Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Προστατεύει την κυριαρχία της στα μέταλλα - Απαγορεύει την εξαγωγή τεχνολογίας για τις σπάνιες γαίες

Κίνα: Προστατεύει την κυριαρχία της στα μέταλλα - Απαγορεύει την εξαγωγή τεχνολογίας για τις σπάνιες γαίες
Η Κίνα έχει αυστηροποιήσει σημαντικά τους κανόνες που διέπουν τις εξαγωγές αρκετών μετάλλων φέτος
Την εξαγωγή τεχνολογίας για την εξόρυξη και τον διαχωρισμό των σπάνιων γαιών αποφάσισε η Κίνα, ο κορυφαίος επεξεργαστής σπάνιων γαιών στον κόσμο, σε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της κυριαρχίας της σε διάφορα στρατηγικά μέταλλα.
Το υπουργείο Εμπορίου ζήτησε τη γνώμη του κοινού τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με την πιθανή κίνηση να προσθέσει την τεχνολογία στον "Κατάλογο των τεχνολογιών που απαγορεύονται και περιορίζονται από την εξαγωγή".
Απαγόρευσε επίσης την εξαγωγή τεχνολογίας παραγωγής μετάλλων και κραμάτων σπάνιων γαιών, καθώς και τεχνολογίας για την παρασκευή ορισμένων μαγνητών σπάνιων γαιών.
Οι δηλωμένοι στόχοι του καταλόγου περιλαμβάνουν την προστασία της εθνικής ασφάλειας και του δημόσιου συμφέροντος.

Αυστηροί κανόνες

Η Κίνα έχει αυστηροποιήσει σημαντικά τους κανόνες που διέπουν τις εξαγωγές αρκετών μετάλλων φέτος, στην κλιμακούμενη μάχη με τη Δύση για τον έλεγχο κρίσιμων ορυκτών, σημειώνει το Reuters.
Εισήγαγε άδειες εξαγωγής για τα υλικά κατασκευής τσιπ γάλλιο και γερμάνιο τον Αύγουστο, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες απαιτήσεις για διάφορους τύπους γραφίτη από την 1η Δεκεμβρίου.

«Μάχη» με τη Δύση

Η κίνηση για την προστασία της τεχνολογίας σπάνιων γαιών έρχεται καθώς η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες που προέρχονται από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικά είδη.
Η Κίνα έχει κατακτήσει τη διαδικασία εκχύλισης με διαλύτες για την εξευγενισμό των στρατηγικών ορυκτών, την οποία οι δυτικές εταιρείες σπάνιων γαιών έχουν δυσκολευτεί να αναπτύξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης