Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο εν μέσω εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα - Η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση του εμπορίου

Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο εν μέσω εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα - Η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση του εμπορίου
Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα
Μικρή άνοδο σημειώνει σήμερα (20/12/2023) το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των μαχητών Houthi της Υεμένης που πρόσκεινται στο Ιράν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 23 σεντς ή 0,3% στα 79,46 δολάρια το βαρέλι έως σήμερα το πρωί, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 30 σεντς ή 0,4% στα 74,24 δολάρια το βαρέλι. Οι δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του 1% την Τρίτη, εν μέσω ανησυχίας για τις διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις των Houthi σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Ουάσινγκτον δρομολόγησε την Τρίτη (19/12/2023) μια task force δράσης για τη διασφάλιση του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι επιθέσεις των μαχητών της Υεμένης ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγιο, προκαλώντας ανησυχία για συνεχείς διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Μέχρι στιγμής, η ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον μετριασμό των επιθέσεων των Houthi δεν έχει καταφέρει να απαλύνει τις ευρείες ανησυχίες για ασφαλή διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, με τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να εξακολουθούν να επιλέγουν να αποφεύγουν τις εντάσεις«, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

Επιμένουν οι Houthi

Οι Houthi ορκίστηκαν να αψηφήσουν τη ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να συνεχίσουν να στοχεύουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα για να υποστηρίξουν το κυβερνών κίνημα Hamas του παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας.
Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης περνά από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό με πετρέλαιο είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος, ανέφεραν αναλυτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού της Μέσης Ανατολής εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα

Οι ΗΠΑ αγόρασαν 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού για παράδοση τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές σε περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς συνέχισαν να αναπληρώνουν το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία πέρυσι.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για μείωση των αποθεμάτων αργού σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η S&P Global Commodity Insights δήλωσε ότι, κοιτάζοντας μπροστά, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, οδηγώντας σε ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ που θα υπερκαλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση το 2024.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, αλλά η ποσότητα πετρελαίου (αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα και υγρά φυσικού αερίου) που εξάγουν είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας», ανέφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Jim Burkhard, αντιπρόεδρος της S&P Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης