Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Γερμανία: Η κλοπή περιουσιακών στοιχείων είναι άνευ προηγουμένου εχθρικό βήμα και θα απαντηθεί σκληρά

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Γερμανία: Η κλοπή περιουσιακών στοιχείων είναι άνευ προηγουμένου εχθρικό βήμα και θα απαντηθεί σκληρά
Αυστηρή προειδοποίηση στη Γερμανία απηύθυνε η Ρωσία με αφορμή το σχέδιο για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βερολίνο Sergey Nechayev προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα κάνει ένα πολύ εχθρικό βήμα εάν προχωρήσει στο σχέδιο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου βήμα», είπε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας να δεσμεύσει περισσότερα από 720 εκατομμύρια ευρώ ρωσικής περιουσίας και να τα μεταφέρει στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Γερμανία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση να προχωρήσει στην ιδέα.
«Εξετάζεται πως θα ενταχθεί η απόφαση αυτή στους νομικούς κανόνες του γερμανικού κράτους δικαίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί», είπε στους δημοσιογράφους με αφορμή το κλείσιμο του Ρωσικού Γενικού Προξενείου στη Λειψία.
«Αλλά εάν αυτό συμβεί θα ήταν πράγματι ένα άλλο πολύ εχθρικό βήμα που θα αξιολογηθεί από τη ρωσική πλευρά», σημείωσε.
Η Ρωσία θα απαντήσει στην πιθανή χρήση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της  χώρας, Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
«Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ακολουθήσει μια απολύτως συμμετρική απάντηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι στη Ρωσία υπάρχουν «επαρκή περιουσιακά στοιχεία» στους λογαριασμούς «C».
Αυτές περιλαμβάνουν υποχρεώσεις μερίσματος προς αντισυμβαλλόμενους από μη φιλικές χώρες.
Ο Siluanov πρόσθεσε ότι όλα είναι παγωμένα, «οι αριθμοί δεν είναι μικροί» και τα έσοδα από τη χρήση τους είναι σημαντικά.

Το εισαγγελικό αίτημα

Υπενθυμίζεται πως ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, Peter Frank, προσπαθεί να κατασχέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ρωσικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γραφείο του έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.
Αυτά βρίσκονταν σε μια εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στη γερμανική θυγατρική της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.
Εάν η Γερμανία μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματα, τα οποία αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε μια περίοδο δαπανών άνευ προηγουμένου.
Η πρόσβαση αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στην επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει μόνο τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών.

Ομάδα για την κατάσχεση

Μια «task force» με επικεφαλής τον πρώην συντονιστή πληροφοριών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Johannes Geismann, συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή για να επιλύσει τις δυσκολίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων, σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές έχει αποδειχθεί πρόβλημα μέχρι σήμερα, καθώς καθιστά δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής ιδιοκτησίας.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης