Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από την Ελβετία - Η Credit Suisse κινδύνεψε με κατάρρευση πολύ πριν τη διάσωσή της

Αποκάλυψη από την Ελβετία - Η Credit Suisse κινδύνεψε με κατάρρευση πολύ πριν τη διάσωσή της
Η FINMA επιθυμεί ισχυρότερες εξουσίες στον ρυθμιστικό έλεγχο των τραπεζών
Η Credit Suisse έφτασε κοντά στην κατάρρευση πολλούς μήνες πριν από την τελική διάσωσή της, ανέφερε την Τρίτη η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή στην πρώτη λεπτομερή αναφορά της για την κρίση, καθώς υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερων εξουσιών για την εποπτεία των τραπεζών στο μέλλον.
Η ρυθμιστική αρχή, η FINMA, η οποία έχει δεχθεί πυρά για την εποπτεία της τράπεζας, υπερασπίστηκε τον ρόλο της στην κατάρρευση που οδήγησε τελικά στη μεγαλύτερη διάσωση τράπεζας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι έλαβε "εκτεταμένα και επεμβατικά" μέτρα για να διορθώσει τις ελλείψεις που διαπίστωσε στην Credit Suisse, καθώς οι πανικόβλητοι πελάτες απέσυραν τεράστια ποσά μετρητών μετά από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων.
Η FINMA δήλωσε ότι τα μέτρα της όσον αφορά τη ρευστότητα δεν ήταν σε θέση να αποτρέψουν την επικείμενη χρεοκοπία της τράπεζας στα μέσα Μαρτίου 2023.
"Η FINMA χρησιμοποίησε όλο το φάσμα των εργαλείων που είχε στη διάθεσή της και εντόπισε τον κίνδυνο πιθανής αποσταθεροποίησης της Credit Suisse σε πρώιμο στάδιο", δήλωσε ο Thomas Hirschi, επικεφαλής της μονάδας κρίσης της FINMA.
"Αν και οι ενέργειές της είχαν αποτέλεσμα, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις αιτίες της απώλειας εμπιστοσύνης, όπως οι ελλείψεις στην εφαρμογή της στρατηγικής και στη διαχείριση κινδύνων".
Η ρυθμιστική αρχή πραγματοποίησε 108 επιτόπιες επιθεωρήσεις στην Credit Suisse από το 2018 έως το 2022 και διαπίστωσε 382 "σημεία που απαιτούν δράση" - 113 όπου ο κίνδυνος θεωρήθηκε υψηλός ή κρίσιμος.
"Αυτά τα στοιχεία και τα μέτρα καταδεικνύουν ότι η FINMA εξάντλησε τις επιλογές της και τις νομικές της εξουσίες", ανέφερε στην έκθεσή της.

Ζητά διευρυμένες εξουσίες

Η FINMA δήλωσε ότι επιθυμεί ισχυρότερες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιβολής προστίμων και της δυνατότητας δημοσίευσης λεπτομερειών των διαδικασιών επιβολής.Για την αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας, πρέπει να υπάρχουν στο μέλλον κατάλληλες διαδικασίες δοκιμών αντοχής, ανέφερε στην έκθεσή της.
Η FINMA θα εστιάζει επίσης όλο και περισσότερο στα σχέδια ρευστότητας της τράπεζας και στη σκοπιμότητά τους.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή επιδιώκει επίσης να εφαρμόσει το λεγόμενο καθεστώς των ανώτερων στελεχών, ένα σύνολο κανόνων που προσδιορίζουν συγκεκριμένες ευθύνες για τα ανώτερα στελέχη, αντικατοπτρίζοντας το πλαίσιο που υιοθετήθηκε στη Βρετανία.
Η έκθεση επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες που ανέφερε το Reuters σχετικά με την έκταση της αδυναμίας της τράπεζας το φθινόπωρο του 2022.
Ανατρέχοντας στην κρίση, η Credit Suisse έφτασε κοντά στην κατάρρευση στα τέλη του 2022, με την ταλαιπωρημένη τράπεζα να είναι "πολύ κοντά σε αρκετές περιπτώσεις" στο να αντλήσει 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (57,72 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έκτακτη στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης