Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο… γόρδιος δεσμός του Συμφώνου Σταθερότητας - Διαβουλεύσεις Γερμανίας και Γαλλίας ενόψει του Ecofin (20/12)

Ο… γόρδιος δεσμός του Συμφώνου Σταθερότητας - Διαβουλεύσεις Γερμανίας και Γαλλίας ενόψει του Ecofin (20/12)
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογο του
Σχετικά Άρθρα
Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της αυριανής (20/12/2023) τηλεδιάσκεψης του Ecofin, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα επιχειρήσουν να λύσουν τον… γόρδιο δεσμό του Συμφώνου Σταθερότητας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογο του, Bruno Le Maire, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Επισημαίνεται πως Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες, που έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου ρυθμού μείωσης του χρέους.
«Είναι σημαντικό και για τους δύο υπουργούς να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», δήλωσαν πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος της συνάντησης είναι να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις που έχουν κολλήσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων (γνωστών ως Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), που στηρίζουν το νόμισμα του ευρώ θέτοντας όρια για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και για τα ελλείμματα στο 3%.

Το σημείο τριβής Γερμανίας και Γαλλίας

Το κύριο ζήτημα που απομένει να συμφωνηθεί μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι το πόσο γρήγορα μια χώρα με έλλειμμα πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσει, έχοντας παράλληλα αρκετά χρήματα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Η Γαλλία θέλει οι χώρες να μπορούν να προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς ώστε να διατηρούν περισσότερα μετρητά για επενδύσεις, ενώ η Γερμανία θέλει ταχύτερη μείωση του χρέους.

Γαλλίδα υπουργός: Κοντά σε συμφωνία, η ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκή Υποθέσεων, Laurence Boone, υποστήριξε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας αυτή την εβδομάδα.
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αρκετά εντυπωσιακή» επεσήμανε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, διευκρινίζοντας ότι «απομένουν βέβαια κάποιες μικρές λεπτομέρειες, αλλά είμαι αρκετά βέβαιη ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο και ευελπιστώ αύριο το απόγευμα να έχουμε νέους δημοσιονομικούς κανόνες».
«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», ανέφερε η Boone. «Πιστεύω ότι καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, χώρο για πράσινες, τεχνολογικές και αμυντικές επενδύσεις, όσο και δημοσιονομικά μονοπάτια που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε χώρας», πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα «σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χώρα να μπορεί να κατέχει αυτούς τους κανόνες».

Τηλεδιάσκεψη του Ecofin

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν διαδικτυακά την Τετάρτη (20/12/2023) με στόχο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, η οποία στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024. Υπενθυμίζεται ότι οι παλιοί δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν για να δώσουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιθώρια αύξησης των δαπανών τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο από τον Ιανουάριο του 2024 πρόκειται να τεθούν ξανά σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης