Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργισμένο ξέσπασμα Lavrov για κατάσχεση ρωσικών assets: Κλέφτες οι Γερμανοί, η Ρωσία το ξέρει εδώ και καιρό - Θα το πληρώσουν ακριβά

Οργισμένο ξέσπασμα Lavrov για κατάσχεση ρωσικών assets: Κλέφτες οι Γερμανοί, η Ρωσία το ξέρει εδώ και καιρό  - Θα το πληρώσουν ακριβά
Η Ρωσία προετοιμάζει την απάντησή της σε μία ενδεχόμενη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Στα άκρα φτάνει η σύγκρουση Ρωσίας – Γερμανίας για μία πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο γερμανικό έδαφος.
Μάλιστα η Μόσχα, πέραν της Γερμανίας κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ πως έδωσαν την «τεχνογνωσία» στις ευρωπαϊκές χώρες για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov χαρακτήρισε τις γερμανικές αρχές ως «κλεπτομανείς» σχολιάζοντας το αίτημα της γερμανικής Γενικής Εισαγγελίας για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Κλέφτες οι Γερμανοί

«Είναι κλέφτες.
Το έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και πολύ καιρό.
Ήταν διφορούμενοι από καιρό σε πολιτικούς όρους, ξέρετε: με την έννοια της αθέτησης των συμφωνιών και προσπαθώντας να εξαπατήσουν κάποιον.
Τώρα αποδείχτηκαν κλεπτομανείς με την κυριολεκτική σημασία αυτής της λέξης», είπε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στην Τυνησία.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στις μυστικές επαφές τους εξηγούσαν στους Ευρωπαίους «πώς να αλλάξουν τους νόμους» για να αρπάξουν και να κλέψουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Τώρα η Δύση επικεντρώνεται στην ιδέα να βρει κάποιο νόμιμο τρόπο κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ή, όπως το καταλαβαίνω, ως πρώτο βήμα, να χρησιμοποιήσουν το κέρδος που αποκομίζουν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να στείλουν σε Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν κάποιο στοιχειώδες σεβασμό για τους δικούς τους νόμους, επομένως καθυστερούν αυτές τις αποφάσεις.
Αλλά σύμφωνα με τις πηγές μας, οι Αμερικανοί σε κλειστές επαφές τους εξηγούν πώς να αλλάξουν αυτούς τους νόμους για να πάρουν και τελικά να κλέψουν τα πάντα» είπε ο Lavrov, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει έτοιμες απαντήσεις.

Η Ρωσία θα απαντήσει

Νωρίτερα την Πέμπτη (21/12/2023) ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είπε ότι σε περίπτωση που γίνει τέτοια κατάσχεση, έχουμε και εμείς κάτι να κατασχέσουμε ως απάντηση».
Η Ρωσία θα απαντήσει στην πιθανή χρήση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
«Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ακολουθήσει μια απολύτως συμμετρική απάντηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι στη Ρωσία υπάρχουν «επαρκή περιουσιακά στοιχεία» στους λογαριασμούς «C».
Αυτές περιλαμβάνουν υποχρεώσεις μερίσματος προς αντισυμβαλλόμενους από μη φιλικές χώρες.
Ο Siluanov πρόσθεσε ότι όλα είναι παγωμένα, «οι αριθμοί δεν είναι μικροί» και τα έσοδα από τη χρήση τους είναι σημαντικά.

Πολύ εχθρικό βήμα

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βερολίνο Sergey Nechayev προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα κάνει ένα πολύ εχθρικό βήμα εάν προχωρήσει στο σχέδιο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου βήμα», είπε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας να δεσμεύσει περισσότερα από 720 εκατομμύρια ευρώ ρωσικής περιουσίας και να τα μεταφέρει στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Γερμανία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση να προχωρήσει στην ιδέα.
«Εξετάζεται πως θα ενταχθεί η απόφαση αυτή στους νομικούς κανόνες του γερμανικού κράτους δικαίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί», είπε στους δημοσιογράφους με αφορμή το κλείσιμο του Ρωσικού Γενικού Προξενείου στη Λειψία.
«Αλλά εάν αυτό συμβεί θα ήταν πράγματι ένα άλλο πολύ εχθρικό βήμα που θα αξιολογηθεί από τη ρωσική πλευρά», σημείωσε.

Το εισαγγελικό αίτημα στη Γερμανία

Υπενθυμίζεται πως ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, Peter Frank, προσπαθεί να κατασχέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ρωσικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γραφείο του έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.
Αυτά βρίσκονταν σε μια εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στη γερμανική θυγατρική της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.
Εάν η Γερμανία μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματα, τα οποία αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε μια περίοδο δαπανών άνευ προηγουμένου.
Η πρόσβαση αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στην επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει μόνο τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών.

Ομάδα για την κατάσχεση

Μια «task force» με επικεφαλής τον πρώην συντονιστή πληροφοριών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Johannes Geismann, συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή για να επιλύσει τις δυσκολίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων, σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές έχει αποδειχθεί πρόβλημα μέχρι σήμερα, καθώς καθιστά δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής ιδιοκτησίας.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης