Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός κούρσας στο Κολοράντο ο Donald Trump, με πρωτοφανή δικαστική απόφαση – Έντονες αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς

Εκτός κούρσας στο Κολοράντο ο Donald Trump, με πρωτοφανή δικαστική απόφαση – Έντονες αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Η απόφαση κρίνεται από τους ειδικούς ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εκλογές του 2024
Ο Donald Trump αποκλείστηκε από την προκριματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων του Κολοράντο, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας.
Η απόφαση του αποκλεισμού στηρίχθηκε στον ισχυρισμό ότι συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στις προσπάθειες ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.
Η απόφαση κρίνεται από τους ειδικούς ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κούρσα του 2024.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο την Τρίτη δήλωσε ότι ο Trump δεν ήταν κατάλληλος για πρόεδρος σύμφωνα με τη 14η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στους Αμερικανούς αξιωματικούς που έχουν εμπλακεί σε εξέγερση ή εξέγερση να κατέχουν αξιώματα.
Η απόφαση είναι η τελευταία νομική οπισθοδρόμηση για τον Trump, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων ποινικών και αστικών υποθέσεων, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
Ενώ οι άμεσες συνέπειές του θα περιοριστούν στα ψηφοδέλτια στο Κολοράντο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σκληρή μάχη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με εκτεταμένες επιπτώσεις.
«Δεν φτάνουμε σε αυτά τα συμπεράσματα επιπόλαια», έγραψαν οι δικαστές του Κολοράντο.
«Έχουμε υπόψη το μέγεθος και το βάρος των ζητημάτων που έχουμε τώρα μπροστά μας.
Έχουμε επίσης επίγνωση του επίσημου καθήκοντός μας να εφαρμόζουμε το νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από την αντίδραση του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος ορίζει».

Η απόφαση

Η απόφαση προέρχεται από μια υπόθεση νωρίτερα φέτος από μια ομάδα ψηφοφόρων του Κολοράντο που ισχυρίστηκαν ότι ο Trump είχε εμπλακεί σε εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν μια ομάδα υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πιστοποίηση της νίκης του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές.
Το επταμελές δικαστήριο του Κολοράντο ψήφισε 4-3 ότι ο Trump πρέπει να αποκλειστεί.
Η πλειοψηφία διαπίστωσε ότι τα στοιχεία που της προσκομίστηκαν «αποδείκνυαν ότι ο πρόεδρος Trump συμμετείχε σε εξέγερση».
«Οι άμεσες και ρητές προσπάθειες του Προέδρου Trump, επί αρκετούς μήνες, να προτρέπει τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να αποτρέψουν αυτό που ψευδώς χαρακτήρισε ως υποτιθέμενη απάτη στον λαό αυτής της χώρας ήταν αναμφισβήτητα φανερές και εθελοντικές», πρόσθεσε η πλειοψηφία.
Ο ανώτατος δικαστής του Κολοράντο Brian Boatright έγραψε διαφωνώντας ότι η διαδικασία έπρεπε να είχε απορριφθεί.
Άλλα προεδρικά προσόντα, όπως η ηλικία, μπορεί να αντιμετωπιστούν από τον νόμο του Κολοράντο.
Αλλά «ωχριούν σε σύγκριση με την πολυπλοκότητα μιας ενέργειας αποκλεισμού ενός υποψηφίου για συμμετοχή σε εξέγερση», έγραψε ο Boatright.

Ηγείται των δημοσκοπήσεων ο Trump

Ο Trump είναι ο ξεκάθαρος πρωτοπόρος στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Αντιμετωπίζει επίσης ποινικές διώξεις, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και στην πολιτεία της Τζόρτζια, σε σχέση με υποτιθέμενες απόπειρες ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.
Η πλευρά του Trump είπε ότι η διάταξη ήταν «εντελώς λανθασμένη» και ότι θα «υποβάλει γρήγορα» έφεση εναντίον της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Πολλοί από τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους αντέδρασαν με οργή στην απόφαση.
Ο Mike Johnson, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, το χαρακτήρισε «τίποτε άλλο παρά μια κομματική επίθεση με λεπτό πέπλο» και είπε ότι «εμπιστεύεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αναιρέσει αυτήν την απερίσκεπτη απόφαση».
Σε μια προεκλογική εκδήλωση στην Αϊόβα το βράδυ της Τρίτης, ο Trump είπε στους υποστηρικτές:
«Δεν είναι περίεργο που ο στραβός Joe Biden και οι ακροαριστεροί τρελοί θέλουν απεγνωσμένα να μας σταματήσουν με κάθε μέσο.
Είναι πρόθυμοι να παραβιάσουν το Σύνταγμα των Η.Π.Α. σε επίπεδα που δεν έχουν ξαναδεί, προκειμένου να κερδίσουν αυτές τις εκλογές.
Ο Joe Biden αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία – απειλή», είπε.

Αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς

Ακόμη και ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του Trump στις προκριματικές εκλογές τον υπερασπίστηκαν.
Ο Chris Christie, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος ήταν επικριτικός για τα νομικά προβλήματα του Trump, είπε: «Αυτό που θα πω είναι ότι δεν πιστεύω ότι ο Donald Trump πρέπει να εμποδίζεται από το να είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από κανένα δικαστήριο.
Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι αυτής της χώρας θα πρέπει να τον εμποδίσουν να είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Ron DeSantis, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος εναντίον του Trump στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε στο X: «Η Αριστερά επικαλείται τη «δημοκρατία» για να δικαιολογήσει τη χρήση της εξουσίας, ακόμη κι αν σημαίνει κατάχρηση δικαστικής εξουσίας για την απομάκρυνση ενός υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο για ψευδείς νομικούς λόγους».
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «θα πρέπει να ανατρέψει», πρόσθεσε.
Το Κολοράντο έχει μόλις 10 από τις 538 συνολικές ψήφους στο εκλογικό σώμα που χρησιμοποιήθηκε για να αποφασίσει τον προεδρικό νικητή των ΗΠΑ.
Οι νομικές προσπάθειες για τον αποκλεισμό του Trump σε μερικές άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Μινεσότα, της Αριζόνα και του Μίσιγκαν, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.
Αλλά μια απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εάν αποφασίσει να δεχθεί την έφεση του Trump, θα μπορούσε είτε να προκαλέσει περαιτέρω προσφυγές για παρόμοιους λόγους σε ολόκληρη τη χώρα είτε να τις κλείσει εντελώς.
Οι δικαστές του Κολοράντο ανέστειλαν την απόφασή τους μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν από την προθεσμία για την πιστοποίηση των πρωτοβάθμιων ψηφοδελτίων, εν αναμονή της ενδεχόμενης επανεξέτασης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
"Είμαστε... γνωρίζοντας ότι ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή και ότι αυτή η υπόθεση παρουσιάζει πολλά θέματα πρώτης εντύπωσης», είπε η πλειοψηφία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει εάν θα δεχθεί χωριστή έφεση που υποβλήθηκε από τον ειδικό συνήγορο που επιβλέπει τις ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις κατά του Trump.
Ο Trump έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να προστατεύεται από ποινική δίωξη για φερόμενη παρέμβαση στις εκλογές, επειδή ήταν πρόεδρος εκείνη την εποχή.
Ο ειδικός εισαγγελέας, Jack Smith, διαφώνησε και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να εκδώσει μια απόφαση γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης