Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία εγκαθιστά στρατεύματά, 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιθουανίας

Η Γερμανία εγκαθιστά στρατεύματά, 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιθουανίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη στρατιωτική θεώρηση του Βερολίνου – πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα, αναφέρει το Politico
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorious βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βίλνιους για να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του, με την οποία συμφωνούνται οι όροι υπό τους οποίους 4.800 Γερμανοί στρατιώτες μιας ταξιαρχίας αρμάτων, συν 200 άτομα πολιτικό προσωπικό, θα εδρεύουν στη χώρα της Βαλτικής.
“Με αυτήν την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε ηγετική θέση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε: “Η ταχύτητα του σχεδίου δείχνει ότι η Γερμανία κατανόησε τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας”.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη στρατιωτική θεώρηση του Βερολίνου – πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα, αναφέρει το Politico.

“Χωρίς μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα”

Αλλά χωρίς ένα επαρκές μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης και χωρίς τα κύρια συστήματα μάχης Leopard 2, η λιθουανική ταξιαρχία “δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα”, όπως προειδοποίησε ο Ροντριχ Κισβέντερ, πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών και συνταξιούχος συνταγματάρχης της Bundeswehr με 27 χρόνια υπηρεσίας.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πώς ο σχεδιασμός της αποστολής συνάδει με τα πιεσμένα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας.
Ο Πιστόριους δήλωσε ότι μια μονάδα όπως η “Ταξιαρχία Πάντσερ 42 “, που αποστέλλεται στη Λιθουανία, κοστίζει μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα .
Τα πρώτα τμήματα θα αναπτυχθούν το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης ανάπτυξη της ταξιαρχίας υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το 2027.
Η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις υποδομές για τις βάσεις, δαπανώντας περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του Λαουρίνας Κασκιούνας, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και άμυνας του λιθουανικού κοινοβουλίου, στους δημοσιογράφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης