Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία αποτυχίας από Κογκρέσο: Άχρηστο το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, να καταργηθεί

Ομολογία αποτυχίας από Κογκρέσο: Άχρηστο το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, να καταργηθεί
Η Ρωσία εξήγαγε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακούς πόρους
Σε μια ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας προχώρησαν Αμερικάνοι βουλευτές, οι οποίοι ζητούν να καταργηθεί η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, διότι αποδείχθηκε τελείως λανθασμένη κίνηση.
Μια ομάδα μελών του Κογκρέσου σε επιστολή της (δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής) προς τον Jake Sullivan, αρμόδιο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, προτείνει στην κυβέρνηση να εγκαταλειφθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου καθώς όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα παντελώς αναποτελεσματικό μέτρο.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει το αποτυχημένο της σχέδιο να περιορίσει τις τιμές του πετρελαίου και να επιβάλει ολοκληρωμένες ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Όπως υποστηρίζουν, παρά τις προσπάθειες των Δυτικών να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, η Ρωσική Ομοσπονδία εξήγαγε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακούς πόρους.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι οι προσπάθειες για την αυστηροποίηση των αντιρωσικών κυρώσεων «μπορεί μόνο να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματος της Ρωσίας».

Συνεργασία με Ευρώπη

Κατά τη γνώμη τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εισαγάγουν πρόσθετους περιορισμούς μαζί με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
«Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι το σχέδιο για την εισαγωγή ανώτατου ορίου για την τιμή του πετρελαίου ήταν λάθος» τονίζουν οι βουλευτές.
Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Patrick McHenry (Ρεπουμπλικάνος, από τη Βόρεια Καρολίνα), ενώ την επιστολή αυτή υποστηρίζουν και αρκετοί άλλοι βουλευτές από επιτροπές και υποεπιτροπές που επιβλέπουν οικονομικά θέματα.
Υπενθυμίζεται πως η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται πως από τις 5 Φεβρουαρίου τους 2023, ισχύουν παρόμοιοι περιορισμοί στην προμήθεια πετρελαιοειδών από τη Ρωσία.
Το μέγιστο κόστος ορίστηκε στα 100 δολάρια και στα 45 δολάρια το βαρέλι, ανάλογα με την κατηγορία των πετρελαιοειδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης