Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παταγώδης αποτυχία του IDF: Ζωντανός και ακμαίος ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, Mohammed Deif

Παταγώδης αποτυχία του IDF: Ζωντανός και ακμαίος ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, Mohammed Deif
Φαίνεται ότι η κατάσταση του Mohammed Deif είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι πίστευε το Ισραήλ, σημειώνει η Jerusalem Post
Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδεικνύεται για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ο εγκέφαλος της επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ στις 7 – 8 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινών και την ομηρία πάνω από 200…
Ο Mohammed Deif, ο ηγέτης του ένοπλου βραχίονα της Hamas, των Ταξιαρχιών al- Qassam, τον οποίο το Ισραήλ κυνηγάει εδώ και χρόνια, είναι πιο ζωντανός από ποτέ… και ακμαίος, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό.
Σε ένα από τα βίντεο, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών εντός της Λωρίδας της Γάζας, ο Deif φαίνεται να περπατά στα πόδια του, αν και χωλαίνει ελαφρά.
Όπως φαίνεται, η κατάστασή του, μετά από 7 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, μερικές από τις οποίες τον τραυμάτισαν, είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι πίστευε το Ισραήλ,.
Ο Deif μπορεί να περπατήσει μόνος του και δεν χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.
Μάλλον χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια.
Τα τελευταία χρόνια, ο Deif εκτοξεύει απειλές εναντίον του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα γεγονότα στο Όρος του Ναού και στη γειτονιά Sheikh Jarrah της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ προσφέρει 100.000 δολάρια για πληροφορίες

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα με τα οποία δήλωνε πως θα προσφέρει αμοιβή άνω των 100.000 δολαρίων σε όποιον παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματούχοι της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του Mohamed Dief.
Στα φυλλάδια αναφερόταν επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πλήρωνε 400.000 δολ. για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον Yahya Sinwar και 300.000 δολ. για τον εντοπισμό του αδελφού του Mahmoud.
Το γεγονός ότι ο Deif είναι ζωντανός και σε σχετικά καλή κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις πληροφοριών των τελευταίων ετών.
Μέχρι την ανακάλυψη αυτών των βίντεο, το Ισραήλ είχε την εντύπωση ότι ο Dief χρειαζόταν φροντίδα πλήρους απασχόλησης, ότι ταξίδευε με ασθενοφόρα, χρησιμοποιούσε αναπηρικά καροτσάκια και υπέφερε από σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «ζει στη σκιά», πότε και πώς συνέλαβε το σχέδιο που οδήγησε στη σφαγή των κιμπούτς και πώς κατάφερε να «αποκοιμίσει» τη Mossad

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει τη σαρωτική επίθεση της Hamas ως... δική του 11η Σεπτεμβρίου.
Ο εγκέφαλος πίσω την επίθεση, ο Παλαιστίνιος Mohamed Dief, την αποκαλεί «Κατακλυσμό του Αλ Άκσα».
Η φράση που ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στο Ισραήλ χρησιμοποίησε σε ηχητικό μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε την ώρα που η Hamas εκτόξευε χιλιάδες ρουκέτες το Σάββατο από τη Λωρίδα της Γάζας, σήμαινε πως η επίθεση ήταν αντίποινα για ισραηλινές επιδρομές στο τζαμί Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ.
Ήταν Μάιος του 2021, έπειτα από μια επιδρομή στον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ που είχε εξοργίσει τον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο, όταν ο Deif άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Hamas στη Γάζα.
«Το έναυσμα έδωσαν βίντεο και φωτογραφίες που εικόνιζαν την έφοδο του Ισραήλ στο τζαμί Αλ Άκσα στη διάρκεια του Ραμαζανιού, τον ξυλοδαρμό προσκυνητών, την επίθεση σ' αυτούς, ηλικιωμένους και νέους να σύρονται έξω από το τζαμί», είπε η πηγή. «Όλο αυτό τροφοδότησε και πυροδότησε την οργή».
Αυτή η έφοδος στο συγκρότημα του τζαμιού, που αποτελούσε από καιρό εστία βίας λόγω θεμάτων κυριαρχίας και θρησκείας στην Ιερουσαλήμ, συνέβαλε στο ξέσπασμα μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas που διήρκεσαν 11 ημέρες.
Περισσότερο από δύο χρόνια μετά, η επίθεση του Σαββάτου, η χειρότερη παραβίαση της ισραηλινής άμυνας από την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973, ώθησε το Ισραήλ να κηρύξει τον πόλεμο και να εξαπολύσει εναντίον της Γάζας πλήγματα αντιποίνων που μέχρι χθες, Τρίτη, είχαν στοιχίσει τη ζώη σε περισσότερους από 800 ανθρώπους.
Ο Deif έχει επιζήσει επτά αποπειρών δολοφονίας του από το Ισραήλ, η τελευταία από τις οποίες είχε γίνει το 2021.
Σπάνια μιλάει και δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια.
Έτσι, όταν ο τηλεοπτικός σταθμός της Hamas ανακοίνωσε πως επρόκειτο να μιλήσει το Σάββατο, οι Παλαιστίνιοι ήξεραν πως κάτι σημαντικό ετοιμαζόταν.
«Σήμερα η οργή του Αλ Άκσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εκρήγνυται. Μουτζαχεντίν (μαχητές) μας, σήμερα είναι η ημέρα σας για να κάνετε αυτόν τον εγκληματία να καταλάβει ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει», λέει ο Deif στην ηχογράφηση.
Υπάρχουν μόνο τρεις φωτογραφίες του Deif: στη μία είναι εικοσάρης, σε μια άλλη φοράει μάσκα και είναι επίσης μια φωτογραφία της σκιάς του, η οποία χρησιμοποιήθηκε όταν μεταδόθηκε το ηχογραφημένο μήνυμα.

«Στη σκιά»

Ο Deif γεννήθηκε το 1965 με το όνομα Mohamed Masri στον Προσφυγικό Καταυλισμό Χαν Γιούνις, που ιδρύθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, και έγινε γνωστός ως Mohamed Deif αφού εντάχθηκε στη Ηamas κατά την πρώτη Ιντιφάντα, την παλαιστινιακή εξέγερση που άρχισε το 1987.
Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1989 και πέρασε περίπου 16 μήνες στη φυλακή, σύμφωνα με πηγή στη Ηamas.
Ο Deif πήρε πτυχίο στις φυσικές επιστήμες από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα, όπου σπούδασε φυσική, χημεία και βιολογία.
Έδειξε κλίση προς τις τέχνες, ηγήθηκε της επιτροπής ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου και πήρε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών.
Καθώς ανερχόταν στις τάξεις της Ηamas, ο Deif ανέπτυξε το δίκτυο σηράγγων της οργάνωσης και τις δύνατότητές της να κατασκευάζει βόμβες.
Επί δεκαετίες βρισκόταν στην κορυφή των καταζητουμένων από το Ισραήλ, καθώς θεωρήθηκε προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι.
Για τον Deif, το να παραμένει στη σκιά ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Η σύζυγός του, ο ηλικίας 7 μηνών γιος του και η τρίχρονη κόρη του σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα το 2014.
Το γεγονός ότι κατάφερνε να επιβιώνει ενώ διηύθυνε την ένοπλη πτέρυγα της Ηamas τον ανέδειξε σε παλαιστίνιο λαϊκό ήρωα.
Σε βίντεο εμφανίζεται φορώντας μάσκα ή φαίνεται μόνο η σκιά του. Δεν χρησιμοποιεί σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία όπως «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, είπε η πηγή που πρόσκειται στη Ηamas.
«Είναι αφανής. Είναι ο άνθρωπος στη σκιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης