Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για ξαφνική αύξηση ραδιενέργειας στη Βουλγαρία, στα σύνορα με την Ελλάδα - Οι μετρήσεις είναι υπερβολικές

Συναγερμός για ξαφνική αύξηση ραδιενέργειας στη Βουλγαρία, στα σύνορα με την Ελλάδα - Οι μετρήσεις είναι υπερβολικές
Στην περιοχή ωστόσο όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της έκλυσης ιονίζουσας ακτινοβολίας, στην Κεντρική – Νότια Βουλγαρία, υφίστανται οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι
Υπερβολικά αυξημένες τιμές ραδιοακτινοβολίας μετρήθηκαν ξαφνικά, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου, στη νότια Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Τις μετρήσεις κατέγραψε η ειδική υπηρεσία της διαδικτυακής πλατφόρμας Windy.
Κατά τη Windy λοιπόν, οι τιμές οι οποίες καταγράφηκαν από σταθμό μέτρησης στη Βουλγαρία, έφθασαν τα 7780 nSv/hr (nanosivert ανά ώρα) ενώ οι τιμές γύρω από το σημείο εκείνο ήταν περίπου στα 130-195 nanosivert ανά ώρα. Σημειώνεται ότι το διεθνές αυτό σύστημα καταγράφει ιονίζουσα ακτινοβολία.
Στην περιοχή ωστόσο όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της έκλυσης ιονίζουσας ακτινοβολίας, στην Κεντρική – Νότια Βουλγαρία, υφίστανται οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.
Στις 19 Δεκεμβρίου -πέντε ημέρες μετά- οι τιμές σε nanosivert/hr, ήταν φυσιολογικές ενώ αντιθέτως οι τιμές στην περιοχή του Τσέρνομπιλ εξακολουθούσαν να είναι υψηλές.

fdbdd-768x506.jpg

Η απάντηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Σε «στατιστικές διακυμάνσεις» ή σε «εξωτερικές παραμέτρους», όπως «η βροχή η οποία οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της φυσικής ραδιενέργειας», αποδίδει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας την ξαφνική αύξηση των τιμών που καταγράφηκε από το Windy στις 14 Δεκεμβρίου στην νότια Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και από το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP (European RadiologicalData Exchange Platform, https://remon.jrc.ec.europa.eu/About/Rad-Data-Exchange), στο οποίο παρατηρείται απότομη αύξηση ραδιενέργειας την 15η Δεκεμβρίου, ενώ στην συνέχεια, την επόμενη ημέρα, 16 Δεκεμβρίου, οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, όπως απαντά στο zougla.gr. 

Ολόκληρη η απάντηση:

«Στο sitewww.windy.com, η άντληση των στοιχείων για τις τιμές ρυθμού δόσης ολικής γ-ακτινοβολίας στον αέρα (σε nSv/h) γίνεται από το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP (European RadiologicalData Exchange Platform, https://remon.jrc.ec.europa.eu/About/Rad-Data-Exchange) στο οποίο δημοσιεύονται συνεχώς οι τιμές από τα δίκτυα μέτρησης όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Aπό τις δημοσιευμένες τιμές του σταθμού BG0024 στη θέση Pirin Βουλγαρίας αλλά και από τις μετρήσεις των γειτονικών με αυτόν σταθμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της χώρας μας, δεν προκύπτουν επίπεδα ραδιενέργειας άνω του φυσικού υποβάθρου ούτε αύξηση των καταγεγραμμένων τιμών στις 14/12/2023 παρά μόνο η συνήθης ημερήσια διακύμανση των τιμών μέτρησής τους.
Ως εκ τούτου, από τις μετρήσεις αυτές δεν τεκμαίρεται ύπαρξη ραδιενεργού ρύπανσης στην περιοχή, ούτε παραπέμπουν σε κάποιο γεγονός που να χρήζει περαιτέρω ραδιολογικής αξιολόγησης.
Αναφέρεται επίσης ότι οι όποιες φυσιολογικές διακυμάνσεις των καταγεγραμμένων τιμών οφείλονται είτε σε στατιστικές διακυμάνσεις των μετρήσεων ή σε εξωτερικές παραμέτρους όπως π.χ.  η βροχή η οποία οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της φυσικής ραδιενέργειας.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι η τιμή των 7780 που εμφανίζεται στον χάρτη του windyπου μας αποστείλατε δεν εντοπίστηκε στην προαναφερθείσα σελίδα παρουσίασης των μετρήσεων του EURDEP. Ακόμη όμως και να υπήρχε μια τέτοια μεμονωμένη μέτρηση αυτού του επιπέδου, το πιθανότερο θα ήταν να επρόκειτο για τεχνική βλάβη του σταθμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης