Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Εντάσσεται στον πολυεθνικό στόλο της Ερυθράς Θάλασσας το υπερ-αντιτορπιλικό HMS Diamond

Μεγάλη Βρετανία: Εντάσσεται στον πολυεθνικό στόλο της Ερυθράς Θάλασσας το υπερ-αντιτορπιλικό HMS Diamond
Πρόκειται για ένα από τα πλέον εξελιγμένα της κλάσης του παγκοσμίως
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε το επιβλητικό αντιτορπιλικό του HMS Diamond στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρους του πολυεθνικού στόλου -υπό τις ΗΠΑ- που θα αντιμετωπίσει τους αντάρτες Houthis στην περιοχή, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Grant Shapps.
Το HMS Diamond έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στην περιοχή για να ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία των εμπορικών πλοίων, αλλά τώρα θα ενταχθεί επίσημα στην Επιχείρηση Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τη διαφύλαξη της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ένα κρίσιμο διάδρομο ναυσιπλοίας για κυκλοφορία πετρελαίου και εμπορευματοκιβωτίων.
Πάνω από το ένα δέκατο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από αυτά τα ύδατα με περισσότερα από 23.000 δρομολόγια ετησίως μέσω του στενού Bab-el-Mandeb μεταξύ Υεμένης και Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.
Το Σαββατοκύριακο, το HMS Diamond κατέρριψε ένα drone με έναν αντιαεροπορικό πύραυλο Sea Viper, καθώς οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία αυξάνονται.
Επί του παρόντος, τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά βρίσκονται στην περιοχή μαζί με ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
«Αυτές οι παράνομες επιθέσεις αποτελούν απαράδεκτη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και απειλούν να ανεβάσουν τις τιμές των καυσίμων», είπε ο Shapps, μετά από τηλεδιάσκεψη την Τρίτη με υπουργούς από 20 άλλες χώρες για να συζητήσουν τις επιθέσεις.
Η Επιχείρηση Prosperity Guardian περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.
«Αυτό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί διεθνή λύση», τόνισε σχετικά ο Βρετανός ΥΠΑΜ Shapps.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης