Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία μειώνει τις εκδόσεις ομολόγων το 2024 - Σε 440 δισ. ευρώ από το ρεκόρ των 500 δισ. το 2023

Η Γερμανία μειώνει τις εκδόσεις ομολόγων το 2024 - Σε 440 δισ. ευρώ από το ρεκόρ των 500 δισ. το 2023
Η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση πράσινων ομολόγων 17 έως 19 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σε περιορισμό των εκδόσεων ομολόγων για το 2024, προχωρά η Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να μειώνει τη βοήθεια που προοριζόταν για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα ύψους 440 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό συγκρίνεται με τον όγκο ρεκόρ των περίπου 500 δισ. ευρώ το 2023. Το σχέδιο περιλαμβάνει εκδόσεις ομολόγων αξίας 248 δισ. ευρώ και 165 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, καθώς και πράσινα ομόλογα 17 έως 19 δισ. ευρώ.
Τα γερμανικά ομόλογα διατήρησαν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί περίπου πέντε μονάδες βάσης την ημέρα στο 2,03%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.
Ο δανεισμός της γερμανικής κυβέρνησης εκτοξεύθηκε από το 2020, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και να μειωθεί το βάρος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αφού οι κρίσεις αυτές υποχώρησαν, ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, επέμεινε αρχικά ότι ο τρικομματικός συνασπισμός της Γερμανίας αποκατέστησε το συνταγματικό όριο του νέου δανεισμού για φέτος. Ωστόσο, η σοκαριστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον περασμένο μήνα που περιόρισε τη χρήση των εκτός προϋπολογισμού κεφαλαίων ανέτρεψε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και ο Lindner αναγκάστηκε να αναστείλει τον μηχανισμό που είναι γνωστός ως φρένο χρέους για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Η κυβερνητική συμμαχία άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ξανά για το οικονομικό σχέδιο του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης