Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban: Η ένταξη της Ουκρανίας θα κοστίσει στην ΕΕ 150 με 190 δισ. ευρώ - Θανατηφόρα η ζημιά στην οικονομία των κρατών

Orban: Η ένταξη της Ουκρανίας θα κοστίσει στην ΕΕ 150 με 190 δισ. ευρώ - Θανατηφόρα η ζημιά στην οικονομία των κρατών
Από την άποψη αυτή, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αναμένονται «βροντές και κεραυνοί» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στα μέλη της κοινότητας επιπλέον 150-190 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «θανατηφόρα» ζημιά στην οικονομία τους.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban σε συνέντευξή του στο TV2, υπενθυμίζοντας ότι στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου, τάχθηκε κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πραγματικά να συμπεριλάβει την Ουκρανία, θα πρέπει να εισπράξει ένα επιπλέον ποσό από 150 έως 190 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περίπτωση, η ευρωπαϊκή οικονομία θα «συντριβεί μέχρι θανάτου».
Ο Orban σημείωσε, επίσης, ότι εάν γίνει δεκτή στην ΕΕ, η Ουκρανία θα πληροί τις προϋποθέσεις για βοήθεια στον ίδιο βαθμό που αυτή παρέχεται επί του παρόντος σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.
«Δεν θέλουμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά στην Ουκρανία χρημάτων που θα έπρεπε να ανήκουν σε Ούγγρους», εξήγησε σχετικά.
Από την άποψη αυτή, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αναμένονται «βροντές και κεραυνοί» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου για να συζητηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Σε προηγούμενη συνάντηση με τους συναδέλφους του, μπλόκαρε τροπολογίες στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, αποτρέποντας τη διάθεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο για τέσσερα χρόνια.
Ο Orban επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει αλλάξει τη θέση του σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και θεωρεί ένα τέτοιο βήμα πρόωρο και επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε διαδικασία επέκτασης, «δεν έχει διαπραγματευτεί ποτέ με χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση».
Και είναι εντελώς ασαφές εάν «τα εδάφη που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία θα θεωρηθούν επίσης μέρος της ΕΕ» εάν ενταχθεί η Ουκρανία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Σημείωσε ότι η ουκρανική σύγκρουση είναι ένα από τα τρία προβλήματα που ταλαιπώρησαν τους Ευρωπαίους τον περασμένο χρόνο.
Ονόμασε τα άλλα δύο ως απειλή της τρομοκρατίας λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και της παράνομης μετανάστευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης