τον προκάτοχό του TB2, προσφέρει βελτιωμένη αντοχή πτήσης, ικανότητες κρούσης και λειτουργίες νοημοσύνης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).
Το TB3 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 27 Οκτωβρίου.
Με κινητήρα PD170 172 ίππων, το drone TB3 μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ευέλικτη διαμόρφωση οπλισμού.
Διαθέτοντας άνοιγμα φτερών 14 μέτρων και μήκος 8,35 μέτρα, το TB3 υποστηρίζει μέγιστο βάρος απογείωσης 1.450 κιλά και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 280 κιλά.
Αυτό σημαίνει μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με τις προδιαγραφές του προκατόχου του, του TB2.
Με έξι σκληρά σημεία τοποθετημένα κάτω από τα αναδιπλούμενα φτερά του, το drone είναι ικανό να μεταφέρει μια ποικιλία από πυρομαχικά.
Αυτό περιλαμβάνει όπλα ακριβείας, όπως ρουκέτες με laser, βόμβες κατά του πεζικού και τρομερούς αντιαρματικούς πυραύλους.

Προηγμένες δυνατότητες επικοινωνίας και αναγνώρισης

Πέρα από τις εντυπωσιακές δυνατότητές του, το TB3 είναι κατασκευασμένο για να υπερέχει στη συλλογή πληροφοριών, την επιτήρηση και τις αποστολές αναγνώρισης.
Είναι εξοπλισμένο με προηγμένες δυνατότητες επικοινωνίας πέρα από την οπτική επαφή.
Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στο drone να διατηρεί απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις, ιδιαίτερα ευεργετική όταν λειτουργεί σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις.
Ο αρθρωτός σχεδιασμός του το τοποθετεί επίσης ως ιδανική πλατφόρμα αναμετάδοσης επικοινωνιών.
Οι δυνατότητες σύντομης απογείωσης και προσγείωσης (STOL) του TB3 επιτρέπουν την ανάπτυξη σε αεροπλανοφόρα και μεγάλα αποβατικά αμφίβια αποβατικά πλοία.
Αυτή η ικανότητα επεκτείνει την επιχειρησιακή του εμβέλεια σε μικρούς, απομακρυσμένους αεροδιαδρόμους στην ξηρά, προσφέροντας στις τουρκικές δυνάμεις ευελιξία κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων.
Η Baykar προβλέπει ότι η πλήρης μαζική παραγωγή του TB3 θα ξεκινήσει το 2024, με την ανάπτυξη στο TCG Anadolu να αναμένεται την ίδια χρονιά.
Εν τω μεταξύ, το TCG Anadolu, που παραδόθηκε στο τουρκικό ναυτικό τον Μάιο του 2023, θα παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτό το όραμα.
Διαμορφωμένο ως αποβάθρα ελικοπτέρων προσγείωσης (LHD), το πλοίο διαθέτει ένα μεγάλο κατάστρωμα πτήσης και ένα κατάστρωμα με κύτος στο πίσω μέρος, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά διαφόρων στρατιωτικών μέσων, όπως τανκς, αμφίβια οχήματα επίθεσης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αποβατικό για επιχειρήσεις αμφίβιας επίθεσης.
Εκτός από την εστίασή του στο TB3,η Baykar ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους που μοιάζει με μαχητικό, γνωστό ως Kizilelma.
Έχοντας πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση τον Δεκέμβριο του 2022, το Kizilelma βρίσκεται σε καλό δρόμο για έναρξη παραγωγής το επόμενο έτος.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης