Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωταγωνιστεί ο FTSE 100 στις ευρωπαϊκές αγορές, στο +1,3% - Μεγάλη πτώση του πληθωρισμού

Πρωταγωνιστεί ο FTSE 100 στις ευρωπαϊκές αγορές, στο +1,3% - Μεγάλη πτώση του πληθωρισμού
O ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, στο 3,9%
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να πρωτοστατεί, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά, ενισχύοντας την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική σχετικά νωρίς το επόμενο έτος.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,1% στις 16.766 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,3% στις 7.739 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.558 με άνοδο 0,2%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,1% στις 30.370 μονάδες. 
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,2% στις 10.101 μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, στο 3,9% από 4,6% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο σημαντικός δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε επίσης απροσδόκητα, στο 5,1% από 5,7%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, αλλά δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για "παρατεταμένη περίοδο", καθώς τρεις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνέχισαν να κάνουν λόγο για νέα αύξηση των επιτοκίων.
Αυτή η ταχεία πρόοδος στην επαναφορά του επιπέδου του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας για το 2%, ενισχύει τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι αξιωματούχοι θα συμφωνήσουν σε μείωση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους για να στηρίξουν την επιβραδυνόμενη οικονομία.

Γερμανία - GfK: Οι ελπίδες στο 2024 για τόνωση του καταναλωτικού κλίματος

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί με την έναρξη του νέου έτους, αν και μένει να φανεί αν η άνοδος αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας βιώσιμης ανάκαμψης από το πολύ χαμηλό επίπεδο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως έδειξε έρευνα την Τετάρτη.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στις -25,1 μονάδες ενόψει Ιανουαρίου από το αναθεωρημένο -27,6 τον προηγούμενο μήνα και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -27,0 μονάδες.
Ειδικότερα, το άλμα στις εισοδηματικές προσδοκίες βοήθησε στην ενίσχυση του συνολικού κλίματος, ενώ τόσο η προθυμία για αγορές όσο και οι θετικές οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την έρευνα σε περίπου 2.000 καταναλωτές που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο GfK και το Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης για τις αποφάσεις της αγοράς (NIM).
"Μένει να δούμε αν η σημερινή άνοδος είναι η αρχή μιας διαρκούς ανάκαμψης του καταναλωτικού κλίματος", δήλωσε ο Rolf Buerkl, ειδικός σε θέματα καταναλωτών στο NIM.
Οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πολύ ανήσυχοι, πρόσθεσε.
"Οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι πόλεμοι, οι απότομα αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και οι συζητήσεις σχετικά με τον εθνικό προϋπολογισμό για το 2024 εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα", δήλωσε ο Buerkl.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης