Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων θα συμβεί κάποια στιγμή το 2024

Villeroy (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων θα συμβεί κάποια στιγμή το 2024
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα έχει επιστρέψει στο 2% το αργότερο έως το 2025
Σχετικά Άρθρα
«Κάποια στιγμή» εντός του 2024, τοποθετεί ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να έχει επιστρέψει στο 2% το αργότερο έως το 2025.
«Θα το πω πολύ ξεκάθαρα σήμερα το πρωί... Δεν πρόκειται απλώς για μια πρόβλεψη, αλλά για μια δέσμευση. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% το αργότερο μέχρι το 2025», δήλωσε ο Villeroy και συνέχισε «ο πληθωρισμός ήταν η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία των Γάλλων και αρχίζει να μειώνεται».
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ απέρριψε τα σενάρια για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων επιβεβαιώνοντας ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ παρά τις χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, ενώ έστειλε κανένα σήμα για πιθανή μείωση.
Επτά άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν επίσης στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν αναμένουν να αλλάξουν το μήνυμά τους σχετικά με την ανάγκη υψηλών επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε μείωση επιτοκίων πριν τον Ιούνιο.
«Έπρεπε να αυξήσουμε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του πληθωρισμού (...) Μεταξύ αυτής της αύξησης που, χωρίς καμία έκπληξη, έχει τελειώσει, και της μείωσης που θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή το 2024, υπάρχει ένα οροπέδιο», δήλωσε ο Villeroy.
Η Τράπεζα της Γαλλίας είχε προβλέψει νωρίτερα την Τρίτη ότι η γαλλική οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει μόλις το 2025. Από την πλευρά του, ο Villeroy δήλωσε ότι ενώ υπάρχει κάποιο στοιχείο επιβράδυνσης της γαλλικής οικονομίας, δεν υπάρχει ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης