Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστικό «πραξικόπημα» στις ΗΠΑ – Οργή νομικών για την απόφαση του Κολοράντο να αποκλείσει από τις εκλογές τον Trump

Δικαστικό «πραξικόπημα» στις ΗΠΑ – Οργή νομικών για την απόφαση του Κολοράντο να αποκλείσει από τις εκλογές τον Trump
Νομικοί όλου του φάσματος ζητούν από τα δικαστήρια να αφήσουν το λαό να επιλέξει τους υποψηφίους του
Σχετικά Άρθρα
Οργή προκάλεσε σε όλο το φάσμα των νομικών κύκλων η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να αποκλειστεί ο Donald Trump από τις εκλογές του 2024 στην πολιτεία λόγω παραβίασης της ρήτρας εξέγερσης της 14ης τροπολογίας.
Ρεπουμπλικανοί και κορυφαίοι νομικοί αναλυτές εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση, κάνοντας λόγο ακόμη και για δικαστικό «πραξικόπημα».
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου το 2021, οι Δημοκρατικοί και οι αντίπαλοι του Trump προέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εξέγερση» για να περιγράψει τις εξελίξεις.
Ο Trump δεν έχει ακόμη καταδικαστεί επίσημα για εξέγερση ή για οποιοδήποτε καταστατικό της εποχής της Συνομοσπονδίας, στο οποίο αναφέρεται η 14η Τροποποίηση.
Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, ενώ ήταν εξ ολοκλήρου Δημοκρατικό, διχάστηκε στην απόφαση με ψήφους 4-3, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνταν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση ορόσημο.
Το δικαστήριο εξέδωσε αναστολή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην ομάδα του Trump να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο του Centennial State.
Η εκστρατεία του Trump είπε αμέσως ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Εφετείο.

Παράνοια…

Ο εκπρόσωπος του Trump, Steven Cheung, υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε «κατάσταση παράνοιας» για το προβάδισμα του Trump και ότι «έχασαν την πίστη τους στην αποτυχημένη προεδρία Biden» και έτσι έπρεπε να καταφύγουν στο να πετάξουν το όνομα του Ρεπουμπλικανού πρωτοπόρου από το ψηφοδέλτιο.
Στην «Ειδική Έκθεση», ο παρουσιαστής Bret Baier σημείωσε ότι η βαρύτητα της απόφασης του Κολοράντο μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως γνωστή, καθώς υπάρχουν παρόμοιες νομικές ενέργειες σε Ουαϊόμινγκ, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Αλάσκα, Τέξας, Ουισκόνσιν, Νεβάδα, Βιρτζίνια, Νέο Μεξικό. , Νιου Τζέρσεϋ, Όρεγκον, Νέας Υόρκης και Βερμόντ, όπου η τύχη του Trump στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ακόμη κριθεί.
Αρκετές βασικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Πενσυλβάνια έχουν επίσης ανώτατα δικαστήρια που επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Εχθροί της Δημοκρατίας

Ο Chris Landau, πρώην νομικός υπάλληλος των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστή Clarence Thomas και του αείμνηστου Antonin Scalia, κήρυξε την απόφαση του Κολοράντο αναμενόμενη από την αριστερά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια δεύτερη προεδρία Trump.
«Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψιν γιατί αυτή είναι μια από τις πιο αντιδημοκρατικές αποφάσεις που έχουμε δει στην αμερικανική ιστορία – ότι τέσσερις μη εκλεγμένοι δικαστές σε ένα πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβαν να αποκλείσουν κάποιον που διαφορετικά πληροί όλα τα προσόντα του Συντάγματος», δήλωσε ο Landau στο Fox News.
Ο Landau δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «ρίξει μια ματιά» στην υπόθεση του Κολοράντο και θα την ανατρέψει.
«Είναι τρομακτικό για εμένα ως Αμερικανό το γεγονός ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους νόμος, ότι τα δικαστήρια είναι τόσο αλαζονικά που νομίζουν ότι είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο εμποδίζοντας τη δημοκρατία να λειτουργήσει», είπε.
Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νομικός είναι ελεύθερος να αντιπαθεί τον Trump, αλλά ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις ορόσημα αυτού του μεγέθους.
"Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες για να βγάλουν τον Trump από το ψηφοδέλτιο; Αφήστε τον κόσμο να ψηφίσει", είπε.
Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, Jonathan Turley, ακολούθησε παρόμοια τακτική, αποκαλώντας την απόφαση "εκπληκτικά αντιδημοκρατική", προσθέτοντας ότι το δικαστήριο έλαβε την ευρύτερη δυνατή, νομικά μιλώντας, ερμηνεία του νόμου και του Συντάγματος για να λάβει την απόφαση.
Ο Ingraham συμφώνησε, προτείνοντας ότι οι αριστεροί νομικοί αντιμετωπίζουν τακτικά το Σύνταγμα όχι ως στατικό έγγραφο αλλά ως πολιτικό «ανόητο κείμενο».
Ο Turley είπε ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν μια αποτρόπαια μέρα και ότι όσοι διέπραξαν εγκλήματα πρέπει να διωχθούν.
Ωστόσο, υποστήριξε ο Turley, η 6η Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα γεγονός με τη χρησιμότητα του αποκλεισμού ενός προεδρικού υποψηφίου και της δημιουργίας μιας νομικής «ολισθηρής κατωφέρειας» για κάθε άλλη πολιτεία όπου εκκρεμούν υποθέσεις ή θα κινηθούν.
"Αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε πραγματικά τη δημοκρατία: Πρέπει να επιτρέψουμε στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν.
Πρέπει να ακούσουμε την απόφασή τους. Και το δικαστήριο εδώ απλά είπε, "Δεν πρόκειται να το πάρετε αυτό στο Κολοράντο"...", είπε.

Συμμαχία Ρεπουμπλικανών

Για τον σκοπό αυτό, ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικανούς προεδρικούς υποψηφίους του Trump φάνηκαν να είναι αλληλέγγυοι μαζί του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούσαν τακτικά κριτική στην εκστρατεία του.
Ο επιχειρηματίας και υποψήφιος του GOP για την προεδρία Vivek Ramaswamy δεσμεύτηκε να αποσυρθεί από το προκριματικό ψηφοδέλτιο του Κολοράντο και κάλεσε όλους τους υποψηφίους να συμμετάσχουν σε αυτό, λέγοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «πώς μοιάζει μια πραγματική επίθεση στη δημοκρατία.
"Σε μια αντιαμερικανική, αντισυνταγματική και άνευ προηγουμένου απόφαση, μια κλήρωση Δημοκρατικών δικαστών αποκλείει τον Trump από το ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο.
Έχοντας δοκιμάσει κάθε κόλπο για να εξαλείψει τον Πρόεδρο Trump από τη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, το δικομματικό κατεστημένο αναπτύσσει τώρα μια νέα τακτική για να του απαγορεύσει να έχει ξανά αξιώματα», είπε ο Ramaswamy στο Μέισον Σίτι της Αϊόβα.
Μιλώντας στο Μπέντφορντ, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Chris Christie - ο οποίος έχει κάνει την κατακραυγή του Trump χαρακτηριστικό της εκστρατείας του - ρωτήθηκε σε ένα δημαρχείο για τα έκτακτα νέα.
Ο Chris Christie απάντησε ότι δεν είχε διαβάσει ακόμη την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά είπε ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να είναι αυτά που θα εμποδίσουν τον Trump να κερδίσει την προεδρία – οι ψηφοφόροι θα έπρεπε.

Τι ήταν η 14η τροποποίηση

Η 14η Τροποποίηση παρείχε κυρίως ίσα δικαιώματα και ιθαγένεια στους απελευθερωμένους σκλάβους και στους έγχρωμους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Η ρήτρα εξέγερσης, ή η ρήτρα αποκλεισμού, στην 14η τροποποίηση απαγορεύει σε όποιον ορκίστηκε να υποστηρίξει το Σύνταγμα και «εμπλέχτηκε σε εξέγερση ή εξέγερση εναντίον του ή [έχει] βοηθήσει ή ενισχύσει τους εχθρούς του» να έχει ομοσπονδιακή ή κρατική θέση.
Αρχικά προοριζόταν να στοχεύσει πρώην αξιωματικούς του Συνομοσπονδιακού Στρατού, αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας και όσους υποστήριζαν την αποσχιστική κυβέρνηση του Richmond.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης