Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία τινάζει στον αέρα τη μεταρρύθμιση του ESM, καταψήφισε η ιταλική Βουλή - Τι απαντά ο Gramegna

Η Ιταλία τινάζει στον αέρα τη μεταρρύθμιση του ESM, καταψήφισε η ιταλική Βουλή - Τι απαντά ο Gramegna
Πολλά ιταλικά κόμματα φοβούνται ότι το σύμφωνο θα μπορούσε να προκαλέσει αναδιάρθρωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ιταλίας
Στον αέρα βρίσκεται η νέα συνθήκη του ESM, καθώς η Βουλή της Ιταλίας ψήφισε την Πέμπτη κατά της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, θέτοντας εν αμφιβόλω την επικύρωση μιας συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σχεδιαστεί για την παροχή βοήθειας στις χρεοκοπημένες τράπεζες.
Η ψηφοφορία επιβεβαίωσε τη βαθιά αντίθεση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, απέναντι στην αναθεώρηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία έχει εγκριθεί από όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Ιταλίας.
"Για έξι μήνες εδώ, δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τον ESM", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ylenia Lucaselli, από το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni.
Πηγή στο γραφείο του Meloni, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η απόρριψη θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην ΕΕ να εξετάσει αλλαγές στον ESM που να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της ευρωζώνης.
H Meloni και ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δεν ήταν στην αίθουσα την Πέμπτη για τη συζήτηση και την επακόλουθη ψηφοφορία, κατά την οποία η έγκριση του ESM απορρίφθηκε με 184 ψήφους κατά έναντι 72 υπέρ, ενώ 44 απείχαν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και η Lega του Giorgetti ψήφισαν κατά, ενώ η άλλη κύρια ομάδα του συνασπισμού, η Forza Italia, απείχε.
Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα 5 Αστέρων, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Giuseppe Conte, τάχθηκε επίσης κατά της πρότασης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Maurizio Leo δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την απόφασή του.
 
Φόβοι για αναδιάρθρωση του χρέους

Ο ESM μπορεί να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που έχουν αποκοπεί από τις αγορές ή να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να παράσχει προληπτική πίστωση.
Ωστόσο, πολλά ιταλικά κόμματα φοβούνται ότι το σύμφωνο θα μπορούσε να προκαλέσει αναδιάρθρωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ιταλίας.
Ο αρχικός ESM παραμένει λειτουργικός, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, υπεύθυνο για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών, χωρίς να υπογράψει η Ρώμη τη συμφωνία.
Η πηγή στο γραφείο της Meloni δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη μεταρρύθμιση κρίσιμη, καθώς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι από τα πιο σταθερά στην Ευρώπη.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην επιτροπή προϋπολογισμού ψήφισε επίσης κατά της επικύρωσης, διαμαρτυρόμενος ότι η συνθήκη δεν εγγυάται τη συμμετοχή του κοινοβουλίου σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια.

Κριτική Meloni στον ESM

Όπως σημειώνει το Reuters, η Meloni έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ESMS για το γεγονός ότι απαιτεί από τις χώρες να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας ή οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του, λέγοντας ότι αυτό θα αύξανε τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η ψηφοφορία για τον ESM πραγματοποιήθηκε την επομένη της σύναψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για πιο επιεικείς δημοσιονομικούς κανόνες.
Η Meloni δήλωσε ότι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν καλύτερο από το παλιό, αν και απογοητεύτηκε που δεν απέκλεισε τις στρατηγικές επενδύσεις από τους υπολογισμούς του ελλείμματος και του χρέους των χωρών.
Η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν θα ενέκρινε τη συνθήκη του ESM, αν δεν υπήρχε πρώτα συμφωνία για το σύμφωνο σταθερότητας.

Gramegna (ESM): Εκφράζω τη λύπη μου για τη στάση του ιταλικού κοινοβουλίου

Τη λύπη του για τη στάση του ιταλικού κοινοβουλίου και την απόφασή του να καταψηφίσει τη μεταρρύθμιση του ESM εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Pierre Gramegna.
Όπως επισημαίνει, «ο ESM εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου να καταψηφίσει την επικύρωση της αναθεωρημένης Συνθήκης του ESM.
Χωρίς την επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη, ο ESM δεν θα είναι σε θέση να παράσχει το κοινό backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης της τραπεζικής ένωσης, το οποίο θα ωφελούσε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ο ESM δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τα μέλη του και να εκπληρώσει τη σημαντική εντολή για την οποία δημιουργήθηκε: να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.
Θα συνεχίσει να το κάνει αυτό στο πλαίσιο της ισχύουσας Συνθήκης ESM».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης