Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύγχυση... λόγω Fed - Ομάδες ανθρώπων απασχολούνται για την... αποκωδικοποίηση - Βέλη και από El Erian

tags :
Σύγχυση... λόγω Fed - Ομάδες ανθρώπων απασχολούνται για την... αποκωδικοποίηση - Βέλη και από El Erian
Ο κορυφαίος οικονομολόγος σχολιάζει ότι η Fed είναι πολύ κακή στην επικοινωνία
Σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι ανακοινώσεις της Fed. Μάλιστα, οι τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι φαίνεται πως αντιμετωπίζουν... προβλήματα στην... αποκρυπτογράφηση.
Σύμφωνα με τον Business Insider, οι ανακοινώσεις της Fed «γίνονται τόσο φλύαρες και πυκνές που οι τράπεζες και οι οίκοι ερευνών απασχολούν ομάδες ανθρώπων για να τις αποκωδικοποιήσουν, και δεν βοηθάει το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν μερικές φορές αντικρουόμενες δηλώσεις».
Τώρα, ένας κορυφαίος οικονομολόγος λέει ευθέως ότι η κεντρική τράπεζα είναι κακός επικοινωνιολόγος. «Το όλο νόημα της επικοινωνίας της Fed είναι να κάνει δύο πράγματα: Το ένα είναι να είναι διαφανής και το δεύτερο είναι να ενισχύσει τη δύναμη της μελλοντικής καθοδήγησης πολιτικής. Αντ' αυτού, η επικοινωνία της Fed μπερδεύει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Mohamed El-Erian μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Νομίζω ότι έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα με την επικοινωνία της Fed», πρόσθεσε ο El-Erian, πρόεδρος του Queens' College του Cambridge.
Τα σχόλια του El-Erian ήρθαν αφού η Fed διατήρησε την περασμένη Τετάρτη τα επιτόκια σταθερά για τρίτη συνεχόμενη φορά και σηματοδότησε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 - οδηγώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ράλι. Μάλιστα, κάποιοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ακόμα και πιο απότομες από το αναμενόμενο μειώσεις επιτοκίων, αναμένοντας μια ασθενέστερη οικονομία.
Ωστόσο, μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους είναι πρόωρες ή υπερβολικά ήπιες εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Ο El-Erian δήλωσε στο Bloomberg ότι τέτοιες αντιφατικές ανακοινώσεις επιτρέπουν στις αγορές να καθοδηγούν την κεντρική τράπεζα. Όπως το έθεσε ο El-Erian, η αγορά «προσπαθεί να εκφοβίσει τη Fed επειδή η ίδια η Fed φαίνεται να είναι πρόθυμη να εκφοβιστεί».
Ο οικονομολόγος εξέφρασε παρόμοιες απόψεις σε άρθρο γνώμης στους Financial Times την Κυριακή, λέγοντας ότι οι αγορές τρέχουν μπροστά από τις κινήσεις της Fed. «Ο γύρος του πληθωρισμού δεν είναι ούτε απλός ούτε πλήρης. Η προκύπτουσα αλλαγή στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών θα είναι αισθητή για αρκετά χρόνια», έγραψε ο El-Erian στους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης