Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία γκρεμίζει το διεθνές σύστημα, επιστρέφει η εποχή της ισχύος - Δραματική έκκληση από τον Εσθονό ΥΠΕΞ

H Ρωσία γκρεμίζει το  διεθνές σύστημα, επιστρέφει η εποχή της ισχύος - Δραματική έκκληση από τον Εσθονό ΥΠΕΞ
Εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ο κόσμος θα επιστρέψει σε μια εποχή "αυτοκρατοριών" στην οποία "η ισχύς κάνει το δίκαιο", προειδοποιεί η Εσθονία
Σχετικά Άρθρα
Το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες χρειάζεται επείγουσα και θεμελιώδη αλλαγή για να μην καταρρεύσει, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, απευθύνοντας έκκληση στη Δύση να ξεκινήσει "μια νέα παγκόσμια συζήτηση" για το πώς θα μεταρρυθμιστούν ο ΟΗΕ και το διεθνές ποινικό δικαστήριο.
Γράφοντας στον Guardian την Τετάρτη, ο Margus Tsahkna, ΥΠΕΞ της Εσθονίας, μιας χώρας της Βαλτικής που είναι γνωστή για τα αντιρωσικά της αισθήματα, τονίζει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε τα ελαττώματα του συστήματος που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν θανάσιμα την πίστη των ανθρώπων σε αυτό.
Ο Tsahkna ζητά συγκεκριμένα να προσληφθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "επιπλέον μόνιμα μέλη για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον σύγχρονο κόσμο μας", καθώς και μέτρα για να σταματήσουν οι χώρες που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος βέτο, ιδίως στην περίπτωση μαζικών εγκλημάτων θηριωδίας, μια πρόταση που προτάθηκε για πρώτη φορά από το Μεξικό και τη Γαλλία το 2015.

Καταρρέει το διεθνές σύστημα

"Ο συνεχιζόμενος και βάρβαρος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έσπασε απλώς το σύστημα.
Εκμεταλλεύτηκε ορισμένες από τις πολλές αδυναμίες του για να υποβαθμίσει τους φαινομενικά ανεφάρμοστους κανόνες και αξίες του", γράφει ο Tsahkna.
"Αν αυτό συνεχιστεί, τελικά όλοι θα χάσουμε το ενδιαφέρον μας για τη διάσωση του συστήματος".
Παρά το μικρό μέγεθός της, η Εσθονία θεωρήθηκε ως πρωτοπόρος στο εσωτερικό της ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, προωθώντας προτάσεις σχετικά με την προμήθεια πυρομαχικών και την καταδίωξη της ρωσικής ηγεσίας μέσω ειδικού δικαστηρίου.
Τώρα η Εσθονία διευρύνει τις εκκλήσεις της για θεμελιώδεις αλλαγές, με τον Tsahkna να υποστηρίζει ότι "η μόνη βεβαιότητα" στον κόσμο καθώς εισέρχεται στο νέο έτος "είναι ότι το υπάρχον διεθνές σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει αμετάβλητο για πολύ ακόμη".
Εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο επί του παρόντος ανίσχυρο διεθνές σύστημα, προειδοποιεί, ο κόσμος θα επιστρέψει σε μια εποχή "αυτοκρατοριών" στην οποία "η ισχύς κάνει το δίκαιο".

Η συμφωνία για την ανάγκη μεταρρύθμισης δεν θα είναι εύκολη

"Οι διεθνείς θεσμοί φαίνονται πολύ συχνά ανίκανοι, στην καλύτερη περίπτωση, να αντιμετωπίσουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις της εποχής μας.
Στη χειρότερη περίπτωση, είναι συνένοχοι στο να τις επιτρέπουν.
Με την εμπιστοσύνη να χάνεται γρήγορα, ολόκληρο το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Αυτό θα σήμαινε την επιστροφή στην εποχή των αυτοκρατοριών, όπου "η ισχύς κάνει το δίκαιο" και όλοι υποφέρουν", προειδοποιεί ο Tsahkna.
Η συμφωνία για την ανάγκη μεταρρύθμισης δεν θα είναι εύκολη, παραδέχεται.
Λέει ότι είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό ότι σε ολόκληρη την Αφρική και σε τμήματα της Ευρώπης "τα θύματα της αυτοκρατορικής κατάκτησης αισθάνονται αποκομμένα" από το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες.
Αλλά λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη.
Σε ένα μέτρο που απευθύνεται κυρίως στη Ρωσία, η Εσθονία θέλει να αποτυπώσει τη διάθεση για μεταρρύθμιση με τη σύσταση μιας ομάδας που θα αναλύσει τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η γενική συνέλευση του ΟΗΕ εναντίον ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταπατά τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, τη θεμελιώδη συνθήκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης