Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώσαμε με τη βόρεια Γάζα, εκκενώστε τώρα τη Khan Yunis λέει το Ισραήλ - Απέρριψε εκεχειρία η Hamas

Τελειώσαμε με τη βόρεια Γάζα, εκκενώστε τώρα τη Khan Yunis λέει το Ισραήλ - Απέρριψε εκεχειρία η Hamas
Στο κενό οι διαπραγματεύσεις - Hamas: Καμία συνομιλία εάν δεν σταματήσουν οι Ισραηλινοί - Ισραήλ: Πάμε μέχρι την οριστική νίκη
(upd11) Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τελειώνει τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Γάζας, ενώ την ίδια στιγμή καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν εσπευσμένα την Khan Yunis στο νότο, προαναγγέλλοντας μια ακόμα σφοδρή και μαζική επίθεση που... αναμένεται να οδηγήσει εκατοντάδες αμάχους σε βέβαιο θάνατο.
Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι διεξάγουν πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία στη Γάζα που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων, η έκβαση αυτής της προσπάθειας φαντάζει παντελώς αβέβαιη από τη στιγμή που η Hamas διαμηνύει πως δεν θα συνομιλήσει για τίποτα λιγότερο από μια οριστική διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
Αίτημα που προφανώς μοιάζει απόλυτα απίθανο να υλοποιηθεί, μια και το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει εάν δεν εξαλείψει την Hamas.

Makan 33 (ισραηλινά ΜΜΕ): Έτοιμο το Ισραήλ για μια εκεχειρία 2 εβδομάδων – Διαφωνεί η Hamas

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μια κατάπαυση πυρός για δύο εβδομάδες, αλλά η Hamas δεν φαίνεται να συναινεί
μεταδίδει το ισραηλινό ραδιόφωνο Makan 33.
Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες για περίπου δύο εβδομάδες έτσι ώστε η Hamas να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους και ως αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι Ισραηλινοί δηλώνουν έτοιμοι να απελευθερώσουν Παλαιστίνιους που βαρύνονται με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν πολύ από μια αμοιβαία κατανόηση και συμφωνία.
Άλλωστε η Hamas έχει διαμηνύσει πως απορρίπτει κάθε πρόταση για διαπραγματεύσεις και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, εάν δεν σταματήσουν πλήρως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί έχουν συλλάβει και φυλακίσει περισσότερους από 8.000 Παλαιστίνιους ύστερα από επιχειρήσεις τους σε Γάζα και Δυτική Όχθη.


Wall Street Journal: Απόρριψη Hamas

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως η Hamas απέρριψε πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός μιας εβδομάδας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως το Ισραήλ ζητούσε την απελευθέρωση 40 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναίκων, παιδιών και ηλικιωμένων που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα σταματούσε κάθε χερσαία και αεροπορική επίθεση στη Γάζα για μια εβδομάδα, ενώ θα εγγυόταν την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η απόρριψη από την Hamas δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αποτυχία, αλλά ως μια κίνηση για επιπλέον πίεση προς το Ισραήλ για περαιτέρω παραχωρήσεις.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ισλαμική Τζιχάντ ζητά από την πλευρά της για την απελευθέρωση 100 ομήρων, την απελευθέρωση όλων των μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές και που υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Επιχειρήσεις τέλος στη βόρεια Γάζα

Ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποστήριξε πως ο IDF πρόκειται να τερματίσει τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Γάζας.
Όπως είπε, οι δυνάμεις του IDF επιχειρούν σε ένα τελευταίο προπύργιο της Hamas, στη συνοικία Tufah της Γάζας.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του IDF περί του επικείμενου τέλους των επιχειρήσεων του στη βόρεια Γάζα, συνέπεσε με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι πλέον δεν έχει απομείνει ούτε ένα λειτουργικό νοσοκομείο σε αυτήν την περιοχή λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 9 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας παραμένουν έστω και μερικώς λειτουργικά, εκ των οποίων όλα βρίσκονται στα νότια εδάφη.

Εκκενώστε τώρα τη Khan Yunis

Πλέον οι Ισραηλινοί στρέφουν τις επιχειρήσεις τους στη νότια Γάζα και συγκεκριμένα στην πόλη Khan Yunis, την οποία σφυροκοπούν εδώ και εβδομάδες.
Τώρα, ο IDF έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι άμαχοι - οι οποίοι σημειωτέον είχαν καταφύγει στην πόλη για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πυρά στα βόρεια εδάφη – από μεγάλο μέρος της Khan Yunis.
Σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, οι Ισραηλινοί ζητούν την απομάκρυνση των αμάχων από μια περιοχή που αφορά «το 20% της έκτασης της Khan Yunis.
Στην περιοχή που έχει δοθεί να εκκενωθεί, εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 250.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε 32 καταυλισμούς.
Εκτιμάται πως το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων.

Εκρήξεις και στη Rafah

Πέρα όμως από την Khan Yunis, οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν και τη νοτιότερη πόλη του θύλακα, τη Rafah που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν - ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά – από την επίθεση που έγινε κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.
22_6.jpg
Στο κενό οι διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα εκεχειρία και ένας νέος γύρος απελευθέρωσης ομήρων, φαίνεται πως πέφτουν στο κενό.
Ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh ύστερα από τις διαπραγματεύσεις που είχε χθες Τετάρτη 20/12 στην Αίγυπτο υποστήριξε πως δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτα, εάν δεν σταματήσει πλήρως η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές θέλησαν να διαπιστώσουν ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι όμηροι αλλά και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν.
Ωστόσο, κατόπιν των συνομιλιών με τον Haniyeh διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις.
Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη εκεχειρία αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι από την Hamas και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές.

Επιμένει το Ισραήλ

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι ενώ η Hamas ζητά τον άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων των Ισραηλινών, οι Ισραηλινοί, αν και δηλώνουν ανοιχτοί σε μια νέα εκεχειρία, επισημαίνουν πως ο στόχος τους για την πλήρη εξάλειψη και εξουδετέρωση της Hamas δεν αλλάζει.
Άρα δεν συζητά για καμία διακοπή των επιχειρήσεων του έως να επιτύχει την … οριστική νίκη.
«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την εξάλειψη της Hamas, ως τη νίκη.
Όποιοι νομίζουν πως θα σταματήσουμε είναι εκτός πραγματικότητας» τόνισε εκ νέου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις πέφτουν στο κενό και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, το δράμα των Παλαιστινίων παραμένει.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, έχουν σκοτωθεί πάνω από 20.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες.
8_57.jpg
Σε αδιέξοδο και … ο ΟΗΕ

Σε αδιέξοδο όμως βρίσκονται και οι διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Γάζα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, έχει αναβληθεί τρεις φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η διεξαγωγή ψηφοφορίας επί ενός σχεδίου απόφασης που αποβλέπει στην επιτάχυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατάπαυση του πυρός.
Οι αναβολές οφείλονται στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμα διπλωματικό «ναυάγιο» από ένα βέτο των ΗΠΑ.

Κίνδυνος λιμού

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο μισός πληθυσμός στον θύλακο υφίσταται πολύ σοβαρό ως ακραίο λιμό και το 90% στερείται την τροφή συχνά για πάνω από 24ωρο.
«Πρέπει «άμεσα» τα μέρη να φροντίσουν να αποκατασταθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να διεξαχθούν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, εκκλήσεις που πάντως πέφτουν στο κενό.
6_68.jpg
7_60.jpg
21_1.jpg
23_4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης