Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο ακριβή και από το... Μανχάταν η Κωνσταντινούπολη – Ακόμη και η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας αναγκάζεται να μείνει στο… πατρικό

Πιο ακριβή και από το... Μανχάταν η Κωνσταντινούπολη – Ακόμη και η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας αναγκάζεται να μείνει στο… πατρικό
Η αποστολή της Hafize Gaye Erkan, της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είναι δύσκολη τόσο στο γραφείο… όσο και στο σπίτι
Με τον πληθωρισμό να έχει γίνει το μάντρα των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, στην Τουρκία προφανώς είναι μια πραγματικότητα που ελάχιστα αντιλαμβάνονται όσοι θεωρούν την οικονομία της… μεγαθήριο!
Και η αποστολή της Hafize Gaye Erkan, της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είναι δύσκολη τόσο στο γραφείο… όσο και στο σπίτι.
Λόγω του ακόμη πιο ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Hafize Gaye Erkan αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι με τους γονείς της.

Πιο ακριβή και από το... Μανχάταν η Κωνσταντινούπολη

Η 44χρονη Erkan ανέλαβε τη θέση της τον Ιούνιο μετά από δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ολοκλήρωσε την σταδιοδρομία της σε μερικές από τις πιο γνωστές χρηματοπιστωτικές εταιρείες του κόσμου.
Η Erkan εργάστηκε στο παρελθόν σε εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η First Republic Bank.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα της, βρίσκεται τώρα στην άλλη πλευρά της οικονομικής αναταραχής που αφήνει τα σημάδια σε όλο τον κόσμο.
Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 61%.
Όσο καταστροφική κι αν είναι αυτή η μέτρηση, δεν υπάρχει πολύ φως στο τέλος του τούνελ για τους Τούρκους, με τα οικονομικά στοιχεία να προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί έως και 75% σε ετήσια βάση μέχρι τον Μάιο του 2024.
Αυτή η πορεία οδήγησε σε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων, τελευταία εκ των οποίων οδήγησε την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 40% τον Νοέμβριο μετά από μια προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 35% που έγινε τον Οκτώβριο.
Παρά αυτή την προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ακόμη και η Erkan δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει από το αυξανόμενο κόστος που μείωσε δραστικά την ποιότητα ζωής για τους Τούρκους συμπατριώτες της.
«Είναι δυνατόν η Κωνσταντινούπολη να έχει γίνει πιο ακριβή από το Μανχάταν;» είπε, λέγοντας για το μεγάλο σοκ που αντιμετώπισε από τότε που επέστρεψε στην πατρίδα της από τη Νέα Υόρκη.

Επιστροφή στο πατρικό

Η αποκάλυψη ότι εκείνη και ο σύζυγός της ένιωθαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν με τους γονείς της έγινε στη τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στην οποία εξήγησε την οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι, δηλώνοντας «Δεν βρήκαμε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Είναι τρομερά ακριβό. Έχουμε μετακομίσει με τους γονείς μου».
Η αγορά κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη έρχεται αφότου η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών που περιορίζει τις αυξήσεις ενοικίων στο μέγιστο 25% έως τον Ιούλιο του 2024.
Πριν αρχίσουν να ισχύουν τον Μάιο του 2022, οι τιμές ενοικίασης στην Τουρκία είχαν αυξηθεί 101% σε σύγκριση με το 2021.
Αυτός ο έλεγχος των τιμών δεν μεταδόθηκε όμως στην πραγματικότητα της στέγασης στην Τουρκία.
Το αυξανόμενο κόστος έχει οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη για ιδιοκτήτες.
Οι περιπτώσεις έξωσης αυξήθηκαν κατά 47% στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, οι πωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο του 2023 μειώθηκαν κατά 44,4% σε σύγκριση με το 2022.
Αυτή η μείωση οφείλεται στην αύξηση του κόστους των ακινήτων που οδήγησε τις τιμές των κατοικιών να αυξηθούν κατά 16,5% στην Κωνσταντινούπολη μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023.

Που θα φτάσουν τα επιτόκια

Κατά την ανακοίνωση της πιο πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας η Erkan δήλωσε ότι «ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος σύσφιξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Όσο αισιόδοξη κι αν ακουγόταν όταν έκανε αυτή τη δήλωση, η απόφασή της να επιστρέψει στο σπίτι με τους γονείς της, παρά το γεγονός ότι εργαζόταν ως ένας από τους πιο ισχυρούς γραφειοκράτες του έθνους, είναι αρκετή για να ρίξει μια δυσοίωνη σκιά στις πιθανότητες ότι οι ευσεβείς πόθοι γίνονται πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης